Οι «γαλάζιοι» έχουν αρχίσει και απολαμβάνουν με τρέλα αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών που βλέπουν τηλεόραση έχουν αγοράσει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες ποπ κορν.
«Ενα θεωρητικό κείμενο, περσινά ξινά σταφύλια», ήταν αυτό που υπέγραψαν διάφοροι της «Ομπρέλας», προτείνοντας «τοπικά νομίσματα». Αυτό μας είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Θεανώ Φωτίου, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συχνά πυκνά καταφέρνει να βρίσκεται στο προσκήνιο με τρόπο που δεν βοηθά καθόλου το κόμμα της. Η απάντηση στην ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτό βρίσκεται στη σφαίρα του αγνώστου. Η Θεανώ Φωτίου μάς είπε σε άλλη τηλεοπτική συζήτηση, αυτήν τη φορά στο Action24, ότι «την επομένη που θα εκλεγούμε και θα γίνουμε κυβέρνηση, τα παιδιά θα μπουν στα πανεπιστήμια… αβέρτα, γιατί όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι όταν μια χρονιά βάζουν δύσκολα θέματα τα παιδιά παίρνουν 7 και 8». Εμπαιναν όμως στο παρελθόν και με ακόμα χαμηλότερους βαθμούς! Η Θεανώ Φωτίου, η οποία είναι πανεπιστημιακός, διευκρίνισε βέβαια ότι με το «αβέρτα» ειρωνεύτηκε τον συνομιλητή της από τη Ν.Δ.
Οι «γαλάζιοι» έχουν αρχίσει και απολαμβάνουν με τρέλα αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών που βλέπουν τηλεόραση έχουν αγοράσει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες ποπ κορν. Κάθονται λοιπόν μπροστά στον δέκτη τους και περιμένουν τις τοποθετήσεις ΣΥΡΙΖΑίων πολιτικών που καταρρακώνουν την εικόνα της Κουμουνδούρου και την αποξενώνουν οριστικά από το αστικό ακροατήριο. Με τη Θεανώ Φωτίου ενθουσιάζονται! Η παρακολούθηση των όσων λέει θεωρείται must, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγουν ειδήσεις.
Από τα γεμιστά στις πίτες
Θυμάστε το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιβάλει τους ελέγχους κεφαλαίου, τι γύρισε και είπε η Θεανώ Φωτίου; Το παραθέτουμε: «Τα γεμιστά είναι ελληνική επινόηση. Με το τίποτα όπως είναι τα γεμιστά χορταίνει ολόκληρη οικογένεια. Ετσι θα τα καταφέρουμε». Είχε μάλιστα επανέλθει. Με το τρίτο μνημόνιο ante portas είχε πει ότι «τελικά καλύτερο φαγητό είναι οι πίτες γιατί είναι φθηνότερες, πιο φιλοσοφημένες, καθώς με λίγο αλεύρι κάνεις μια πίτα». Και μπορεί εκείνη να αστειευόταν, αλλά ο κόσμος εκείνες τις μέρες μπορεί να μην απολάμβανε τέτοια σχόλια. Για το θέμα των γεμιστών, είπε τρία χρόνια μετά μιλώντας στα «Παραπολιτικά»: «Είπα το εξής επί λέξει: “Το κράτος πρέπει να μάθει –από τον τρόπο που εξοικονομεί μια οικογένεια και τρώνε πολλά μέλη ένα ωραίο φαγητό, αλλά φτηνό, τα γεμιστά– να εξοικονομεί… Τώρα, πώς πέρασε ότι εγώ είχα πει να τρώνε όλοι γεμιστά είναι ακριβώς η παραποίηση που κάνουν τα media σε κάθε πράγμα που λέμε».
Βέβαια, δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα διεξαγωγής μίνι δημοσκοπήσεων αμέσως μετά το πέρας των διαφόρων τηλεοπτικών εκπομπών όπου διασταυρώνουν τα ξίφη τους ΣΥΡΙΖΑίοι και «γαλάζιοι». Eτσι είναι αδύνατο να διαπιστωθεί το effect της στιγμής, μετά από μια «πατάτα». Οπότε πρέπει να περιμένουμε την κάλπη, ώστε να δούμε πώς τα πήραν όλα αυτά οι πολίτες μεσοπρόθεσμα. Οι «γκάφες» των εκπροσώπων των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» δεν λογίζονται πάντως ως τέτοιες, διότι αυτοί αλιεύουν συνειδητά στους χώρους του περιθωρίου και αυτό δεν έχει καμία απολύτως πλάκα. Στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών πάντως, όπου επικρατεί μια ελευθεριακή ιδεολογικοπολιτική κουλτούρα και ο καθένας λέει ό,τι θέλει χωρίς ουδείς να τον ανακαλεί στην τάξη, αρκετά στελέχη δημιουργούν κατά καιρούς διάφορα επικοινωνιακά θέματα. Το αστικό ακροατήριο ακούει απορημένο τα όσα λέγονται εξ αριστερών. Για έναν απλό λόγο: Η λογική είναι ότι γενικότερα προσέχουμε τι λέμε, ώστε να μη δημιουργούνται αναίτιοι σαματάδες. Αυτός είναι ένας παλιός κανόνας που σε μια παραδοσιακή κοινωνία όπως η δική μας πολλοί τον τηρούν. Οταν λοιπόν κάποιος ζορίζεται ή πένεται και ακούει εν μέσω οικονομικής κρίσης πως η κυβέρνηση «θα φτιάξει ακόμη και μαρμελάδες», όπως είπε τον Αύγουστο του 2015 η Θεανώ Φωτίου, λογικό είναι να θυμώσει. Ακολούθησε άλλη μια παρόμοια δήλωσή της τον Σεπτέμβριο του 2015: «Και μαρμελάδα θα φτιάξουμε για τους πρόσφυγες».
Ο συγγραφέας Χρίστος Αλεξόπουλος έγραψε πως «ο δημόσιος λόγος αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη σημασία, διότι δρομολογεί νοητικές διεργασίες για τη διαμόρφωση πολιτικών στάσεων στους πολίτες και με αυτόν τον τρόπο οριοθετεί σε σημαντικό βαθμό την πορεία της χώρας προς το μέλλον» (Μεταρρύθμιση, Απρίλιος 2017). Ισως λοιπόν θα ήταν καλό η Θεανώ Φωτίου να προβληματιστεί λίγο για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται δημόσια.