Από τη μία, έχεις τον Κώστα Μπακογιάννη να δηλώνει ξεκάθαρα και άνευ περιστροφών στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «το μαύρο δεν ταιριάζει στην Αθήνα. Απλά, σταράτα και ξεκάθαρα. Οφείλουμε να έχουμε ένα μέτωπο, πέρα και πάνω από παρατάξεις και ιδεολογίες, πέρα και πάνω από εγωισμούς, ενάντια στη βία και στο μίσος, ενάντια στο μαύρο (…). Οι κάλπες δεν είναι πλυντήρια, οι εκλογές δεν μπορούν να είναι το ξέπλυμα των ναζιστών και των φασιστών. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον δημόσιο λόγο που αρθρώνουμε (…), ένας τρόπος για να τους αποδυναμώσουμε είναι βελτιώνοντας τη ζωή και την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας εκεί έξω (…). Οπου λύνεις προβλήματα, το μαύρο εξαφανίζεται».
Και ροζ δικαιολογίες
Και από την άλλη, έχεις τον Κώστα Ζαχαριάδη, υποψήφιο δήμαρχο, να γράφει ένα κατεβατό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνει κριτική στον Μπακογιάννη. Βάζοντας στο μίξερ Ακροδεξιά, fake news των trolls και κεντρική πολιτική, έγραψε: «(…) νομίζω συμφωνούμε πως αν θέλουμε να αποδυναμώσουμε τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τους φασίστες πρέπει να έχουμε ένα σταθερό μέτωπο εναντίον της και στα λόγια, αλλά κυρίως στην πράξη (…), πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και οπωσδήποτε να μειώσουμε τις ανισότητες και όχι να τους υποχρεώνουμε να δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα (…). Χρειάζεται να λειτουργήσουμε με σχέδιο γειτονιά-γειτονιά, αλλά και στο σύνολο της χώρας».
Ένα καλοκαίρι μόνο ψέμματα
Ομολογώ ότι η καλοκαιρινή ραστώνη προσφέρεται για fake news προς αφειδή κατανάλωση του αριστερού και ακροδεξιού ακροατηρίου. Διαβάζω λοιπόν την «είδηση»: Αθώος ο πατήρ Αντώνιος, αλλά στα χέρια της ΤΕΡΝΑ η «Κιβωτός».
Κατ’ αρχάς, μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα με την ταχύτητα της Δικαιοσύνης που μέσα σε λίγους 3-4 μήνες ολοκλήρωσε προανάκριση για βαριά κακουργήματα, δίκασε την υπόθεση και απέδωσε άσπιλο τον πατέρα Αντώνιο στην κοινωνία. Αίφνης, η χαρά μου κόπηκε μαχαίρι.
Πέφτω πάνω σε άρθρο των ellinikahoaxes.gr, όπου μεταφέρει δηλώσεις του συνηγόρου του κατηγορουμένου ιερέα: «Δυστυχώς η λάσπη που έχει δεχθεί ο πατήρ Αντώνιος οδηγεί τους υποστηρικτές του σε υπερβολές. Όχι, δεν έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα (…). Απλώς διακινούνταν πληροφορίες περί προφυλάκισής του και μετά ταύτα θεωρήθηκε ότι οι επιβληθέντες περιοριστικοί όροι συνιστούν μορφή αθώωσης». Περί της εμπλοκής της ΤΕΡΝΑ, δεν θα αναφερθώ. Προτιμώ να μετρήσω κόκκους της άμμου καλύτερα. Πιο χρήσιμο είναι.
