«Αν δεν κλείσουν την Αγία Σοφία θα καταρρεύσει. Πρέπει να κλείσει για πάντα και να γίνουν μόνιμα έργα αποκατάστασης», προειδοποιεί διακεκριμένος ιστορικός-ακαδημαϊκός από την Τουρκία, όπως μεταδίδει στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός, Ιλμπερ Ορταϊλί, εδώ και καιρό έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την ελεύθερη είσοδο δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών που καταπονούν το μνημείο. Ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί σχολίασε προς τον καλεσμένο του ότι «εσύ πάντα το έλεγες πως η Αγία Σοφία δεν αντέχει τόσους πολλούς επισκέπτες» για να του απαντήσει ο ιστορικός: «Δεν αντέχει σίγουρα».

Σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου αν «μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών;», ο Ορταϊλί απάντησε: «Φυσικά και όχι. Γι' αυτό πρέπει να την κλείσουν και να αποκατασταθεί. Aιώνια αποκατάσταση. Μέχρι τώρα ασχολούνταν με την αποκατάσταση στα επάνω σημεία. Αυτά ήταν για μόστρα. Πρέπει να ασχοληθούν με τη βάση, τα θεμέλια. Οι υπόγειες στοές της (Αγίας Σοφίας) φτάνουν μέχρι το παλάτι (Τοπκαπί)».

«Δηλαδή η Αγία Σοφία θα κλείσει; Θα την κλείσουν εντελώς;», ρώτησε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος. «Αν έχουν μυαλό θα την κλείσουν. Αυτό δεν είναι θέμα για πλάκα. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει! Θα αρχίσει η κατάρρευση. Για παράδειγμα το ίδιο συμβαίνει στην Αγία Ειρήνη όπου πέφτουν ολόκληρες πέτρες», ήταν η απάντηση του ιστορικού.