Οι βρετανικές εκλογές έλαβαν τέλος, με το αποτέλεσμα να έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, ειδικά μετά το παγώμα των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ως αποτέλεσμα της θεσμικής απρέπειας του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δεν δέχτηκε να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στη Βρετανία. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Κιρ Στάρμερ, επιθυμεί την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών. Παράλληλα σε περίοπτη θέση μένει η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στις εκλογές η σκιώδης υπουργός Πολιτισμού δεν εξελέγη. Πήρε τη θέση της μια βουλευτής από το κόμμα των Πρασίνων. Αυτό λοιπόν θα έχει σαν αποτέλεσμα να ψάξει τώρα να βρει ποιος από τους συνεργάτες του και έμπιστος μπορεί να κρατήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά, γιατί θα είναι ο επικεφαλής που θα έχει να ασχοληθεί με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο ίδιος ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία τυχόν συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει το νομοσχέδιο που απαγορεύει ουσιαστικά το Βρετανικό Μουσείο να να δώσει τα Γλυπτά.

Οι διμερείς σχέσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Βρετανία τον περασμένο Νοέμβριο, είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ, όπου δόθηκε έμφαση στη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, και υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ, πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα επαναπροσεγγίσουν τις σχέσεις τους οι δύο χώρες. 

Άλλωστε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Ρίσι Σούνακ για την απρέπεια του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.