Το τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ: Oι υπερπτήσεις και τα ΜΟΕ

19

Τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση, τόνισε στην ολιγόλεπτη συνάντηση του  με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να τονίσει στον κ. Ακάρ ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιου είδους ατύχημα ή άλλο επεισόδιο.  Η ελληνική πλευράς να δημιουργήσει  θέλει να έχει αξιόπιστους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική κυβέρνηση.

Άλλωστε το δεκάλεπτο τετ-α-τετ των κυρίων Παναγιωτόπουλου και Ακάρ το απόγευμα της Τετάρτης σημειώθηκε σε μία ημέρα που η προκλητικότητα της Άγκυρας χτύπησε κόκκινο: Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν 68 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, έκαναν πέντε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά και προκάλεσαν εννέα εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Η τουρκική συμπεριφορά και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Άγκυρας συζητήθηκε την Τετάρτη 12/2  και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Νίκο Δένδια ο οποίος ενημέρωσε για τον πρόσφατο πλου του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στο πιο απομακρυσμένο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς. Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr