Λίγες ώρες μετά την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην παράσταση για την παρουσίαση του τελικού ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και τις… χαρές και τα πανηγύρια με τις αγκαλιές στο… σανίδι που ανέβηκε ο πρώην πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε ένα ακόμη μεγαλοπρεπές άδειασμά του. Την ίδια στιγμή (ξανα)αλλάζει τον πήχη ως προς το ποσοστό στις ευρωεκλογές και μιλά –και πάλι– για ανατροπή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα επαναφέρει και τους ψηφοφόρους που έχασε το κόμμα του από το 2019.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε –προτού αναχωρήσει γι' άλλες θάλασσες– στη HuffingtonPost ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού δηλώνει ότι «η μεγάλη μου πρόθεση ήταν να ανοίξω τις δομές του κόμματος, ώστε να έχει το κόμμα πραγματική γείωση στην κοινωνία», τονίζει πως «δεν θεωρώ ότι ήταν καλό για όλους μας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωρίζαμε ότι θα είχαμε 20% διαφορά από τη ΝΔ».

Και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «έπρεπε αυτές τις κοινωνικές μεταβολές να τις βλέπαμε», για να προσθέσει πως «έφταιξε η πολυφωνία και σύγχυση που επικρατούσε στο κόμμα» αλλά και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε μία θετική καμπάνια, ένα θετικό μήνυμα, να είχε ανανεωθεί, να είχε βγάλει προοδευτική αριστεία απέναντι στην ψεύτικη αριστεία της ΝΔ και να διαθέτει καθαρό ιδεολογικό στίγμα».

Με απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ήταν σε σύγχυση, δεν είχε θετική καμπάνια και θετικό μήνυμα, δεν είχε ανανεωθεί, δεν είχε… προοδευτική αριστεία και δεν διέθετε ιδεολογικό στίγμα. Ξεπερνώντας το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης με το ιδεολογικοπολιτικό... μπλέντερ μιλά για ιδεολογικό στίγμα αλλά και τον διαχωρισμό που κάνει σε μια πρωτοφανή τοποθέτηση περί… προοδευτικής αριστείας –δηλαδή υπάρχουν δύο είδη αριστείας– η ουσία είναι ότι αδειάζει (ξανά) τον Αλέξη Τσίπρα και αποδομεί τη θητεία του ειδικά από το 2019 και μετά.

Ο αέρας στα πανιά του

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ίδια συνέντευξη μιλά και για «ανατροπή» αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών. Μάλιστα αφήνει και πάλι τον πήχη του 17% και υποστηρίζει ότι αν δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις δείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20% και τη Νέα Δημοκρατία στο 29% τότε όλα είναι ανοιχτά. Δεν αναφέρει φυσικά τι θα συμβεί αν δεν δείξουν κάτι τέτοιο οι δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που θα απασχολήσει την Κουμουνδούρου από το βράδυ των ευρωεκλογών και μετά.

Πού αποδίδει την αισιοδοξία του; Στους εξής… συλλογισμούς. Πρώτα απ' όλα σημειώνει ότι «σε σχέση με το 2019 εμείς χάσαμε (σ.σ.: στις εκλογές του 2023) 700.000 ψήφους, οι οποίες πήγαν στην αποχή. Και γενικά υπάρχει κόσμος που δεν έχει ψηφίσει εδώ και πολύ καιρό επειδή είναι απογοητευμένος από όλο το πολιτικό σύστημα. Εάν φανεί ότι έχουμε αρχίσει μία διαδικασία επανενεργοποίησης, τότε μιλάμε για ένα τεράστιο εργαλείο, τεράστια δύναμη που θα έχουμε και... αέρα στα πανιά μας!»

Δηλαδή, ο Στέφανος Κασσελάκης επηρεασμένος και από το ταξίδι που ετοίμαζε –άσχετα αν το σκάφος δεν έχει πανιά– βλέπει αέρα στα πανιά του, εκείνο το ρεύμα που ανέφερε προ ημερών και εκτιμά ότι θα κάνει ανατροπή. Και ναι μεν κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει κάτι τέτοιο, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει να φέρει πίσω 700.000 ψήφους που, αν προστεθούν σε αυτές που χάθηκαν στις εκλογές του 2019, ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο, την ώρα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις –που επικαλείται και ο Θανάσης Καρτερός– του γυρνούν την πλάτη οι μισοί από τους ψηφοφόρους που έμειναν στο κόμμα το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη, όπως φάνηκε και από την ομιλία του την Παρασκευή το βράδυ, η τοξικότητα θα είναι το κυρίαρχο συστατικό της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο λαϊκισμός και ο διχαστικός λόγος σε συνδυασμό με fake news, όπως αυτό που εκστόμισε περί 42… διαμερισμάτων, αν και γνωρίζει την αλήθεια. Τοξικότητα και λαϊκισμός που δεν ωφέλησαν τον προκάτοχό του στο παραμικρό.

Και ο Θεός βοηθός…

Βέβαια, ενδεχομένως να έχει μια διαφορά με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού όπως δηλώνει «πιστεύω στον Θεό και προσπαθώ να εφαρμόσω στη ζωή μου καθημερινά τις αξίες του χριστιανισμού» αν και σημειώνει ότι «θέλω η πολιτεία να αντιμετωπίζει ισότιμα οποιαδήποτε θρησκεία και όσους είναι άθεοι. Και δεν θέλω τον μπερδεμένο ρόλο Εκκλησίας - Κράτους, αυτό πρέπει να αλλάξει».

Άλλωστε το «θαύμα της κολυμπήθρας» αποτελεί σημάδι και η… προφητεία δεν έχει πραγματωθεί.