Με την επισήμασνη ότι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο ο νέος υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στα πολιτικά συμπεράσματα των ευρωεκλογών και στα επόμενα βήματα του κυβερνητικού έργου, προαναγγέλλοντας επιτάχυνση των προσλήψεων από το ΑΣΕΠ και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι θα βελτιωθεί η διαδικασία της επιστολικής ψήφου και τόνισε με έμφαση, για το μήνυμα της ευρωκάλπης και την επόμενη ημέρα ότι «η ψήφος κανενός πολίτη δεν θεωρείται δεδομένη».

Το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Θεόδωρος Λιβάνιος το απέδωσε στην κόπωση των πολιτών από τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις το 2023 και στο σύνηθες χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές συγκρτικά με την κάλπη των βουλευτικών εκλογών. «Και αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν και αυτοί που δεν πήγαν, έστειλαν το μήνυμά τους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Προφανώς ήταν μία ψήφος απαιτήσεων, οι πολίτες δικαιολογημένα έχουν υψηλές απαιτήσεις από την κυβέρνηση και περιμένουν η κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά, προκειμένου να προχωρήσει και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και το τρίτο και σημαντικότερο, να ασχοληθεί σοβαρά και με την καθημερινότητα του κάθε πολίτη, προκειμένου να αρθούν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινή του ζωή.

Όλα τα κόμματα έχουν να μάθουν κάτι από το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, η ΝΔ συγκέντρωσε ένα ποσοστό κάτω από τον πήχη που είχε θέσει, έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος κινήθηκε προς την αποχή, αλλά είχε και διαρροές προς τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερότερα, αλλά και στα δεξιότερά της και είναι υποχρέωσή μας να εργαστούμε όλοι χωρίς ψευδεπίγραφες ταμπέλες, προκειμένου να λύσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Για τον «επαναπατρισμό» ψήφων, ειδικά από όσους απείχαν, δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μου η εμπιστοσύνη κανενός πολίτη δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένη. Άρα πρέπει να εργαστούμε για όλους και γι’ αυτούς που μας επέλεξαν στην κάλπη των ευρωεκλογών και γι’ αυτούς που απείχαν και γι’ αυτούς που επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα, προκειμένου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους».

«Γρήγορα βήματα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών...»

Χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ξεκάθαρος, ότι έχουμε μπροστά μας χρόνο για να εργαστούμε σκληρά και να λύσουμε τα προβλήματα, χωρίς τα προβλήματα αυτά να μπαίνουν σε ταμπέλες αν είναι αριστερές στροφές, δεξιές στροφές ή κεντρώες στροφές. Δεν είναι αριστερή στροφή για παράδειγμα να φτιάξεις ένα καλύτερο δημόσιο, το οποίο θα εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα τον πολίτη. Δεν είναι δεξιά στροφή να έχεις ασφάλεια στις γειτονιές και να μπορούν οι πολίτες να ζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως δεν είναι κεντρώο στροφή να έχεις ένα κοινωνικό κράτος το οποίο θα στηρίζει τους πιο αδύναμους.

Και προφανώς και τα άλλα ζητήματα, όπως είναι η ακρίβεια κλπ που δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Όλα αυτά λοιπόν έχουν μελετηθεί, έχουν συνεκτιμηθεί και θα κάνουμε το παν όλοι μας, με πιο γρήγορα βήματα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, πάλι στις εκλογές που θα γίνουν σε τρία χρόνια».

Ακολούθως τόνισε πως: «η κυβέρνηση έχει μία ισχυρή πλειοψηφία, νωπή εντολή, ένα χρόνο πριν την έλαβε, μάλιστα σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις και με μία αξιοσημείωτη διαφορά και με το δεύτερο κόμμα, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα. Κάθε πρωί των εκλογών οι κάλπες σε όλη η χώρα είναι άδειες. Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένα, καμία ψήφος δεδομένη. Η βάση της κυβέρνησης είναι συμπαγής, είναι οι 158 βουλευτές και ο εχθρός δεν είναι το Α’ κόμμα ή το Β’ κόμμα, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Βελτιώσεις στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Για την επιστολική ψήφο ο Θεόδωρος Λιβάνιος δήλωσε ότι: «Ήταν μία σημαντική καινοτομία στην εκλογική διαδικασία, 200.000 είχαν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα, πάνω από 180.000 παρέλαβαν το εκλογικό υλικό, περίπου 155.000 ψήφισαν, η διαφορά είναι ότι παρά τις σαφείς οδηγίες κάποιοι πολίτες δεν έβαλαν μέσα φωτοτυπία της ταυτότητας, ή δεν είχαν κάνει την υπεύθυνη δήλωση και όπως έλεγε ο νόμος, γιατί το σύστημα είναι αυστηρό για να διατηρήσει και τη μυστικότητα και να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Απάντησε, μάλιστα και στα όσα υποστηρίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος περί δήθεν νοθείας.

