«Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει πάρα πολλά και έχει ξανά ιστορική ευθύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» τονίζει σε συνέντευξη του ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόδρος του κόμματος, Χάρης Δούκας.
Ειδικότερα, τις τρέχουσες και ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μιας και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, αναμένεται να δοθεί η πρώτη εκλογική «μάχη» μεταξύ των 6 υποψηφίων που διεκδικούν την αρχηγία του κόμματος, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων και Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Χρειαζόμαστε έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης – Το εγώ τελείωσε, το εμείς κάνει τη διαφορά»
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, επισήμανε αρχικά «Νομίζω ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια που δίναμε μάχη επιβίωσης, όλοι ανεξαιρέτως οι πρόεδροι και βεβαίως όλοι οι φίλοι και τα μέλη, είμαστε σε μία νέα φάση που μπορούμε να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο επιβίωσης και να ανοίξουμε επιτέλους ένα νέο ενάρετο κύκλο υπέρβασης. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται δύο βασικά στοιχεία: Το πρώτο είναι το κόμμα να ανοίξει, να είναι συμμετοχικό, συλλογικό και συμπεριληπτικό. Και εδώ πάει το ότι δεν ψάχνουμε ένα νέο Μεσσία, έναν άνθρωπο ο οποίος θα κάνει τα πάντα, θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί, θα αποφασίζει και θα οργανώνει. Άλλωστε αν κάποιος το θέλει αυτό, ας πάει κατευθείαν στον κ. Μητσοτάκη και στο επιτελικό κράτος. Εμάς το πρόβλημά μας δεν είναι να αλλάξουμε απλώς πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Είναι να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Και είμαστε πραγματικά μετά από μια πολύχρονη περιπέτεια που καταφέραμε να σταθούμε όλοι όρθιοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να φτιάξουμε μια ξεκάθαρη προγραμματική επιλογή. Να είμαστε δηλαδή, μια ξεκάθαρη προγραμματική επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Και για να γίνει αυτό δεν αρκεί απλώς να αλλάξεις, ας το πούμε έτσι, τον κ. Μητσοτάκη, αλλά να αλλάξεις το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, αυτό που μας κρατάει πίσω. Γι’ αυτό και λέω ότι χρειάζεται ένα άλλο τρόπο διακυβέρνησης. Και ποιος είναι αυτός; Είναι ότι το εγώ τελείωσε, το εμείς κάνει τη διαφορά. Και όπως για παράδειγμα στην Αθήνα έχουμε 26 δημοτικούς συμβούλους με όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη και χαρτοφυλάκιο και μάλιστα 60% είναι γυναίκες, οι οποίες βγαίνουν μπροστά και έχουν και πολύ κρίσιμα πόστα, έτσι και στο ΠΑΣΟΚ θέλω να αξιοποιήσουμε όλα τα μέλη, όλους τους φίλους, την πολύ δυνατή κοινοβουλευτική μας ομάδα. Να έχουν όλοι ρόλο, λόγο, ευθύνη, αρμοδιότητες. Να είναι ο καθένας ηγέτης, η καθεμία στον τομέα παρέμβασής τους και να ξεφύγουμε από τον υπερ-συγκεντρωτισμό και τον υδροκεφαλισμό που βαφτίστηκε επιτελικό κράτος και να πάμε σε μία νέα προσέγγιση συμμετοχής, συν-διαμόρφωσης, συνιδιοκτησίας των δράσεων, που θα είναι ένα ξεχωριστό, διαφορετικό παζλ, μια άλλη επιλογή διακυβέρνησης».
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει – Να ενισχύσουμε τους ρόλους, τις δομές και τις δυνατότητες να έχουμε γραμματέα και τομέα αυτοδιοίκησης – Να έχουμε επιτέλους δίκτυα»
Εν συνέχεια, ερωτηθείς για το τι είναι αυτό που καταλογίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη, υπογράμμισε «Καταρχάς δεν καταλογίζω τίποτα. Λέω απλά ότι στη συγκυρία που έχουμε σήμερα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει. Και δεν είναι λογικό, να μιλάμε για ένα ΠΑΣΟΚ κινηματικό με Κ κεφαλαίο. Αυτή πρέπει να είναι η προσπάθεια που έχουμε να κάνουμε. Και σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε μαζευτεί η Κεντρική Επιτροπή, το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο μόλις τέσσερις φορές τα δυόμισι τελευταία χρόνια στις θέσεις, εκλογικές διαδικασίες για να υποστηρίξουμε τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές. Έπρεπε να βρισκόμαστε κάθε βδομάδα, κάθε δύο βδομάδες, να υπάρχει ένα πολιτικό κέντρο, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε το Εκτελεστικό Γραφείο. Και αυτό θα κάνω και εγώ. Ένα πολιτικό κέντρο το οποίο θα συνεδριάζει, θα συν-διαμορφώνει κάθε εβδομάδα, κάθε δύο βδομάδες και θα είναι ένα όργανο όσμωσης και διάδρασης. Να μπορέσουμε να φτιάξουμε δηλαδή, ένα νέο μοντέλο αποκέντρωσης. Μα για να το φτιάξουμε αυτό πρέπει πρώτα όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ να έχουμε γραμματέα και Τομέα Αυτοδιοίκησης που δεν έχουμε δυόμιση χρόνια τώρα (…). Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, πρέπει να ανοίξει και να μπει φρέσκος αέρας και αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους ρόλους, τις δομές και τις δυνατότητες ,να έχουμε γραμματέα και τομέα αυτοδιοίκησης. Να έχουμε επιτέλους δίκτυα, να ενώνουν και να επικεντρώνουν, δίκτυα νέας γενιάς. Να φτιάξουμε συνέδριο νεολαίας, να βάλουμε τους νέους μέσα στο παιχνίδι οργανωμένα και συγκροτημένα».
