Κοινοβουλευτική ομάδα αρεστών προετοιμάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να διαχειριστεί τη νέα ήττα του -Τα... αποκαλυπτήρια του σχεδίου του Τσίπρα παρ’ όλα αυτά έγιναν μόλις την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια ‘Α Πειραιά.

Γράφει η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΙΓΚΑ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο «Εκκαθάριση» του Αλέξη Τσίπρα με στόχο να οικειοποιηθεί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ξεφορτώνοντας κάθε στέλεχος που αποτελεί εμπόδιο στο δικό του «όραμα». Μάλιστα, για τον ίδιο κράτησε ρόλο «εκτελεστή».

Η επερχόμενη εκλογική ήττα στις κάλπες της 21ης Μαΐου καθιστά για τον ίδιο απαραίτητο να διαμορφώσει τις συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την πολιτική του επιβίωση, μιας και ο χρόνος του έχει εξαντληθεί.

«Γνωρίζει πολύ καλά πως μετά τις εκλογές και αν δεν καταφέρουμε να ανατρέψουμε το σκηνικό, ο ίδιος θα κληθεί όχι απλά να λογοδοτήσει για τις επιλογές του που μας έφεραν σε αυτό το σημείο, αλλά και να παραδώσει τη σκυτάλη ώστε να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και να επανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο ξέρει ότι είναι κρίσιμο για εκείνον να ελέγξει στον μέγιστο βαθμό την Κοινοβουλευτική Ομάδα», σχολιάζει στο «Μ» ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει στην πρώτη γραμμή της... αμφισβήτησης.

Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα στοχεύει στη μη εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων υποψηφίων που προέρχονται από την «Ομπρέλα». Αρχικά επιχείρησε να αλλοιώσει το σχήμα χρησιμοποιώντας έμπιστούς του, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά σύντομα εντοπίστηκαν και περιθωριοποιήθηκαν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα νεότερου στελέχους, κομματικού υπαλλήλου και σήμερα υποψήφιου βουλευτή, που δεν έχει να παρουσιάσει καμία απολύτως πρωτοβουλία ή παρέμβαση. Μάλιστα οι κακές γλώσσες θέλουν να διέλυσε ακόμα και τη Νομαρχιακή στην οποία ηγήθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα πρώτα θύματα

Το σχέδιο άρχισε να ξετυλίγεται με την περίπτωση της Ειρήνης Αγαθοπούλου. Η βουλευτής Κιλκίς παραιτήθηκε λίγο αφότου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της λόγω της παρουσίας στα ψηφοδέλτια άλλου προσώπου για το οποίο είχε ασκήσει βέτο, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία εκείνος απείχε παρασάγγας από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου αντέδρασαν ψύχραιμα στην παραίτηση ενός στελέχους που όσοι γνωρίζουν χαρακτηρίζουν ηθικό στοιχείο και γνήσια αριστερή. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται πως στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτός ακριβώς: Να ξεφορτωθεί μια βουλευτή η οποία ανήκει στην «Ομπρέλα» και θα του προκαλούσε νέους πονοκεφάλους.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι αυτή της Παναγιώτας Βράντζα στην Καρδίτσα. Εκεί η Κουμουνδούρου επέβαλε δύο υποψηφίους της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου, κάνοντας σαφές ότι δεν υπήρχε χώρος για κάποιον άλλον.

Το σχέδιο «Εκκαθάριση» πια στοχεύει στα ιστορικά στελέχη, εκείνα που επί σειρά ετών σήκωσαν το βάρος συγκρότησης και στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο πρώην γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης.

Η υποψηφιότητα της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού στον Βόρειο Τομέα μόνο τυχαία δεν είναι, μιας και αποτελεί τον Δούρειο Ιππο του Αλέξη Τσίπρα για να αφήσει εκτός Βουλής είτε τον Πάνο Σκουρλέτη είτε την Αννέτα Καββαδία. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η Καββαδία δεν είχε ελπίδες εκλογής, οπότε αναζητούσαν τρόπους να κοπεί στην κάλπη και ο Σκουρλέτης. Ο τρόπος βρέθηκε με την υποψηφιότητα της Λινού. Σε μια περιφέρεια όπου στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν δυνατά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο χαμηλών τόνων Σκουρλέτης υστερεί.

Σκουρλέτης, Βίτσας και Δρίτσας

Στον Δυτικό Τομέα στο στόχαστρο βρίσκεται ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος συμπιέζεται επικίνδυνα και όλα δείχνουν πως αποχαιρετά την κοινοβουλευτική πορεία, πιθανότατα διά παντός.

Τα... αποκαλυπτήρια του σχεδίου του Τσίπρα παρ’ όλα αυτά έγιναν μόλις την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Πειραιά. Εκεί την έδρα έχει δεδομένη ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Θοδωρής Δρίτσας. Μόνο που ο πρώην υπουργός αφενός ανήκει στην «Ομπρέλα» και αφετέρου ανήκει στη γενιά εκείνη που ο πρόεδρος ήθελε να αποστρατεύσει! Οι κακές γλώσσες σχολιάζουν πως επί δύο χρόνια με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα μέσων «εχθρικών» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας πίεζε τον βουλευτή να παραιτηθεί. Τα δημοσιεύματα με τρόπο δεδομένο σημείωναν πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, με τον ίδιο τον Δρίτσα να τα διαψεύδει. Θεσμικά όμως ουδέποτε κάλεσε τον βουλευτή για να του ζητήσει να μην είναι υποψήφιος, αν και εκείνος είχε στείλει το σχετικό μήνυμα μέσω συνεργατών του προέδρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να «τελειώσει» ο ίδιος τον Θοδωρή Δρίτσα. Εκτός απροόπτου, στον Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μία έδρα. Οπότε επιλέγοντας ο πρόεδρος να την κρατήσει, αναγκαστικά ο πρώην υπουργός μένει εκτός.

Μοναδική –απίθανη– ανατροπή του σχεδίου είναι να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερη έδρα. Στην περίπτωση αυτή πολύ δύσκολα ο πρόεδρος θα πάρει έδρα, καθώς θα έχει αποτύχει στο βασικό του σχέδιο.

Σε κάθε όμως περίπτωση, οι επιλογές του έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ακόμα και μεταξύ εκείνων που δεν ανήκουν στην «Ομπρέλα», αλλά διαπιστώνουν μια στρατηγική έξω από την ηθική της Αριστεράς που υποτίθεται ότι πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.