Το κλίμα στην Κουμουνδούρου, παρότι βγήκε λευκός καπνός για τον υποψήφιο της Αθήνας ακριβώς δύο μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, είναι εξαιρετικά βαρύ, με πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανησυχούν ότι χάνεται πολύτιμο έδαφος και πολιτικό κεφάλαιο, καθώς όλοι ασχολούνται με την εκλογή νέου προέδρου και η κυβέρνηση αφήνεται χωρίς την ελάχιστη πίεση. Ακόμη και σε αντικειμενικά δύσκολες καταστάσεις, που θα μπορούσε η αντιπολίτευση να αξιοποιήσει, όπως οι πυρκαγιές, τα στελέχη της Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι η εικόνα που δίνουν είναι διαλυτική.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και την απόφαση για τον Κώστα Ζαχαριάδη, όλοι σχολίασαν ότι ο Νίκος Παππάς, ο μπασκετμπολίστας, υπήρξε προσωπική επιλογή του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και αυτή αποδοκιμάστηκε. Ο πρώην διευθυντής της «Αυγής» Αγγελος Τσέκερης το είχε γράψει πρώτος, δείχνοντας εξαγριωμένος, με τους «τεμενάδες» που γίνονταν στον αθλητή από το κόμμα, περιγράφοντάς το ανάγλυφα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα για «ντενεκέδες φέτα» που θα ψηφίζονταν, αν τους είχε προτείνει ο Τσίπρας στην παντοδυναμία του.

Τα άλλα ονόματα

Από νωρίς εκτός κούρσας για τον Δήμο Αθηναίων τέθηκαν οι Πέτρος Φιλίππου και Ολγα Μπαλαούρα, καθώς δεν μπήκαν καν σε διαδικασία ψηφοφορίας, ενώ ο Κώστας Τσουκαλάς (που δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ) διεμήνυσε μέσω του Διονύση Τεμπονέρα που τον είχε προτείνει ότι εάν ήθελε η Κουμουνδούρου να τον στηρίξει θα ήταν διαθέσιμος, αρνήθηκε όμως να μπει το όνομά του σε ψηφοφορία.

Η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στήριξε τον Νίκο Φίλη, ο οποίος άλλωστε είναι στην ίδια τάση. Τον Νίκο Φίλη ψήφισε και ο Στέφανος Τζουμάκας που διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε άλλους, υπέρ Φίλη ήταν η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Αλέκος Φλαμπουράρης στο τέλος, μετά την ψηφοφορία για τον αθλητή Παππά. Λευκό επέλεξαν τελικά ο Νίκος Παππάς, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας κι άλλοι που ανήκουν στον κύκλο του βουλευτή και υποψηφίου για την προεδρία.

Προηγουμένως, είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού. Πηγές που βρίσκονται κοντά στον πρώην υπουργό επεσήμαναν ότι η λογική του Νίκου Παππά ήταν ότι έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει ένα πρόσωπο του ευρύτερου χώρου, που θα βρει ανταπόκριση στους ανθρώπους της κοινωνίας, έχει αναγνωρισιμότητα και μπορεί να κοντράρει –λέμε τώρα– τον Κώστα Μπακογιάννη.

Αυτοί στην αριστερή πτέρυγα που δεν θέλουν να βλέπουν τον Τσίπρα ούτε «ζωγραφιστό» είπαν –έμμεσα– ότι δεν θα ψηφίσουν την επιλογή του Τσίπρα (σ.σ.: τον μπασκετμπολίστα ), γιατί δεν φάνηκε πουθενά προεκλογικά. Το συμπέρασμα όμως είναι ένα. Επί της ουσίας, αντί της διεύρυνσης και μιας υποψηφιότητας που θα μπορούσε να αρθρώσει έναν πολιτικό λόγο συσπειρώνοντας και άλλους απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, στον ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν με βάση τις εσωτερικές τους ισορροπίες.

Η Εφη Αχτσιόγλου, που συνήθως δεν μιλάει, μίλησε και την πρώτη φορά καταψήφισε τον αθλητή Παππά –επιλογή του Τσίπρα–, ενώ τη δεύτερη φορά ψήφισε Κώστα Ζαχαριάδη. Η πλευρά του Νίκου Παππά, του πρώην υπουργού, στη δεύτερη ψηφοφορία για τον Κώστα Ζαχαριάδη ψήφισε λευκό, στέλνοντας μήνυμα στην Αχτσιόγλου ότι άμα ψηφίζαμε και εμείς αλλιώς μπορεί να έβγαινε και ο… Φίλης (η διαφορά ήταν δύο ψήφοι).

Αποδοκιμασία

Το συμπέρασμα για την επιλογή Ζαχαριάδη έχει σχέση και με μια άκομψη αντιμετώπιση απέναντι στη «μετωπική» υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Παππά, η οποία καυτηριάστηκε από τον συριζαϊκό Τύπο με επώνυμα σχόλια. Αρκετές «κακές γλώσσες» είπαν ότι οι τελευταίοι ενεργοποιήθηκαν μετά από μήνυμα εξ Αμερικής. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που έμεινε είναι η οριστική αποδοκιμασία μιας απόφασης του… άχαστου πριν από τις εκλογές, την οποία μάλιστα, όπως και εκείνη της Πόπης Τσαπανίδου, είχε πάρει πάνω του.
Φαίνεται ότι δρυός πεσούσης πάσα αρχή ξυλεύεται, αν και ένας απλός υπάλληλος της Κουμουνδούρου, μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης της Πολιτικής Γραμματείας, ακούστηκε να λέει: «Μακάρι να νικήσει ο Μπακογιάννης από τον πρώτο γύρο, μη τυχόν και δούμε στον δεύτερο γύρο, αν δεν νικήσει, να κοντράρεται με κάνα ναζί από τον Δομοκό».

Στα παιχνίδια των μηχανισμών υπάρχει και μια άλλη διάσταση που δίνεται και αφορά την επιλογή Ζαχαριάδη, ως επιλογή Αχτσιόγλου πια. Το αποτέλεσμα του Ζαχαριάδη θα την ακολουθήσει και μοιραία θα εξαχθούν ανάλογα συμπεράσματα το ίδιο βράδυ των εκλογών. Αλλωστε ο Κώστας Ζαχαριάδης, που δεν ακολούθησε τον υποψήφιο πρόεδρο Νίκο Παππά και έκανε άλλη επιλογή, γράφτηκε στα «μαύρα τα κατάστιχα» για κάποιους πρώην φίλους του.

Τέλος, υπάρχει και μια διάσταση που κάποιοι δεν έχουν υπολογίσει. Οταν γυρίσει από την Αμερική ο… ηγέτης να θελήσει να στείλει και αυτός ένα δικό του μήνυμα για την αποδοκιμασία της επιλογής του. Εκεί τα πράγματα θα μπλεχτούν στο έπακρο…