Ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ καλά κρατεί, μόλις τέσσερις ημέρες από τη διεξαγωγή του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του κόμματος, με τους έξι υποψηφίους προέδρους να εξαπολύουν καθημερινά βολές ένθεν κακείθεν, με αιχμές που παραπέμπουν στη δήθεν ενότητα...

Αυτήν τη φορά, το ήδη τεταμένο κλίμα φαίνεται να δυναμιτίζεται ακόμη περισσότερο με ένα κείμενο-φωτιά, που τιτλοφορείται «Μαύρη Βίβλος» και αφορά τα πεπραγμένα της θητείας Ανδρουλάκη, το οποίο έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία και προωθείται, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, από συνυποψήφιο του σημερινού προέδρου.

Το κείμενο αναμένεται να προκαλέσει νέα θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν εμφανίζεται ο επίσημος αποστολέας, κάτι που από την πλευρά Ανδρουλάκη μεταφράζεται σε χτύπημα «κάτω από τη μέση».

Κείμενο-καταπέλτης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική επιστολή:

-«Οι συνεδριάσεις των οργάνων μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η Κεντρική Επιτροπή μετατράπηκε κυρίως σε συνάντηση στελεχών για να χειροκροτήσουν πρόεδρο, υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές. Τις δύο φορές που μίλησαν στελέχη και πρότειναν ιδέες για την κομματική λειτουργία, η αίθουσα ήταν άδεια και ο πρόεδρος έλειπε.

-Στο συνέδριο του Μαΐου 2022 δεν υπήρξαν πολιτικά κείμενα προς ψήφιση. Μόνο η ομιλία του προέδρου!

-Το Πολιτικό Συμβούλιο ήταν ένα κλαμπ συζήτησης, πολυάριθμο και χωρίς αποφασιστική αρμοδιότητα. Σε αντίθεση με την παράδοση του Εκτελεστικού Γραφείου επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη που είχε πολιτική βαρύτητα.

-Δεν συστάθηκαν ποτέ Τομέας Αυτοδιοίκησης, Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής, Τομέας Επικοινωνίας.

-Οι περισσότεροι τομείς πολιτικής δεν συνεδρίασαν πάνω από μία-δύο φορές.

-Δεν συστάθηκε Ινστιτούτο Επιμόρφωσης ή κάποια δομή κατάρτισης στελεχών

-Δεν συστάθηκε Νεολαία.

-Αποδυνάμωση και εγκατάλειψη εθελοντισμού.

-Η αυτοοργάνωση δεν είχε σχέδιο, ήταν προσχηματική, δεν παρήγαγε κανένα αποτέλεσμα πολιτικό ή οργανωτικό. Δεν αποτιμήθηκε ποτέ.

-Δεν έγιναν ποτέ συνεδριάσεις αποτίμησης εκλογικών αποτελεσμάτων στην ΚΠΕ.

-Απενεργοποιήθηκε το Δίκτυο Περιβάλλοντος που έκανε δράσεις επί Φ. Γεννηματά.

-Καταργήθηκε το ασυμβίβαστο μεταξύ θέσης γραμματέα ΚΠΕ και καθόδου σε εκλογές.

-Αρκετές καταγγελίες προεκλογικά για "κοψίματα" από ψηφοδέλτια. Δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι σε στελέχη που έμειναν σε δύσκολα και άλλα που είδαν φως και μπήκαν, αφού φλέρταραν με άλλα κόμματα.

-Οσες πρωτοβουλίες βαφτίστηκαν "εθνικός διάλογος" εκτονώθηκαν σε μια κεντρική εκδήλωση με κομματικά στελέχη, δεν είχαν εξωστρέφεια, δεν προκάλεσαν εθνικό διάλογο. Το ίδιο και οι περιφερειακές συνδιασκέψεις.

-Στο κάλεσμα για στελέχωση των Τομέων ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες πολίτες με αξιόλογα βιογραφικά. Ελάχιστοι αξιοποιήθηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία δεν εντάχθηκε ή δεν κλήθηκε να συμμετάσχει πουθενά.

