Λευκός καπνός βγήκε από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας είναι ο πρώην βουλευτής, Κώστας Ζαχαριάδης. Μια υποψηφιότητα που έχει «καεί» πριν καν ξεκινήσει την προεκλογική της κούρσα αφού η ανάδειξή της μετατράπηκε σε ιλαροτραγωδία.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποτυπώνει πλήρως την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Επί ημέρες επιχειρήθηκε να βρεθεί μια κοινή γραμμή με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, πρόσωπο που είχε επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας και είχε ανακοινώσει πριν από τη συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές.

Μάλιστα, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε και μια συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Παππά, οι όροι του οποίου μεταφέρθηκαν στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία όπου τελικά δεν έγιναν δεκτοί.

Αποτέλεσμα; Να επανέλθουν στις υποψηφιότητες των Κώστα Ζαχαριάδη και Νίκου Φίλη –οι άλλοι υποψήφιοι αποσύρθηκαν– με τον πρώτο να κερδίζει στην ψηφοφορία που έγινε με ψήφους 17 έναντι 15 και τα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ν' απέχουν. Κάτι που επίσης αποτυπώνει τη… σύμπνοια στο κόμμα.

Και ναι μεν τονίσθηκε στη συνέχεια πως η υποψηφιότητα θα υποστηριχθεί από όλους, επί της ουσίας όμως αναδείχθηκε το μπάχαλο που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έφτασε δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να καταφέρει να βρει το πρόσωπο που θα το εκπροσωπήσει στον Δήμο της Αθήνας, της πρωτεύουσας δηλαδή της χώρας.

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κινήσεις του χαρακτήρισε τον Κώστα Ζαχαριάδη λύση ανάγκης, αλλά και πρόσωπο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Γιατί; Μα διότι ενώ είχε θέσει υποψηφιότητα –παράλληλα είχαν προταθεί ο Νίκος Φίλης, ο Κώστας Τσουκαλάς και η Όλγα Μπαλαούρα– η Πολιτική Γραμματεία απευθύνθηκε εκ νέου στον Νίκο Παππά και μπήκε σε… διαπραγματεύσεις.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μπαίνει στη μάχη… αποδομημένος εκ των έσω, ενώ παρά τα όσα λέγονται περί στήριξης είναι βέβαιο πως τόσο η μάχη της διαδοχής όσο και το πρόσωπο που θα αναλάβει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πώς θα αντιμετωπίσουν τα στελέχη του κόμματος την προεκλογική του εκστρατεία.