Εμβάθυνση συνεργασίας σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην ατζέντα της σημερινής Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Ιερουσαλήμ.

Η ανάσχεση της αποσταθεροποιητικής δράσης της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της σημερινής Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που διεξάγεται στην Ιερουσαλήμ.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας –δηλαδή η ενδυνάμωση της αμυντικής πτυχής της Τριμερούς και η αντιμετώπιση των κοινών απειλών– θεωρείται λογική αλληλουχία του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων αλλά και της σημασίας που προσδίδουν τα τρία μέρη στη συνεργασία τους.

Προφανώς, η Τουρκία δεν είναι ο μόνος κοινός παρανομαστής των τριών χωρών και αυτό θα αποτυπώνεται στην Κοινή Δήλωση που θα εκδοθεί ως επιστέγασμα της δέκατης Τριμερούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο θα υπογραμμίζεται η σημασία της συνεργασίας στον τομέα της διασυνδεσιμότητας.

Ειδικότερα, τα μέρη θα εκφράζουν την ισχυρή δέσμευσή τους για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που πάγωσε λόγω Άγκυρας. Ακόμη, θα τονίζεται η σημασία της συνεργασίας στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC). Το Ισραήλ μετέχει στον IMEC, ενώ η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταληκτικό σταθμό και την πύλη εισόδου του διαδρόμου των 4.800 χιλιομέτρων προς την Ευρώπη.

Ρόλο στο εγχείρημα διεκδικεί και η Κύπρος.

«Η 10η τριμερής συνάντηση σηματοδοτεί την ωρίμανση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών. Αντέχει σε ορισμένες από τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο της 7ης Οκτωβρίου και, επιπλέον, αποτελεί παράδειγμα της βαθιάς εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί μεταξύ των πλευρών από την πρώτη τριμερή συνάντηση το 2016», δηλώνει στο «Μανιφέστο» η Γκάλια Λιντενστράους.

Η ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) –μία από τις σημαντικότερες ισραηλινές δεξαμενές σκέψης– και ειδικός σε θέματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής υπογραμμίζει ότι, παρότι ο τριμερής άξονας δεν έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο μιας επίσημης συμμαχίας (σ.σ.: δηλαδή στρατιωτικής), «οι πλευρές συνεργάζονται σε όλους τους τομείς, χτίζοντας τα θεμέλια για μια πιο ολοκληρωμένη και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο».

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν προξένησαν εντύπωση τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με την ιδέα συγκρότησης μιας (τριμερούς) κοινής δύναμης ταχείας αντίδρασης για την Ανατολική Μεσόγειο με 2.500 στρατιώτες.

Ερωτηθέντες από το «Μανιφέστο» σχετικά, Έλληνες ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέψευδαν την πληροφορία, κάτι που έκανε πρώτος ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας. Σύμφωνα, πάντως, με την «Jerusalem Post», η πρωτοβουλία είναι υπαρκτή και επί του παρόντος βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο τόσο από πλευράς αξιολόγησης όσο και σχεδιασμού.

Τετ α τετ με Νετανιάχου

Προ της Τριμερούς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του για την ετοιμότητα της Αθήνας να είναι παρούσα στην «επόμενη μέρα» της Γάζας, στο σκέλος που αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση, που αμφότερα περνούν μέσα από συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης.

Επιπλέον, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ελληνικής συμμετοχής στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης (ISF) στη Λωρίδα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διάσταση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Μετά τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων PULS, η Αθήνα ενδιαφέρεται για τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας που θα θεμελιώσουν την «Ασπίδα του Αχιλλέα». Τον περασμένο Μάρτιο, την τελευταία φορά που βρέθηκε στο Ισραήλ ο κ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε με αξιωματούχους της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, καθώς και με ανώτατα στελέχη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (Elbit, IAI, Rafael).

Εν συνεχεία, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, στην οικία του διακεκριμένου γιατρού Δημήτρη Καρούση, ο γιος του οποίου δολοφονήθηκε πέρυσι στη Γιάφα από ισλαμιστές τρομοκράτες. Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιείται συνάντηση Ισραηλινών και Κυπρίων. Και σήμερα το απόγευμα θα ξεκινήσει η Τριμερής.
Στην ελληνική αποστολή μετέχει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος.

Και στη Ραμάλα

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η επίσκεψη αποτελεί «έμπρακτη» και «πολιτική» στήριξη προς την ΠΑ και φανερώνει το αναλλοίωτο της ελληνικής θέσης περί της λύσης των δύο κρατών.

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, η επίσκεψη Μητσοτάκη στα παλαιστινιακά εδάφη είναι σημαντική για μια σειρά λόγων. Πέραν του ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω ανθρωπιστικής και χρηματοδοτικής βοήθειας προς την ΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τα παλαιστινιακά εδάφη ύστερα από καιρό.

Προηγήθηκαν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ρομπέρτα Μέτσολα τον περασμένο Μάιο και Φεβρουάριο αντίστοιχα. Και, φυσικά, αποτυπώνεται ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί άριστες σχέσεις και με τις δύο πλευρές του Μεσανατολικού.