Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες μπορεί να έχουν μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων, όμως έχουν και σημαντικά κοινά στοιχεία.
Πρώτον, όλες δείχνουν πως η τραγωδία των Τεμπών αρχίζει και δίνει τη θέση της στην οικονομία ως κύριο θέμα που απασχολεί τους πολίτες. Δεν φεύγει από την επικαιρότητα, αλλά παύει να τη μονοπωλεί.
Δεύτερον, η πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατία έχει σταματήσει και το κυβερνών κόμμα έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό είναι σημαντικό καθώς συμβαδίζει χρονικά με τις καλές επικοινωνιακές κινήσεις της κυβέρνησης (αντεπίθεση για τα Τέμπη, συνέντευξη πρωθυπουργού σε «τραμπικό» μέσο, αυξήσεις σε ένστολους).
Το τρίτο κοινό στοιχείο είναι η επιβεβαίωση της τομής ανάμεσα σε «σύστημα» και «αντισύστημα» στην αντιπολίτευση, που έχει φανεί από τον Φεβρουάριο. Τα συστημικά αντιπολιτευτικά κόμματα δείχνουν να έχουν σοβαρή δυσκολία να πείσουν τους ψηφοφόρους να τα ψηφίσουν και βυθίζονται. Εάν αυτό συνεχιστεί, ενώ παράλληλα τα Τέμπη θα «ξεθωριάζουν» ως θέμα επικαιρότητας, τότε τα δεδομένα για τη συστημική αντιπολίτευση θα γίνουν ασφυκτικά.
Αντιθέτως, τα αντισυστημικά αντιπολιτευτικά κόμματα βρίσκονται σε υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά και μένει να φανεί εάν θα καταφέρουν να ισορροπήσουν σε αυτά τα επίπεδα. Ειδικά για το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες.
Φαίνεται λοιπόν πως έχει δημιουργηθεί ένα δίπολο μεταξύ συστήματος και αντισυστήματος με μια σημαντική διαφορά μεταξύ τους.
Από το συστημικό στρατόπεδο, η Νέα Δημοκρατία παίζει σχεδόν μόνη της, καθώς τα άλλα συστημικά κόμματα αδυνατούν όχι μόνο να πείσουν πως μπορούν να αποτελέσουν κυβερνητική εναλλακτική, αλλά ακόμα και για το ότι έχουν πολιτικό σχέδιο. Από την άλλη, το «αντισύστημα» μέτωπο είναι μοιρασμένο σε δύο κύρια στρατόπεδα με διακριτά χαρακτηριστικά. Επίσης, κανένα από αυτά δεν δείχνει πως έχει, ακόμα τουλάχιστον, προοπτική εξουσίας. Αυτό σπάει την ψήφο στα δύο και μειώνει τις ελπίδες τους να απειλήσουν τη Νέα Δημοκρατία.
Με τη συζήτηση γύρω από την τραγωδία των Τεμπών να χάνει δυναμική, αφήνοντας, ωστόσο, υπαρκτή την τομή ανάμεσα σε σύστημα και αντισύστημα, και με τη γεωπολιτική και την οικονομία να κερδίζουν έδαφος, η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να «μαζέψει» τη μεγάλη πλειοψηφία των συστημικών ψηφοφόρων. Για την ώρα τουλάχιστον παίζει μόνη της σε αυτό το γήπεδο.