Την πεποίθησή της ότι μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά εξέφρασε η Θεοδώρα Τζάκρη στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ. Η ανεξάρτητη βουλευτής που πρόσκειται στο Κίνημα Δημοκρατίας προέβη σε κάποιους πολύ βολικούς -αλλά εντελώς έωλους- συμψηφισμούς, αναφορικά με την πολεμική που είχε δεχθεί το ΠΑΣΟΚ από τον ενιαίο -τότε- ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αμφίβολο το κατά πόσο μια «συγγνώμη» σε επίπεδο στελεχών των κομμάτων μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα το οποίο υπάρχει ανάμεσα στους δύο πολιτικούς φορείς εδώ και πάνω από 12 χρόνια. Διότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν πως οι επιθέσεις δεν αφορούσαν μόνο τα πολιτικά στελέχη των κομμάτων, οι επιθέσεις έγιναν και σε επίπεδο ψηφοφόρων και φίλων των κομμάτων. 

Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας από το ΠΑΣΟΚ

Συγκεκριμένα, στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να επιθυμεί μια συνεργασία όπως την περιγράφει το Κίνημα Δημοκρατίας -και όχι μόνο- και ότι μάλλον δεν βλέπει θετικά μια τέτοια προσέγγιση, η κυρία Τζάκρη είπε «συγγνώμη, 18% έχουν. Δεν έχουν 30%. Δεν λένε αυτό που λέτε εσείς. Λένε για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων (...), εγώ είμαι από τους ανθρώπους που σταθερά υποστηρίζω ότι η προοδευτική παράταξη είναι ενιαία. Και δεν το λέω τώρα που έγινε της μοδός η Κεντροαριστερά -και το θυμήθηκαν και πολλοί άλλοι, που κάνουν γκαλά, που διοργανώνουν ημερίδες και λένε "πώς θα συνεργαστούμε" κ.λπ.-, το έλεγα πάντα διαχρονικά. Πρέπει να σας θυμίσω ότι είμαι αυτή που έχω πει (...) ότι θα πρέπει να ζητηθούν συγγνώμες εκατέρωθεν για αυτά τα βαριά που έχουν ειπωθεί εκατέρωθεν πριν από το 2015. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - και γενικά ο χώρος ο προοδευτικός. Εμείς λέμε να κάνουμε αυτοκριτική και το λέμε καθαρά - κι ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει 500 φορές συγγνώμη (...), εμείς να ζητήσουμε συγγνώμη 1.000 φορές - και ο καθένας εκατέρωθεν».

Η αλήθεια είναι πως όσες φορές κι αν ζητήσουν συγγνώμη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ -διότι εκείνα άρχισαν τις άθλιες επιθέσεις, κυρίως από το 2012 και εντεύθεν-, είναι εντελώς αδιάφορο, ακόμη και αν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τις αποδεχθούν εγκαρδίως. Και τούτο, διότι ταυτόχρονα με τις πολιτικές επιθέσεις σε επίπεδο στελεχών, οι ίδιες -και πολύ χειρότερες- επιθέσεις γίνονταν και σε επίπεδο ψηφοφόρων των κομμάτων. Ενδεχομένως οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ να μπορούν να ξεχάσουν τις επιθέσεις που δέχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι όμως, οι οποίοι δέχτηκαν bullying, προπηλακίστηκαν και σε πολλές περιπτώσεις υπέστησαν ξυλοδαρμούς, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να το ξεχάσουν. Και το ακόμη πιο σημαντικό: δεν πρόκειται να συγχωρήσουν τον -οποιονδήποτε- αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα θελήσει να τους δώσει «συγχωροχάρτι». Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτε στιγμή δεν σκέφτηκε το ενδεχόμενο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» το 2023: γνώριζε ότι το ΠΑΣΟΚ, όχι απλά θα επιστρέψει στο 4% του 2015, αλλά ήταν πολύ πιθανό να μην είχε ελπίδα να μπει καν στη Βουλή. Διότι εκείνοι που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ -ως ψηφοφόροι- την περασμένη δεκαετία, έχουν υποστεί τα πάνδεινα και δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωρήσουν κανέναν.

Να ζητήσει όμως συγγνώμη και η Διαμαντοπούλου

Ενδιαφέρον όμως έχει και η συνέχεια της τοποθέτησης της κυρίας Τζάκρη: «Να ζητήσει όμως και η κυρία Διαμαντοπούλου για τους εναγκαλισμούς μέχρι χθες με τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη. Η κυρία Διαμαντοπούλου δεν ήταν με εναγκαλισμούς και αγκαλιές με τον κύριο Γεωργιάδη; Παρ' ολίγον να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θέλω να πω, ότι σε αυτήν τη χώρα και μνήμη έχουμε και κρίση και γνωριζόμαστε όλοι. Και το πολιτικό σύστημα είναι συγκεκριμένο. Αν θέλουμε να αρθρώσουμε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στον Μητσοτάκη, θα πρέπει να απαντηθούν όλα αυτά. Γιατί την επόμενη φορά θα είναι διαφορετικά; Γιατί δεν θα υποκύψουμε σε μαζικά φαινόμενα διαπλοκής; Γιατί αυτήν τη φορά τον "αντιμητσοτακισμό" μας και την "αντινεοδημοκρατική" στάση την εννοούμε;».

Το γεγονός ότι η κυρία Τζάκρη συμψηφίζει τις επιθέσεις που δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ -με τη συγγνώμη του Αλέξη Τσίπρα-, με το γεγονός ότι η Άννα Διαμαντοπούλου όσο ήταν εκτός της ενεργού πολιτικής και ήταν απλώς πρόεδρος του Think Tank «Δίκτυο», προμηνύει την οικτρή αποτυχία αυτής της προσέγγισης. Όπως είναι λογικό, σε ημερίδες που διοργάνωσε το εν λόγω Think Tank μετείχαν και κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ. Και αυτό με κάποιον τρόπο υποτίθεται όχι απλώς ότι είναι μεμπτό, αλλά είναι αντίστοιχο των επιθέσεων που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο ΠΑΣΟΚ! Προφανώς, το παραπάνω είναι ενδεικτικό του πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική η «"προοδευτική" παράταξη».