Οταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, είχε αντιμετωπίσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ως αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε αρκετοί είχαν αναρωτηθεί για εκείνη την κίνησή του, χαρακτηρίζοντάς την πρόωρη. Σήμερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όλοι εκτιμούν ότι πολιτικά ο πρωθυπουργός ήταν ένα βήμα μπροστά θεωρώντας, εδώ και καιρό, ότι ο πολιτικός του αντίπαλος θα ήταν πλέον το ΠΑΣΟΚ.
Από τη μια οι δημοσκοπήσεις και από την άλλη η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν θέμα χρόνου το Μαξίμου να υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να αλλάξει γραμμή και στρατηγική απέναντι σε ένα κόμμα με το οποίο πάλαι ποτέ είχαν βρεθεί στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Γι’ αυτό και μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι η στρατηγική του Μαξίμου, από την ημέρα που επανεξελέγη ως πρόεδρος του Κινήματος ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεντρώθηκε σε αυτόν. Με πρώτο βαθμό «πίεσης» την αναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις πλέον φέρνουν αυτό το τετ α τετ όλο και πιο κοντά ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο, από την ώρα μάλιστα που είναι πλέον θέμα ωρών η αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων, στο Κοινοβούλιο, με το ΠΑΣΟΚ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό, όπως θα ήταν η επιστροφή κάποιων βουλευτών της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου σαν έτοιμοι από καιρό σχεδιάζουν τη νέα τους στρατηγική που επιστρέφει στο γνωστό «ιστορικό δίδυμο» ΝΔ vs ΠΑΣΟΚ, που έχει δοκιμαστεί χρόνια, με εξαίρεση την παρένθεση της περιόδου των μνημονίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ως δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ, αργά ή γρήγορα, θα υποχρεωθεί να φύγει από την ατζέντα του «όχι σε όλα» με την οποία πορεύεται και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν, αν μη τι άλλο, τη συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην κορυφή της ατζέντας είναι θέματα που ήδη έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο –τα οποία εκ των πραγμάτων αναμένεται να τεθούν στην αναμενόμενη συνάντηση– και αφορούν την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, την επόμενη μέρα από την εκλογή Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και τον ρόλο της Ευρώπης και, στο βάθος, την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και την αναθεώρηση του συντάγματος.
Βήμα σύγκλισης, αλλά...
Τα δύο τελευταία μπορούν να αποτελέσουν βήμα σύγκλισης και συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αν και θεωρείται βέβαιο ότι οι «σκληροί» της Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσουν να περάσουν τη γραμμή τους, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιμείνει στη στρατηγική του «όχι σε όλα». Από τη μεριά του το Μαξίμου θα επιμείνει στο «δόγμα» ότι δεν έχουμε εχθρούς αλλά πολιτικούς αντιπάλους και θα υπενθυμίζει στο ΠΑΣΟΚ το ότι τα δύο κόμματα στις δύσκολες περιόδους της «πάνω και της κάτω πλατείας» ήταν μαζί σώζοντας τη χώρα από την περιπέτεια.
Παράλληλα στη νέα στρατηγική θα επισημαίνουν στο ΠΑΣΟΚ ότι με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στον ίδιο δρόμο που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον όσους τους τάζουν τα πάντα, χωρίς σχέδιο, πρόγραμμα και κυρίως χωρίς εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Γι’ αυτό τόσο στη Βουλή όσο και στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις θα τονίζουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πως το χειρότερο δεν είναι το «όχι σε όλα» που λέει το ΠΑΣΟΚ για την ώρα, θα είναι η τακτική του «όχι σε όλα» να είναι ένα σκέτο «όχι» χωρίς καμία αντιπρόταση από ένα κόμμα το οποίο θα έχει και τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που θα έχει ανεβάσει και τον πήχη των απαιτήσεων της κοινωνίας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.
Ηδη στο Μαξίμου έχουν ετοιμάσει τα πρώτα σημεία της πολιτικής πίεσης στο ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένα θέματα, όπως ποια θα είναι η θέση του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση:
1 Την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές.
2 Τα ιδιωτικά, μη κρατικά πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του συντάγματος.
3 Συγκεκριμένα νομοσχέδια όπως αυτό του υπουργείου Υγείας, που έχει θέματα όπως τη λίστα χειρουργείων και τον προσωπικό γιατρό.
Φυσικά η «μητέρα των μαχών» θα είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό όπου, εκτός απροόπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει για πρώτη φορά απέναντί του σε αυτήν την κορυφαία κοινοβουλευτική αναμέτρηση τον Νίκο Ανδρουλάκη ως αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης.