Ενδεχομένως να ήταν χρήσιμο για ορισμένους νεοδημοκράτες να ξαναδιαβάσουν την Ιδρυτική Διακήρυξη της ΝΔ, κυρίως όμως να ανατρέξουν σε ομιλίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπας και επιτέλους καταλάβουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει τις ιδέες του προσαρμόζοντας αρκετές από αυτές στις σημερινές ανάγκες και πάντως με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης.

Αυτό κάνει ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό καλείται να διορθώσει το... «λάθος». Το ίδιο «λάθος» που έκανε ο Καραμανλής ενσωματώνοντας στη Δεξιά το Κέντρο, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τη μεγάλη αστική φιλελεύθερη παράταξη.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Ενα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής βάσης της ΝΔ –και επί Καραμανλή– δεν είναι φιλελεύθερο.

Η παρεξήγηση εν προκειμένω οφείλεται στο ότι, ενώ ο φιλελευθερισμός είναι κεντρώος, το Κέντρο δεν είναι απαραίτητα φιλελεύθερο.

Αυτή όμως η «αντίφαση» αποτελεί τη δύναμη της ΝΔ και το συγκριτικό πλεονέκτημά της έναντι των πολιτικών της αντιπάλων.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις βάσει των οποίων προσεγγίζεται το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης μπορεί να προκαλούν τριβές, αλλά ουσιαστικά ανανεώνουν το πολιτικό αφήγημα της Κεντροδεξιάς.

Προφανώς έγκειται στον ηγέτη της παράταξης η τήρηση των ισορροπιών εφόσον δεν υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις και την κυβερνητική πολιτική στην οποία εδράζεται η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.