-Θολές θέσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την επέκταση της επιστολικής ψήφου, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

-Η μη κοστολόγηση επιμέρους πολιτικών στο πρόγραμμα στοίχισε πολιτικά, όπως και η απειρία πολιτικών στελεχών προσωπικής επιλογής του προέδρου (Επικρατείας) σε τηλεοπτικές εμφανίσεις πριν τις εθνικές εκλογές.

-Ο πρόεδρος παρουσιάζεται ως μοναδικός υπερασπιστής της ενότητας, αλλά πριν τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, στις 29/06, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, απείλησε με διαγραφές.

-Ο πρόεδρος μιλά για "στήσιμο" αμφισβήτησής του πριν κλείσουν οι κάλπες, αλλά διαγράφει από τη μνήμη του ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου η συντριπτική πλειοψηφία των μελών τού άσκησαν έντονη κριτική για τη διοίκηση του κόμματος και την εκλογική στρατηγική. Σήμερα η μισή ΚΠΕ έχει άρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και στηρίζει άλλους υποψηφίους προέδρους, βάσει υπογραφών.

-Ο πρόεδρος μιλά για άδικη κριτική, αλλά αυτός έβαλε τον πήχη της 2ης θέσης και μιλούσε διαρκώς για ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεπώς απέτυχε στη βασική του εκλογική επιδίωξη. Μόνος του πέρασε κάτω από τον πήχη που αυτός έβαλε. Στις δεύτερες εθνικές εκλογές και με τον ΣΥΡΙΖΑ στο καναβάτσο, δεν κατάφερε να αυξήσει ουσιαστικά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ (μόλις 0,4%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε εκ νέου 4%.

-Στις 22/09, από την Ηγουμενίτσα, ο πρόεδρος είπε ότι "Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλω να πάθει αυτά που έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ με μία παρατεταμένη εσωστρέφεια, με μια διχαστική αντιμετώπιση και με αντεγκλήσεις των στελεχών μεταξύ τους που εν τέλει ωφελημένους έχουν τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη", αλλά είναι ο ίδιος που απείλησε με διαγραφές στις 17/06/2024 στην ΕΡΤ ("όποιος την επόμενη ημέρα συνεχίσει το παιχνίδι της διχόνοιας και της τοξικότητας θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ"), έριξε την ευθύνη του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στους βουλευτές του Λεκανοπεδίου και με τις χαμηλές εκλογικές του επιδόσεις αποτελεί τελικά τον βολικό αντίπαλο για τον κ. Μητσοτάκη.

-Παρουσιάζει τον εαυτό του ως αντισυστημικό και μη αρεστό στην κυβέρνηση και το κατεστημένο, αλλά ευθαρσώς στελέχη της ΝΔ και εμμέσως στελέχη και φίλα προσκείμενοι δημοσιογράφοι παραδέχονται ότι με τον κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης θα κοιμάται ήσυχος.

-Με το αργά και σταθερά που υπόσχεται, το κόμμα με αυτούς τους ρυθμούς θα βρίσκεται σε κυβερνητικά ποσοστά το… 2052!

-Προσπαθεί να καρπωθεί τη δημοσκοπική άνοδο που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ ως απόρροια της κοινωνικής προσδοκίας, δεν μας απαντάει όμως γιατί το 17-18% που σημείωνε δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ για λίγο καιρό μετά την εκλογή του εξαερώθηκε μέσα σε λίγους μήνες. Μήπως έφταιγαν οι επιλογές του;»

Το «Μ» επικοινώνησε με στενούς συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, στους οποίους και έθεσε το όλο θέμα, από τους οποίους ωστόσο λάβαμε την εξής απάντηση: «Δεν σχολιάζουμε ανώνυμες επιστολές. Εάν και εφόσον μιλούσαμε για επώνυμη επιστολή, τότε πολύ ευχαρίστως να απαντήσουμε».

Υπάρχουν αποφάσεις

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας περί συνεργασίας των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά, ο οποίος μάλιστα μίλησε για ειλημμένες αποφάσεις. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το θέμα, παρέπεμπαν σε σχετική απόφαση που έχει ληφθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στις 6 Ιουλίου -δηλαδή λίγο μετά τις ευρωεκλογές-, η οποία αναφέρει τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».