Ακόμα διατηρεί τις αποστάσεις της
Η Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη την περασμένη Κυριακή στην εβδομαδιαία εφημερίδα Real Νews πήρε αποστάσεις ασφαλείας από τις συνήθεις ιδεοληπτικές φανφάρες που ενδημούν στην Αριστερά και στο κρίσιμο ερώτημα για το ποια θα είναι η ιδεολογική τοποθέτηση του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες που μας παρακολουθούν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πάει προς το Κέντρο ή προς τα αριστερά (…). Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να ασκήσουμε αξιόπιστη και δημιουργική αντιπολίτευση, να εκπέμπουμε σαφές στίγμα, να επιδεικνύουμε τη δέουσα σοβαρότητα, να πείσουμε ότι μπορεί, απολύτως ρεαλιστικά, να υπάρξει μια διαφορετική πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Να δουλέψουμε για την κοινωνία των υψηλών προσδοκιών, έναντι της κοινωνίας των χαμηλών προσδοκιών στην οποία έχει επενδύσει ο κ. Μητσοτάκης». Είναι βέβαιο ότι κάποιοι (πολλοί…) ενοχλούνται από την τοποθέτηση αυτή, αλλά τι να κάνουμε;
Δεν ήταν τυχαία η πρόταση
Παρατηρώ ότι ορισμένοι έπεσαν απ’ τα σύννεφα με τη στήριξη που πρότειναν μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο στον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Κακώς εξεπλάγησαν όσοι εξεπλάγησαν. Η στήριξη αυτή δεν ήρθε «κεραυνός εν αιθρία». Θα θυμίσω μια ανάρτηση στο facebook της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Βάσως Κιντή, σχετικά με τις σχέσεις Μουτζούρη - ΣΥΡΙΖΑ, από το –όχι και τόσο– μακρινό 2021.
Τότε, εξ αφορμής ενός βίντεο που είχε κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο που έδειχνε τον νυν περιφερειάρχη να υβρίζει σκαιότατα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, η κυρία Κιντή έγραφε: «Να θυμίσουμε πάντως πως όταν πρύτανης στο ΕΜΠ ήταν ο Κ. Μουτζούρης, αντιπρύτανης ήταν ο Μάκης Σπαθής, στέλεχος του Συνασπισμού, και ο Γ. Πολύζος, επίσης φίλα προσκείμενος.
Αυτό το πρυτανικό σχήμα, σε συνεργασία με συνδικαλιστικές και πολιτικές παρατάξεις του ίδιου χώρου (παρόλο που ο Κ. Μουτζούρης ήταν υποτίθεται ΝΔ), πρωτοστατούσε στην αντίδραση απέναντι στον ν. Διαμαντοπούλου, δίνοντας τη σκυτάλη στους Πελεγρίνη, Μυλόπουλο. Να σημειώσουμε επίσης ότι το πρυτανικό σχήμα Μουτζούρη υποστηρίχθηκε για να εκλεγεί από τον άλλον πρώην πρύτανη ΕΜΠ, τον περίφημο Ν. Μαρκάτο (link στα σχόλια).
Τέλος, έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Κ. Μουτζούρης τοποθετήθηκε, δηλαδή διορίστηκε, πρόεδρος της Διοικούσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη πανηγυρική συγχώνευση ΤΕΙ (του Πειραιά και Αθηνών). Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μουτζούρη εμπιστεύθηκε τη «μεγάλη» του κίνηση στα πανεπιστήμια. Για να καταλάβουμε ποιες δυνάμεις συμμάχησαν πάνω από μια δεκαετία για να μείνουν τα πανεπιστήμια καθηλωμένα και να αντιμετωπίζουμε σήμερα αυτή την κατάσταση».
Στα όσα διαδραματίστηκαν τω καιρώ εκείνω είχε αναφερθεί και η πρώην υπουργός Παιδείας, δηλώνοντας ότι «όταν είχα παρουσιάσει σε μια ομάδα πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων το σχέδιο νόμου (σ.σ. του Νόμου 4009/11), σηκώθηκε ένας αντιπρύτανης και μου είπε, στον ενικό βεβαίως, “άκου να σου πω, εάν αυτό το πράγμα σκέφτεσαι να το φέρεις στη Βουλή, θα σε βγάλουν τέσσερις από εδώ μέσα”».