Υπάρχουν άνθρωποι που είναι doers. Σαν τον Θεόδωρο Λιβάνιο. Ανθρωποι των έργων, αθόρυβοι, αλλά συνάμα και προσιτοί. Ανθρωποι που τους παρατηρείς, γνωρίζοντας πως θα ανέβουν στα ύψη. Διότι παράγουν, δημιουργούν, ανοίγουν δρόμους και εντέλει μπορούν. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, αναπληρωτής μέχρι πρότινος, δεν έχει αφήσει περιθώρια για την αμφισβήτηση των δεξιοτήτων του. Τεχνοκράτης με το παραπάνω, εκπροσωπεί μια γενιά νέων επιστημόνων που εισέρχονται στη Δημόσια Διοίκηση και στα κοινά, αγωνιζόμενοι για την υπέρβαση και την πρόοδο. Η διαδρομή του από το 2010 και μετά, εν μέσω μάλιστα ετών δύσκολων για τη χώρα και την κοινωνία της, χαρακτηρίζεται από μεταρρυθμιστική συνέπεια.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος, απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας από το ΕΑΠ, βρέθηκε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το καλοκαίρι του 2014 και από τότε συμπορεύονται. Το 2016, ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Πληροφορικής της Νέας Δημοκρατίας. Το 2019 ορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών, το 2021 υφυπουργός στον πρωθυπουργό και το ίδιο έτος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το 2023 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Η συνεχής αναβάθμισή του από τον πρωθυπουργό και μάλιστα ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περνά διά πυρός και σιδήρου λέει πολλά.

Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα πρόσωπα που απαρτίζουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στα στελέχη των άλλων κομμάτων. Και αυτές οι διαφορές είναι που θεμελιώνουν την πεποίθηση στη συνείδηση των πολιτών ότι η φιλελεύθερη παράταξη είναι η μόνη που παρέχει εχέγγυα αξιοσύνης και κυβερνησιμότητας. Μετά από τη μνημονιακή λαίλαπα στην οποία εισήλθε η χώρα με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και τα όσα εξωφρενικά βιώσαμε την περίοδο 2015- 2019, η παρουσία στους υπουργικούς θώκους προσώπων, όπως ο Θεόδωρος Λιβάνιος, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στον μέσο πολίτη.

Αναβάθμιση του Δημοσίου

Μιλώντας στην ΕΡΤ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «η αξιοποίηση του δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης είναι στις μεγάλες προτεραιότητες, γι’ αυτόν το λόγο θα έρθει το νομοσχέδιο για το Bonus στους δημοσίους υπαλλήλους, θα βγει σε δημόσια διαβούλευση σε λίγο χρονικό διάστημα, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να έχει ξεκάθαρους ρόλους, ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, ξεκάθαρες ευθύνες, ξεκάθαρη οικονομική διαχείριση, ώστε όλα αυτά μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο περιβάλλον για να βελτιωθεί η ζωή μας και να μειωθεί η ταλαιπωρία για τους πολίτες. Η οποία ήδη έχει μειωθεί με την ψηφιοποίηση που έχει γίνει, φτάνουμε στην εποχή να πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, αντί για πληροφοριακά έγγραφα, να διακινούνται οι πληροφορίες μέσω πληροφοριακών συστημάτων και αξιοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να προχωρήσει και αυτό το στάδιο. Ετσι κι αλλιώς οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος είναι σημαντικές σε όλα τα επίπεδα και θα κάνουμε το παν μαζί με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς ώστε να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας».

Εχοντας κολλήσει μπόλικα ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ως διαχειριστής βάσεων δεδομένων αλλά και αναλυτής δεδομένων ερευνών, ο Θεόδωρος Λιβάνιος είναι εδώ και χρόνια πολύτιμος συνεργάτης του πρωθυπουργού. Η συμβολή του στη θέσπιση της επιστολικής ψήφου ήταν καταλυτική. «Η ομάδα μας θα έχει μπροστά ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο και δύσκολο έργο και πρέπει να το κάνουμε, να το υλοποιήσουμε και να το υλοποιήσουμε και εμπρόθεσμα και ταχύτατα, με μοναδικό στόχο να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών, ιδίως όσον αφορά τη διεπαφή τους με το ελληνικό Δημόσιο και ιδίως να φτιάξουμε, να οργανώσουμε σε συνεργασία με την ίδια την Αυτοδιοίκηση μια καλύτερη, ισχυρότερη Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά, θα δουλέψουμε σκληρά και τελικά θέλουμε να κριθούμε από το αποτέλεσμά μας», είπε παραλαμβάνοντας