Μια ενδιαφέρουσα τροπή πήρε η συνέντευξη που παραχώρησε η Θεοδώρα Τζάκρη στον ΣΚΑΙ, στην οποία κατακεραύνωσε το ΠΑΣΟΚ, καθώς λίγο αργότερα αποκάλυψε πως το βασικό σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη και του Κινήματος Δημοκρατίας είναι η... συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ! Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν στο Κίνημα Δημοκρατίας έχουν σχέδιο συνεργασιών, η κυρία Τζάκρη είπε «βεβαίως! Βεβαίως! Πρώτα απ' όλα με το ΠΑΣΟΚ!». Δηλαδή, επιθυμούν να συνεργαστούν με ένα κόμμα, το οποίο το περνούν «γενεές δεκατέσσερις» - αν και σε ορισμένα πράγματα, όχι άδικα. Όταν ζητούμενο είναι η εξουσία, η «προοδευτική παράταξη» δείχνει ότι είναι ικανή να δώσει τα χέρια ακόμη και με τον «διάβολο».

Η συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας απέχει έτη φωτός από τις συγκυβερνήσεις συνεργασίας, στα πρώτα μνημονιακά χρόνια έως το 2014, όπου παραδοσιακοί αντίπαλοι έβαλαν στην άκρη τις ιδεολογικές τους διαφορές, προκειμένου να διασωθεί η χώρα. Μετά βέβαια, το 2015 ήρθε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ήθελε να γίνει η Ελλάδα ο «μπαταχτσής» της ΕΕ και να βγει από την ευρωζώνη και όλοι μας θυμόμαστε τα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο δείχνει να επιδιώκει και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι διασπάσεις του. Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο θα έχει επιτυχία αυτή η ανορθόδοξη τακτική προσέγγισης. Εάν το καταφέρουν, θα γίνει αντικείμενο μελέτης της πολιτικής -και όχι μόνο- επιστήμης.

Ο «αντιμητσοτακισμός» ως πολιτική πρόταση

Σε άλλο σημείο της συγκεκριμένης συνέντευξης στον ΣΚΑΙ, η κυρία Τζάκρη είπε για το ΠΑΣΟΚ ότι «στο πρόσφατο παρελθόν -πριν από έναν χρόνο-, όταν υπήρχε η δυνατότητα της απλής αναλογικής. Ξέρετε, τότε μας έλεγαν ότι - θεωρώ ότι αυτός ο "αντιμητσοτακισμός" ο σημερινός, είναι και λίγο νόθος. Γιατί εγώ έβλεπα πριν από έναν χρόνο ότι είναι των ίσων αποστάσεων. Μη σας πω ότι ήταν περισσότερο αντι-ΣΥΡΙΖΑ και αντι-Τσίπρας -που έλεγαν να φύγει ο Τσίπρας για να έρθουμε-, παρά αντι-Μητσοτάκης. Αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία».

Είναι άκρως ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πολιτική πρόταση του Κινήματος Δημοκρατίας -και προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως όχι μόνο- περιορίζεται στον «αντιμητσοτακισμό». Κυρίως, διότι σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολιτικοί προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν ετεροκαθορίζονται. Εδώ, ο ετεροκαθορισμός ανάγεται σε... παράσημο! Αυτό λέει πάρα πολλά στον οποιονδήποτε αντικειμενικό παρατηρητή, αναφορικά με το πόσο ώριμα -πολιτικά μιλώντας- είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ελλάδα.