Με άλματα λογικής, με fake news και άκρατο λαϊκισμό η αντιπολίτευση –με πρωτεργάτες το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ– στήνει νέο αφήγημα επιχειρώντας να κατηγορήσει την κυβέρνηση για δήθεν εγκατάλειψη της περιφέρειας.

Πατώντας στην υπόθεση των ΕΛΤΑ και στους χειρισμούς της διοίκησης της επιχείρησης ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί συγγενείς (ξανα)παίζουν τα ρέστα τους για να εμφανίσουν την κυβέρνηση ως ανάλγητη και κυρίως ότι για κάποιον λόγο που κανείς δεν αναφέρει έχει επιλέξει την εγκατάλειψη της περιφέρειας.

Το χειρότερο είναι ότι θέτουν θέμα κράτους και παρουσίας του στην περιφέρεια πιάνοντας την υπόθεση της απόφασης να κλείσουν καταστήματα των ΕΛΤΑ και πηγαίνοντας μετά στα υποκαταστήματα των τραπεζών. Επικεντρώνονται όμως στα ΕΛΤΑ για να πείσουν τους πολίτες πως το κράτος τους εγκαταλείπει.

Και ενώ δεν προτείνουν κάτι άλλο και μιλούν για εξυγίανση της επιχείρησης –όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ– αποφεύγουν να μιλήσουν για την πραγματικότητα, θέλοντας να χαϊδέψουν τα αυτιά μιας μερίδας πολιτών που αντιδρούν, ενώ το πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΤΑ προβλέπει εξυπηρέτηση ακόμη και των πιο ακριτικών σημείων της χώρας με μια πόρτα πόρτα –που έλεγε και το παλιό σλόγκαν– εξυπηρέτηση του κάθε πολίτη.

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ διά του προέδρου του δήλωσε ότι ο πολίτης θέλει να αισθάνεται το κράτος, χωρίς όμως να πει πως το κράτος βρίσκεται δίπλα του με την εξυπηρέτησή του, είτε αυτό αφορά την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση μέσω των ΕΛΤΑ είτε την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων είτε τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη της περιφέρειας.

Ο λαϊκισμός χτυπά κόκκινο με την εμπλοκή και του ΟΠΕΚΕΠΕ –λόγω και των καθυστερήσεων που υπάρχουν ως προς τις πληρωμές των επιδοτήσεων στους αγρότες– με την αντιπολίτευση να συνδέει τις δύο υποθέσεις για να στηρίξει το αφήγημα περί δήθεν εγκατάλειψης της περιφέρειας. Και αυτό την ώρα που η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα.

Όπως και να έχει, η επιχείρηση… περιφέρεια είναι σε εξέλιξη. Ο Ανδρουλάκης, ο Φάμελλος έχουν αρχίσει να παίζουν αυτό το νέο σενάριο. Μόνο που οφείλουν να δώσουν απαντήσεις αφενός στο αν τελικά θέλουν να κλείσουν τα ΕΛΤΑ στο σύνολό τους δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Πρέπει να δώσουν κι άλλες απαντήσεις. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, γιατί θέλει τώρα το κράτος να είναι δίπλα στους πολίτες της περιφέρειας μέσω ΕΛΤΑ ενώ το 2010 ως κυβέρνηση συζητούσε την ιδιωτικοποίηση με την πώληση ποσοστού του οργανισμού και το σύνολο των ταχυμεταφορών.

Δηλαδή με την πώληση ποσοστού το κράτος θα έμενε δίπλα στον πολίτη της περιφέρειας; Και πώς θα γινόταν αυτό;

Και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει απαντήσεις. Είναι η κυβέρνηση που δημιούργησε το Υπερταμείο μεταφέροντας σε αυτό περιουσία του Δημοσίου ως εγγύηση για το τρίτο μνημόνιο που ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του έφεραν στη χώρα. Είναι η κυβέρνηση που έβαλε τα ΕΛΤΑ στο Υπερταμείο το οποίο έχει συγκεκριμένο ρόλο με το υπουργείο Οικονομικών να έχει απλά τον ρόλο του μετόχου εκπροσωπώντας το Δημόσιο.

Είναι δεδομένο πως όταν κουνάς πέρα-δώθε το δάχτυλο στο τέλος θα δείξει κι εσένα…