Με την ήττα να χτυπά δυνατά την πόρτα της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του στήνουν το νέο αφήγημα της επόμενης ημέρας με διαρροές περί κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα είναι απλώς μια… παρένθεση πριν από την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με τη στήριξη ενός… αντιδεξιού - αντιμητσοτακικού μετώπου.

Είναι το σενάριο που είχε φτιαχτεί το 2019 προσαρμοσμένο στις παρούσες συνθήκες. Άλλωστε, όπως τονίζουν ήδη στελέχη δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, αν ηττηθεί και αυτήν τη φορά θα οφείλεται σε… αποστασίες και… νοθεύσεις του αποτελέσματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι του 2020, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπλήρωνε έναν χρόνο, καλούσε τα στελέχη του κόμματος και τους ψηφοφόρους να μην επιτρέψουν «να διπλώσει χρόνο». Να πείσει πως η παρένθεση κλείνει.

Αισίως πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια και η αδυναμία του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουν έναν πειστικό κατ' αρχάς αντιπολιτευτικό και στη συνέχεια προγραμματικό λόγο, επαναφέρουν το ίδιο αφήγημα.

Σύμφωνα με αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να… διπλώσει χρόνο. Πού το στηρίζουν;

-Πρώτον, στο γεγονός ότι με βάση τα δημοσκοπικά ποσοστά (που δεν πιστεύουν, αλλά παρακολουθούν στενά) η αυτοδυναμία που δύναται να προκύψει από τις δεύτερες κάλπες θα είναι σχεδόν οριακή και οι εξελίξεις που θα υπάρξουν θα προκαλέσουν εσωτερικά προβλήματα και… αποχωρήσεις βουλευτών.

-Δεύτερον, στο ότι στην περίπτωση που σχηματιστεί κάποια κυβέρνηση συνεργασίας και πάλι μετά τις δεύτερες κάλπες, αυτή θα είναι θνησιγενής.

-Τρίτον, στο ότι μια κυβέρνηση στη δεύτερη θητεία της, έχοντας μπροστά αυτοδιοικητικές εκλογές και στη συνέχεια ευρωεκλογές, υφίσταται συνήθως μεγάλες απώλειες.

Το αφήγημα έχει στηθεί, διακινείται και, παρότι αποτελεί μια ομολογία ήττας, θα χρησιμοποιηθεί για λόγους εσωκομματικής επιβίωσης…