«Ο κ. Βελόπουλος που άφησε κάποια υπονοούμενα, παρέβλεψε τρία πράγματα, ότι υπήρχαν ισχυρότατες δικλείδες ασφαλείας σε όλη τη διαδικασία, η επιτροπή που συνέλεγε τα στοιχεία είχε πρόεδρο δικαστικό και δικαστικούς υπαλλήλους ως μέλη, ο χώρος φυλασσόταν από την αστυνομία και με κάμερες 24 ώρες το 24ωρο και επίσης όταν ακούς ένα κόμμα να λέει ότι η επιστολική ψήφος είναι απάτη, είναι λογικό οι εκλογείς του να μην πάνε να γραφτούν σε αυτή την πλατφόρμα. Η διαδικασία είχε όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας, ήταν από τα πιο αυστηρά συστήματα που είχαν εφαρμοστεί στον κόσμο στην επιστολική ψήφο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Επιτάχυνση στις διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ

Στον τομέα ευθύνης του ο Θεόδωρος Λιβάνιος δήλωσε πως πρώτη προτεραιότητα είναι «η συνεργασία με το ΑΣΕΠ ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες προσλήψεων».

Οι προσλήψεις στο ΑΣΕΠ είναι η πρώτη προτεραιότητα, η δεύτερη είναι ο τρόπος που λειτουργεί το δημόσιο, τα βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιοποίηση είναι σημαντικά, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό, σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, προκειμένου να κάνουμε περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και όσες υπηρεσίες λειτουργούν με φυσική παρουσία να τις περιορίσουμε σημαντικά στον όγκο των δικαιολογητικών.

Προφανώς η αξιοποίηση του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης είναι στις μεγάλες προτεραιότητες, γι’ αυτό το λόγο θα έρθει το νομοσχέδιο για το Bonus στους δημοσίους υπαλλήλους, θα βγει σε δημόσια διαβούλευση σε λίγο χρονικό διάστημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να έχει ξεκάθαρους ρόλους, ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, ξεκάθαρες ευθύνες, ξεκάθαρη οικονομική διαχείριση, ώστε όλα αυτά μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο περιβάλλον για να βελτιωθεί η ζωή μας και να μειωθεί η ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Η οποία ήδη έχει μειωθεί με την ψηφιοποίηση που έχει γίνει, φτάνουμε στην εποχή να πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, αντί για πληροφοριακά έγγραφα, να διακινούνται οι πληροφορίες μέσω πληροφοριακών συστημάτων και αξιοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να προχωρήσει και αυτό το στάδιο. Έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος είναι σημαντικές σε όλα τα επίπεδα και θα κάνουμε το παν μαζί με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς ώστε να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Νομιμότητα και σκοπιμότητα στις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισήμανε: «Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πάνω από 5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Τ.Α. Όπως ορίζει ο νόμος οι ΟΤΑ έχουν διοικητική αυτοτέλεια, άρα το κράτος μπορεί να κάνει έλεγχο νομιμότητας, δεν μπορεί να κάνει έλεγχο σκοπιμότητας στις δράσεις. Πολλοί δήμοι αξιοποιούν αυτά τα χρήματα π.χ. υπάρχουν τα προγράμματα στειρώσεων για τα αδέσποτα.

Άρα σε κάθε δράση υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει. Στα σχολεία για παράδειγμα έχουν ανεγερθεί και επισκευαστεί σχολεία από προγράμματα, έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και πιστεύω ότι ένα σχολείο είναι πραγματική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να προχωρήσουμε μαζί με το υπουργείο Παιδείας σε καλύτερες σχολικές υποδομές».