Από πυραυλικό χτύπημα κοντά στην ελληνική αποστολή σημαδεύτηκε η υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, που κράτησε 45 λεπτά, ακούστηκαν σειρήνες και υπήρξε ενημέρωση για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και ενεργοποίηση αεράμυνας της περιοχής. Δεν πέρασε ώρα και ακούστηκε έκρηξη σε απόσταση 200 μέτρων.

Η απεσταλμένη του ERTNews Γεωργία Σκιτζή έζησε από πολύ κοντά το περιστατικό και περιγράφει την επίσκεψη του πρωθυπουργού ως ιδιαίτερα περιπετειώδη μια και η ρωσική πυραυλική επίθεση έγινε αισθητή στην ελληνική αυτοκινητοπομπή.

«Πραγματικά ήταν δύσκολες στιγμές» δήλωσε στις «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου η Γεωργία Σκιντζή. Μιλώντας για τις στιγμές αγωνίας που πέρασαν, τις οποίες χαρακτήρισε «πρωτόγνωρες για τα δικά μας δεδομένα» η δημοσιογράφος τou ΕΡΤ. Μία αποστολή η οποία ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητα, όπως είπε. «Ουδείς γνώριζε την άφιξη τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα του πρωθυπουργού στην Οδησσό και βεβαίως υπήρξε απόλυτη μυστικότητα προκειμένου να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας» δήλωσε η απεσταλμένη του ΕΡΤNEWS στην Ουκρανία.

Περιγράφοντας το χρονικό της επεισοδιακής επίσκεψης τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν οδικώς από το Κισινάου της Μολδαβίας στην Οδησσό, σε μια διαδρομή που κράτησε τρεις ώρες. «Στα σύνορα ήμασταν κι εμείς με την Ασφάλεια και περιμέναμε τον πρωθυπουργό. Από εκεί συνέχισε η πομπή προκειμένου να μπει μέσα στο εσωτερικό της πόλης». Όπως είπε, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το κτιριακό συγκρότημα που το περασμένο Σάββατο χτυπήθηκε με τον τραγικό απολογισμό των 12 νεκρών, οι εξελίξεις οδήγησαν στο να υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα της επίσκεψης. «Η πρώτη συνάντηση έγινε στο λιμάνι της Οδησσού. Εκεί υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας τον πρωθυπουργό στο λιμάνι» ανέφερε, εξηγώντας ότι ελάχιστα μέλη της αντιπροσωπείας μπόρεσαν να πλησιάσουν στο σημείο.

«Προς το τέλος της ενημέρωσης ακούμε τη σειρήνα και ένα πάρα πολύ δυνατό κρότο πολύ δίπλα μας» γεγονός που όπως αποκάλυψε οδήγησε στην άμεση αποχώρηση και των δύο αποστολών από το σημείο. «Ηταν δυνατά και πολύ έντονα (σ.σ. τα χτυπήματα). Φύγαμε με τις πομπές των αυτοκινήτων, την ουκρανική και την ελληνική, και πήγαμε στο διοικητήριο της Οδησσού» εξιστόρησε η Γεωργία Σκιντζή. Ο λόγος, όπως είπε, ήταν εκεί βρίσκεται καταφύγιο και το κτήριο είναι από τα πιο ασφαλή της πόλης. Εκεί, όπως περιέγραψε έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Ο πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει την ελληνική αποστολή»

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής της EΡΤ στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, που βρισκόταν μαζί με τη δημοσιογραφική αποστολή δήλωσε ότι «ο πύραυλος αυτός θα μπορούσε να χτυπήσει την ελληνική αποστολή».

«Τις τελευταίες μέρες η Οδησσός βομβαρδίζεται αλλά χθες ήταν η πρώτη φορά που έγινε χτύπημα κατά τη διάρκεια της μέρας» είπε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους Ουκρανούς πολύ πιθανόν ο στόχος να ήταν ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον κύριο Μητσοτάκη.

«Το συμπέρασμα είναι ότι είτε γνώριζαν, είτε δεν γνώριζαν, την ώρα που βρισκόταν εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορούσαν να αποκλείσουν ότι υπήρχε πιθανότητα αυτός ο πύραυλος να χτυπήσει την ελληνική αποστολή» σημείωσε. επισημαίνοντας ότι από το χτύπημα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.