Όσο για το που ακριβώς απευθύνεται, ως Χάρης Δούκας, σημείωσε «Στους προοδευτικούς και δημοκράτες που βεβαίως δεν μας λοιδόρησαν και δεν μας πούλησαν για μια καρέκλα, αλλά ανεξαρτήτως τι έχουν ψηφίσει στο παρελθόν, θέλουν να έρθουν εδώ μαζί μας, μπροστά στην πρώτη γραμμή στρατιώτες, όχι στρατηγοί, για να ξεπλύνουν παλιές αμαρτίες. Στρατιώτες και με συμμετοχή και δημοκρατία να κάνουμε τις μεγάλες τομές και ανατροπές. Τους θέλουμε μαζί μας. Θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία για να νικήσουμε, όχι για την εξουσία αλλά για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας».
«Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει πάρα πολλά και έχει ξανά ιστορική ευθύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»
Έπειτα, σχετικά με το αν η ιδέα της Κεντροαριστεράς είναι κάτι με το οποίο συμφωνεί και για το αν υπάρχει περίπτωση να μπει σε αυτό το παιχνίδι αν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις υπάρχουν, ο Δήμαρχος Αθηναίων και Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε «Εμείς δεν μπαίνουμε σε κανένα παιχνίδι. Εμείς τα λέμε όλα μπροστά και καθαρά. Δεν με ενδιαφέρει να μιλήσω σε διαδρόμους και σε κλειστά γραφεία. Μας ενδιαφέρει η σύγκλιση στις γειτονιές και στην κοινωνία και έχουμε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και αυτό είναι το πρόγραμμά μας και θέλουμε να ενώσουμε προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες, ό, τι και αν έχουν ψηφίσει στο παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει πάρα πολλά και έχει ξανά ιστορική ευθύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ να ακούει για συνεννοήσεις και για εν δυνάμει συνεργασίες σε επίπεδο στελεχών. Τον ενδιαφέρει ακριβώς αύριο αν θα μπορεί να βρει σπίτι, αν θα μπορούν τα νέα παιδιά να έχουν μια φοιτητική στέγη και αν θα μπορούν μετά τις 15 του μηνός να έχουν εισόδημα. Σε αυτά θέλουμε να απαντήσουμε και όσοι τα στηρίζουν ας έρθουν στις 6 Οκτώβρη να μας στηρίξουν».
«Προσπαθώ να είμαι αληθινός – Θέλω να χτίσω μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο»
Όσο για το τι απαντά σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι ένας υποψήφιος που δεν έχει πολιτική εμπειρία, σε αυτό που λέμε κεντρική πολιτική σκηνή, ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής «Ότι έχουν απόλυτο δίκιο. Ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Ότι περίπου πριν ένα χρόνο και κάτι ήμουνα καθηγητής στο Πολυτεχνείο, πρωτοβάθμιο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και ότι τα λέω από την καρδιά μου, όπως τα αισθάνομαι. Πολλές φορές μου λένε είστε αγχωμένος. Άλλες φορές μου λένε κοιτάζεις σε κάποιες σημειώσεις ή μπορεί και κάποια διατύπωσή σου να χρήζει περαιτέρω αναλύσεις. Αλλά προσπαθώ τουλάχιστον να είμαι αληθινός γιατί θέλω να χτίσω μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Να τα λέμε όπως τα αισθανόμαστε και μετά να συμφωνούμε, να διαφωνούμε και στο τέλος να συγκλίνουμε και να παλεύουμε για τις αρχές και τις αξίες μας».
Τέλος, όσο για το ποιο είναι τελικά το δικό του συγκριτικό πλεονέκτημα ο κ. Χάρης Δούκας δήλωσε «Αυτό είναι λίγο αυτό-αναφορικό και αυτό πρέπει να το απαντήσουν όσοι μας ακούν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Πιστεύω βαθιά στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία. Καταφέραμε και κάναμε μια πολύ μεγάλη ρωγμή στο σύστημα στην Αθήνα. Με την ίδια λογική, με τη σύγκλιση στις γειτονιές και στην κοινωνία, με ένα καθαρό προγραμματικό λόγο, μπορούμε να κάνουμε μία ακόμα δημοκρατική έκρηξη στις 6 του Οκτώβρη και να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας».