Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη ρωσική επίθεση στις εγκαταστάσεις του λιμένος της Οδησσού σήμερα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονταν στην Οδησσό και άκουσαν μια έκρηξη σε κοντινή απόσταση.

Η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων. «Αποστολή επετεύχθη. Ο στόχος χτυπήθηκε» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, χτυπήθηκε «ένα υπόστεγο στην εμπορική ζώνη του λιμανιού της Οδησσού, στο οποίο ετοιμάζονταν για μάχη μη επανδρωμένα πλωτά οχήματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Εκτενείς είναι οι αναφορές των  διεθνών μέσων ενημέρωσης στην έκρηξη που συγκλόνισε την Οδησσό. Η επίθεση της Ρωσίας έγινε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι η αναφορά της γαλλικής Le Monde στο live με τις εξελίξεις που επικαλείται το ρεπορτάζ του protothema.gr. Η επίσκεψη, όπως και άλλες ξένων ηγετών στην Ουκρανία, δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

lemonde.jpg

Η επίθεση έγινε την ώρα της επίσκεψης του Μητσοτάκη στην πόλη, σημειώνει το BBC και παραθέτει τις δηλώσεις των δύο ηγετών σχετικά με το περιστατικό.

bbc-55.png

«Ρωσικός πύραυλος χτύπησε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό», αναφέρει από την πλευρά της η Washington Post, με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι εκείνη την ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος συναντιόταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

oyasinkton-post.png

Έκρηξη συγκλονίζει την Οδησσό κοντά στο σημείο όπου ο Ζελένσκι συναντούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρει το Politico που προσθέτει ότι η επίσκεψη προχώρησε κανονικά.

politico.png

Οι Financial Times στο δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι «ρωσικός πύραυλος παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» και επισημαίνουν ότι «οι δύο ηγέτες βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όταν χτυπήθηκε το λιμάνι της Οδησσού».