Θερμό αναμένεται να είναι το φετινό φθινόπωρο για τράπεζες και δανειολήπτες. Οι σημαντικές επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην ελληνικό οικονομία – με χιλιάδες εργαζομένων να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με επιδόματα και εξίσου χιλιάδες επιχειρήσεις να μετρούν αναιμικές πωλήσεις και να αδυνατούν να καλύψουν πάγιες υποχρεώσεις, ανάμεσά τους και δανειακές -προκαλούν πονοκέφαλο στα επιτελεία των τραπεζών, τα οποία δεν αποκλείουν, αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί, να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δάνειων, η όποια μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενθαρρυντικά πάντως είναι τα στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις των πληττόμενων δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα» για την επιδότηση των στεγαστικών τους Α’ κατοικίας. Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ξεπέρασε τις 11.500 μέσα στις τρεις πρώτες μέρες, δείχνοντας ότι υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά των δανειοληπτών για την εξυπηρέτηση των δανείων τους στο διάστημα αυτό, υπολογίζοντας βεβαίως και στην κρατική επιδότηση. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν επισκεφθεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα 34.494 δανειολήπτες, εκ των οποίων οι 27.661 αποδέχθηκαν την άρση του απορρήτου τους ανοίγοντας τον δρόμο για την υποβολή αίτησης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και των τραπεζών τα μέτρα που η κυβέρνηση πήρε από το ξέσπασμα της πανδημίας λειτούργησαν «θεραπευτικά», όμως εάν η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί τα δύσκολα είναι μπροστά. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, το επόμενο δίμηνο θεωρείται κομβικό. Σε αυτό το διάστημα θα φανεί άλλωστε και εάν ο κλάδος του τουρισμού, από τον οποίο εξαρτώνται δεκάδες άλλοι κλάδοι της οικονομίας, θα μπορέσει να μετριάσει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών.

Ηδη μία στις δύο επιχειρήσεις που έχουν δανειακές υποχρεώσεις δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής το επόμενο διάστημα στις πληρωμές της, ενώ το 25% μιλάει για δυσκολία το επόμενο τρίμηνο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του, όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας. Την ίδια στιγμή ένας στους τρεις επιχειρηματίες κάνει λόγο ακόμα και για λουκέτο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις θέσεις εργασίας στην αγορά.

Και ενώ η αγορά βρίσκεται στην… Εντατική, ήδη οι τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, έχουν καταγγείλει το 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, προχωρώντας και σε νομικές ενέργειες. Παρά το γεγονός ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης ανακοίνωσαν μια σειρά σημαντικών μέτρων στήριξης για τους δανειολήπτες, ιδιαιτέρως εκείνων που πληγήσαν από την πανδημία, είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με κάθε τρόπο, ιδιαιτέρως εκείνων των δανείων που εμφανίζουν καθυστερήσεις άνω των ενενήντα ημερών αλλά και των δανείων που είχαν ρυθμιστεί αλλά ξανακοκκίνισαν.

Ετσι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για ρυθμίσεις των δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους αλλά είναι σε καθυστέρηση, ενώ μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων τους έχουν περάσει ή βρίσκονται σε διαδικασία να περάσουν σε εταιρείες διαχείρισης. Ηδη πάνω από 67.000 δάνεια έχουν ρυθμίσει οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων το τελευταίο δωδεκάμηνο, με το συνολικό ποσό των ρυθμίσεων να έχει ήδη φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά αφορούν 67.492 δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ρυθμίσει 61.117 δάνεια νοικοκυριών τόσο στεγαστικά όσο και καταναλωτικά που αντιστοιχούν σε 1,2 δισ. ευρώ και 6.375 δάνεια επιχειρήσεων (μικρών, μεσαίων, μεγάλων), αξίας 1,3 δισ. ευρώ. Τράπεζες και δανειολήπτες τούς επόμενους μήνες θα περάσουν σίγουρα από «τεστ κορωνοϊού» και τότε θα δουν κατά πόσο είναι διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της κρίσης στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Ηδη ο SSM έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες συνεχή ενημέρωση για την πορεία των δανείων τους, τόσο ως προς τη ροή των καταβολών δόσεων, όσο και ως προς τη ζήτηση δανειοληπτών να ενταχθούν σε προγράμματα αναστολής πληρωμών, την ίδια στιγμή που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στα 60,9 δισ. ευρώ. Ομως η τελική εικόνα της κατάστασης θα είναι ορατή τους πρώτους μήνες του 2021, όταν θα έχουν λήξει τόσο τα ευεργετικά μέτρα που ανακοίνωσαν για τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών οι τράπεζες, όσο και τα μέτρα της κυβέρνησης για επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση. Τότε μόνο θα φανεί εάν τελικά ο βασιλιάς είναι ή όχι γυμνός.

 

Της Δήμητρας Σκούφου από Τα Νέα