Τα βλέμματα, όπως είναι λογικό, έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ αφού το ξεκατίνιασμα πάει σύννεφο με τα στελέχη και τα τρολ να έχουν ξεθάψει τα τσεκούρια του πολέμου και να τεμαχίζουν ο ένας τον άλλον. Οπότε το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα στην επικαιρότητα αν και τις τελευταίες ημέρες και όσο πλησιάζει η Κυριακή του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών οι υποψήφιοι πρόεδροι άρχισαν να επιτίθενται ο ένας στον άλλον.

Το ζήτημα όμως είναι άλλο. Λέμε για τη διάσπαση ή μάλλον για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ πριν ή μετά τις εκλογές –άγνωστο παραμένει αυτό– αλλά δεν συζητάει κανείς για το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο –δυνατό πάντως δεν είναι– μετά την εκλογική μάχη. Οι υποψήφιοι κράτησαν χαμηλούς τόνους το προηγούμενο διάστημα, αλλά το debate ήταν το σημείο που άρχισαν να εξαπολύουν εκατέρωθεν βολές.

Μέσα όμως από αυτές τις βολές έχει προκύψει κάτι ακόμη. Ότι δεν συμφωνούν για το πού πρέπει να πάει το ΠΑΣΟΚ και πώς. Για παράδειγμα, αν ο επόμενος αρχηγός αρχίσει να ρίχνει γέφυρες στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που στη Χαριλάου Τρικούπη παθαίνουν αλλεργία με αυτό το ενδεχόμενο, θα μείνουν; Και καλά τα στελέχη, αν όμως το θέμα αρχίσει να συζητείται μεταξύ βουλευτών τι θα γίνει;

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη που δεν ξεχνούν τι έχουν υποστεί από τους συριζαίους. Δεν ξεχνούν τις κρεμάλες στο Σύνταγμα, δεν ξεχνούν τα περί προδοτών, ούτε φυσικά τους προπηλακισμούς και τα γιαουρτώματα. Οπότε θα παραμείνουν στο κόμμα με τον όποιον νέο αρχηγό στραφεί προς την πλευρά της Κουμουνδούρου;

Από την άλλη πλευρά, αν ο επόμενος αρχηγός χαράξει κόκκινες γραμμές και σηκώσει τείχη πώς θα αντιδράσουν αυτοί που γλυκοκοιτούν και συζητούν με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα κάνουν οι γεφυροποιοί; Θα το καταπιούν ή θα αρχίσουν την προσπάθεια ξηλώματος του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Το ενδεχόμενο μια διάσπαση να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακραίο. Ίσως γι'σ αυτό κάποιοι να καλούν τους υποψήφιους να τοποθετηθούν από τώρα. Για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα και για να μην ανοίξει ο νέος κύκλος της εσωστρέφειας την επομένη των εσωκομματικών εκλογών.

Μπορεί να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη; Εξαρτάται. Υπάρχουν αρκετοί που δύσκολα θα αποδεχθούν μια θητεία ενός νέου προέδρου στη λογική του ενός ανδρός αρχή –συν την παρέα του– που είχε επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης.