Με δεδομένο ότι έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον η αποτύπωση της δημοσκοπικής πραγματικότητας σε επίπεδο εκλογικών περιφερειών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά», τα όσα καταγράφονται στις κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν φτάσει στα επιτελεία των κομμάτων, η εικόνα στις περιφέρειες είναι άκρως θετική για τη ΝΔ. Συγκεκριμένα:

Στην Αττική η ΝΔ προηγείται με 32,2 και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,2 και το ΠΑΣΟΚ με 7,9.

Στην Πελοπόννησο το κυβερνών κόμμα κινείται στο 36,4 και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,4 και το ΠΑΣΟΚ με 8,7.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η ΝΔ καταγράφει κατά μέσο όρο 37,9 ο ΣΥΡΙΖΑ 28,8 και το ΠΑΣΟΚ 9,2.

Σε αντίθεση με τις ως άνω περιφέρειες στην Περιφέρεια Ηπείρου τα δύο κόμματα εμφανίζονται πλάι-πλάι με τη ΝΔ να κινείται στο 31, 7 τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30,2 και το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο 5,6.

Κοντινή είναι η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα και στη Θεσσαλία με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 31,9, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27,5 και το ΠΑΣΟΚ στο 9,8.

Πλήρης ανατροπή σκηνικού δείχνουν οι έρευνες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται.

Στην Αττική η ΝΔ προηγείται με 32,2 και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,2 και το ΠΑΣΟΚ με 7,9 με 33,8 τη ΝΔ να ακολουθεί με 28,2 και το ΠΑΣΟΚ με 9,3.

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιδόσεις των τριών κομμάτων σε επίπεδο Μακεδονίας και Θράκης, περιφερειών που εν πολλοίς διαμορφώνουν -μαζί με την Αττική- το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η ΝΔ καταγράφει ένα 35,0 με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται πολύ χαμηλότερα στο 22,0 και το ΠΑΣΟΚ στο 9,4.

Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις και στην Κεντρική Μακεδονία, μια εξαιρετικά δύσκολη για το κυβερνών κόμμα περιοχή.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ εμφανίζεται να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 33,7 των ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ το 21,2 και το ΠΑΣΟΚ το 9,1.

Και, τέλος, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η ΝΔ κινείται στο 38,1, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,6 και το ΠΑΣΟΚ στο 9,1.

Σε ό,τι αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφεται κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες αφού η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,5, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 17,5 και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να σπάει όλα τα ρεκόρ και να κινείται στο 16,2.

Εντελώς διαφορετική εικόνα παρατηρείται και στο Νότιο Αιγαίο, με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 30,9, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 1,6 και το ΠΑΣΟΚ στο 10,9. Στο Ιόνιο η ΝΔ καταγράφει 32,7, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,8 και το ΠΑΣΟΚ 6,4.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, με το κόμμα του κ. Τσίπρα να κινείται στο 28,8, τη ΝΔ στο 26,4 και το ΠΑΣΟΚ στο 15,6.

Στα συγκεντρωτικά τώρα, η δύναμη των κομμάτων, δυόμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 33,0, ΣΥΡΙΖΑ 27,1 και ΠΑΣΟΚ 9.

Ωστόσο, οι ερευνητές της κοινής γνώμης θεωρούν ότι πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουν να βγάλουν την επόμενη εβδομάδα δεδομένου ότι πλέον έχει ξεκαθαρίσει ο χάρτης σε σχέση με τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Οι απευθείας μετακινήσεις από τη Νέα Δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για πολλούς είναι το πραγματικό κλειδί για την εκλογική νίκη, περισσότερο και από τη νεανική ή την αριστερόστροφη ψήφο. Επιτεύχθηκε για παράδειγμα το 2015 όπου και μέρος του δεξιού κοινού, λόγω του ΕΝΦΙΑ και όχι μόνον, πήγε κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε πάλι στην έρευνα της Rass.

Η ΝΔ έχει ελάχιστες διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως του 3,8%.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές της τάξεως του 9,3 προς τη ΝΔ. Δεν προκύπτει σήμερα μεγάλο ρεύμα «γαλάζιων» προς τον ΣΥΡΙΖΑ και καθόλου τυχαία εσχάτως ο Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται συχνά σε φλερτ με τους κεντροδεξιούς. Ακόμη και η υποψηφιότητά του στις Σέρρες, «γαλάζιο κάστρο» πάντα λόγω Καραμανλήδων, στο ένα σκέλος της εξηγείται και έτσι.

(Πηγή: εφημερίδα Παραπολιτικά)