Το γεγονός ότι το καλό κλίμα, μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, αποτυπώθηκε και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέδειξε με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. 

Όπως επισήμανε, «είδαμε ότι έχει δημιουργηθεί εκεί ένας πολύ σοβαρός μηχανισμός, ένας μηχανισμός που θα λειτουργεί στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης και των σχέσεων καλής γειτονίας». Σύμφωνα με τον Αλτούν «και εμείς, στο δικό μας πεδίο, έχουμε καταβάλει προσπάθειες για την ανάπτυξη αμοιβαίας συνεργασίας στους τομείς της δημόσιας επικοινωνίας, της δημόσιας διπλωματίας και της στρατηγικής επικοινωνίας. Προσπαθούμε να θεσμοθετήσουμε αυτές τις σχέσεις υπό αυτή την έννοια, δημιουργώντας όσο το δυνατόν περισσότερους κοινούς μηχανισμούς».

«Η δημοσιογραφία της κρίσης επικρατεί της ειδησεογραφίας»

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας σημείωσε ότι «τις περισσότερες φορές, ο τομέας μας, δηλαδή ο τομέας των ΜΜΕ, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η επικρατούσα κουλτούρα δέχεται ως ύψιστη αξία τις ειδήσεις που προκαλούν αίσθηση, λόγω του γεγονότος ότι τα κλικ θεωρούνται κριτήριο επιτυχίας, δυστυχώς προβάλλουν την προοπτική της κρίσης και η δημοσιογραφία της κρίσης επικρατεί της ειδησεογραφίας».

Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, θεωρεί σημαντικό να συμβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης με τη διαχείριση των σωστών πληροφοριών, όχι με επιβολή από πάνω προς τα κάτω, αλλά με την παροχή σωστών πληροφοριών. «Ως εκ τούτου, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη θεσμοθέτηση διμερών μηχανισμών στον τομέα των μέσων ενημέρωσης», τόνισε καταληκτικά ο Φαχρετίν Αλτούν.