Το θέμα που άνοιξε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με την άποψη του Θοδωρή Δρίτσα αναφορικά με την άσκηση βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα σε μια απάντηση που προκαλεί ερωτήματα αναφορικά με τη θέση της χώρας και την εξωτερική πολιτική. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία λίγο νωρίτερα μιλούσε για την Τουρκία ζητώντας επέκταση χωρικών υδάτων και διάλογο προκειμένου να πάει το θέμα της διαφοράς στη… Χάγη, που σημειωτέον η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.

του Τάσου Ευαγγελίου

«Δεν έχω πρόβλημα με διατύπωση αντίθετης άποψης σε κρίσιμα θέματα» είπε εν τούτοις αποσαφήνισε πως κάποιες τοποθετήσεις «αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση» και επιτρέπουν στους αντιπάλους να θέτουν θέματα «αξιοπιστίας» υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν υλοποιεί αυτά που λέει» για να αναφερθεί στην εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε επί διακυβερνήσεώς του τονίζοντας πως «φέραμε κοντά σε λύση το Κυπριακό», «φέραμε τη συμφωνία των Πρεσπών» και δεν υπήρχε η ακραία ρητορική της Τουρκικής πλευράς.

«Η συμφωνία των Πρεσπών βασίστηκε στην προϋπόθεση να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ. Το αγαπήσαμε ποτέ το ΝΑΤΟ; Όχι» είπε αλλά αφού ήθελε η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί «εμείς είπαμε μετά χαράς». Έτσι λέμε Ναι σε δύο ευρωπαϊκές χώρες να μπουν στο ΝΑΤΟ αφού το επιθυμούν». Και στο σημείο αυτό δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΄Ναι διότι αυτές οι δύο χώρες είναι στην Ε.Ε και κυρίως διότι «δεν είναι στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας» και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει αντίδραση όπως θα υπήρχε σε άλλες περιπτώσεις.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να υποστηρίζει πως το ποια χώρα θα μπει στο ΝΑΤΟ συνδέεται άμεσα με το αν αυτό ενοχλεί το καθεστώς Πούτιν και όχι τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και την ελευθερία να λαμβάνει αποφάσεις της.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να συμφωνήσει με τον Θοδωρή Δρίτσα ότι κακώς τα κοινοβούλια της Σουηδίας και της Φινλανδίας ζητούν ένταξη στο ΝΑΤΟ εν τούτοις όπως είπε αφού το ζητούν πρέπει να υποστηριχθούν και δεν μπορεί να ασκήσει βέτο η Ελλάδα.

«Είναι κρίσιμο το θέμα της αξιοπιστίας» είπε στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος προσθέτοντας πως «κάθε φορά όταν λέμε κάτι να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα είμαστε κυβέρνηση». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να υπάρχουν φίλτρα στις θέσεις που εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη στάση που τηρούν έναντι τέτοιων ζητημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να θέτει ως θέμα την ενόχληση της Ρωσίας για την εισβολή της οποίας στην Ουκρανία έχει προχωρήσει σε έκφραση καταδίκης αλλά παράλληλα έχει επιχειρήσει να ρίξει βάρη και στις ΗΠΑ αλλά και στο ΝΑΤΟ κρατώντας αποστάσεις που προκαλούν ερωτήματα και επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη που συντάσσεται με τη Δύση