Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το καλοκαίρι καταγράφουν –εκτός από την αναμενόμενη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη– δύο ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πρώτο, ότι το... project Kasselakis, όπου έχουν ρίξει όλα τα λεφτά τους κάποια (όνομα και μη χωριό) διαπλεκόμενα ΜΜΕ, δεν περπατάει. Με λίγα λόγια, η μεταπολιτική «φωτοβολίδα», που ακούει στο ονοματεπώνυμο Στέφανος Κασσελάκης, θα έχει, όπως όλα μαρτυρούν, την τύχη μιας φωτοβολίδας.

Το δεύτερο –και κατά τη γνώμη μας πιο σημαντικό– είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια το ΚΚΕ δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει την τρίτη θέση μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το κόμμα φαίνεται ότι μπορεί με αξιώσεις –με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων– να επαναπατρίσει πρώην ψηφοφόρους του που για διάφορους λόγους είχαν πάει το 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί, πρωτίστως, στον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος μεθοδικά, με σχέδιο και λόγο αγωνιστικό και καθαρό, έχει βοηθήσει το ΚΚΕ να βγει από τη ζώνη του λυκόφωτος. Γιατί, κακά τα ψέματα, το ΚΚΕ μετά τη διάσπαση του 1991, αλλά και την αφαίμαξη που τους έκανε ο δημαγωγός και πολιτικός «τυχοδιώκτης» Αλέξης Τσίπρας το 2015, ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Βεβαίως, είναι νωρίς να πει κανείς ότι το ΚΚΕ θα μπορέσει, σύντομα, να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στον χώρο της ελληνικής Αριστεράς, αλλά το πρώτο βήμα έγινε. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, το ΚΚΕ φλερτάρει ανοιχτά με διψήφιο ποσοστό. Οι περίπου τρεις μονάδες που το χωρίζουν από το ΠΑΣΟΚ καταδεικνύουν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις το ΚΚΕ να προσπεράσει, σε πρώτη φάση, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην έρευνα της Metron Analysis, το ΚΚΕ στην εκτίμηση ψήφου καταγράφηκε στο 9,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,5% (δεν το λες και επιτυχία με τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου) και με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει το 16,8% – ποσοστό χαμηλότερο από τις εκλογές του Ιουνίου.

Σίγουρα ο Κουτσούμπας δεν έχει κανένα κοινό στοιχείο με τον Κασσελάκη (πώς θα μπορούσε άλλωστε...), ούτε φυσικά έχει στοιχεία lifestyle στον πολιτικό λόγο του. Εχει όμως κάτι που κανένας Κασσελάκης της «άλλης Αριστεράς» δεν διαθέτει: καθάριο λόγο, σαφείς θέσεις, συνέπεια λόγων και έργων και καθημερινό αγώνα υπέρ του λαού. Για του λόγου το αληθές: την ώρα που ο Κασσελάκης (της Αριστεράς και της προόδου – τρομάρα τους) ήταν για διακοπές στις Σπέτσες, το ΚΚΕ του Κουτσούμπα διαδήλωνε στον καθημαγμένο Παλαμά, μαζί με τους πλημμυροπαθείς και απεγνωσμένους κατοίκους.

Ολα λοιπόν έχουν την εξήγησή τους: και γιατί έχει ανοίξει περπατησιά το ΚΚΕ με τον Κουτσούμπα στο τιμόνι και γιατί το κόμμα που εξέλεξε έναν απολίτικ και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs για επικεφαλής υποχωρεί σταθερά στα ποσοστά του ή γιατί το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη παραμένει στάσιμο και με καθοδικές τάσεις. Στοιχειώδες, Γουάτσον...