Βίντεο που δείχνει την Αγία Σοφιά να καταρρέει μπροστά σε προσκηνυτές δημοσίευσε τουρκική ιστοσελίδα. Ειδικότερα, το εν λόγω φαίνεται να είναι τραβηγμένο το 2022 και δείχνει ένα μεγάλο κομμάτι σκυροδέρματος να πέφτει από τον τρούλο και να σκάει ένα μέτρο μακριά από προσκυνητές, οι οποίοι έντρομοι πετάγονται να φύγουν.

Το συγκεκριμένο περιστατικό φαίνεται πως έρχεται να επαληθεύσει τις φωνές των ειδικών που εδώ και καιρό κάνουν λόγο για κακή, ακόμα και ανύπαρκτη συντήρηση του βυζαντινού μνημείου της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη

Κομμάτια από την οροφή πέφτουν συνεχώς και εκτιμούν πως αυτό είναι αποτέλεσμα της υγρασίας, ανοίγοντας έτσι ξανά τη συζήτηση για την έλλειψη συντήρησης. Μάλιστα, ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η Αγιά Σοφιά κινδυνεύει με κατάρρευση σε έναν μεγάλο σεισμό.

Τονίζουν πως η πτώση σοβάδων οφείλεται, επίσης, στην υγρασία, η οποία δημιουργείται από το πλήθος, ακόμη και από την αναπνοή των πιστών. Χρειάζεται συνολική αποκατάσταση, τονίζουν, καθώς κινδυνεύει να πέσει κάποια στιγμή ο τρούλος.