Η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση υπήρξε μια απόφασή μου την οποία έλαβα ζυγίζοντας πρόσωπα αλλά και καταστάσεις. Πρόσωπα όπως ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος στα τέσσερα χρόνια της δουλειάς του στον πρώτο δήμο της χώρας απέδειξε ότι βάζει μπροστά το συμφέρον των δημοτών και πασχίζει στη λογική της βελτίωσης της καθημερινότητάς τους. Καταστάσεις όπως αυτές μια πόλης που βγήκε από ένα τέλμα ετών που την είχαν οδηγήσει στην απαξίωση κάνοντας και τους πολίτες της να της γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη.

Η πρόταση του δημάρχου Αθηναίων να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο της 7ης Τοπικής Κοινότητας υπήρξε ιδιαίτερα τιμητική για μένα που είμαι μόλις 20 ετών και φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πόσο εύκολο είναι, θα αναρωτιέστε, ένα νέο κορίτσι να συνεισφέρει αποφασιστικά στο κτίσιμο ενός μέλλοντος για μια τόσο μεγάλη πόλη και τους κατοίκους της; «Όταν δεν ξέρεις, ρωτάς, ψάχνεις, μαθαίνεις και ενεργείς» λέει η φράση που ενστερνίζομαι από τα εφηβικά χρόνια μου. Αυτό ακριβώς έκανα και τώρα.

Τους τελευταίους μήνες αναζητώ διαρκώς τρόπους για να βρίσκομαι καθημερινά στις γειτονιές που γεννήθηκα και που μεγάλωσε η οικογένειά μου. Μίλησα με συμπολίτες μου, περιδιάβηκα τους δρόμους της 7ης Τοπικής Κοινότητας, είδα από κοντά, «μύρισα» τα προβλήματα που μας απασχολούν όλους. Και η γνώση αυτών των προβλημάτων με οδήγησε στην απόφασή μου να σταθώ στο πλευρό των πολιτών των Αμπελοκήπων, του Γκύζη, των Ελληνορώσων, του Πολυγώνου αλλά και των προεκτάσεων αυτών των γειτονιών αφού το πρόκειται για ένα κομμάτι της πόλης μας που δεν παύει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έχει ανάγκη διαρκούς ανανέωσης.

Παρακάτω θα βρείτε ανά περιοχή προβλήματα που διαπίστωσα αλλά και τις προοπτικές για την επίλυσή τους:

Γκύζη: Αποκαλούν τη γειτονιά μας αυτή ως το «μικρό χωριό της Αθήνας». Και ίσως έτσι είναι αφού οι κάτοικοι του έχουν πάντα μια χαμογελαστή, ζεστή καλημέρα για όποιον συναντούν στους στενούς δρόμους του. Πυκνοκατοικημένη περιοχή έχει πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων της. Από χώρους στάθμευσης έως καθαρισμό των ακατάληπτων γκράφιτι που μόνο μουτζούρες θυμίζουν.

Πέρα από αυτά όμως η ανάπλαση της πλατείας Εφετείου Αθηνών και του πάρκου Μηλέων στου Αβέρωφ, αλλά και των πεζοδρομίων της οδού Γκύζη από την Αλεξάνδρας έως την πλατεία και της Πριγκιπονήσων από την Τσαλδάρη έως τη Γκύζη, αλλάζουν την εικόνα και δίνουν ανάσες.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Η ανακαίνιση του γηπέδου μπάσκετ στην οδό Κεδρηνού και Δέγλερη στου Αβέρωφ, είναι μόνο η αρχή.

Αμπελόκηποι: Είναι ιστορικά μία από τις παλαιότερες αθηναϊκές γειτονιές. Το γνωρίζω γιατί εδώ πρωτοκατοίκησε ο παππούς μου στις αρχές της δεκαετίας του ’50, εδώ έζησε και μεγάλωσε ο πατέρας του τις δεκαετίες του ’80, του ’90 αλλά και μέχρι σήμερα.

Κέντρο απόκεντρο τους χαρακτηρίζουν κάποιοι.. Και έχουν δίκιο. Δέχεται ένα μεγάλο βάρος των διερχομένων και έχει ανάγκη από ανάσες.

Μπορεί η… παραλία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας να μην υπάρχει πια, ούτε βέβαια το ονομαστό εστιατόριο «Κανάρια» και μετά ο «Κωστάρας» όμως οι Αμπελοκηπιώτισσες και οι Αμπελοκηπιώτες συνεχίζουν να ζουν και να στηρίζουν με πάθος τη γειτονιά τους.

Και είμαστε εδώ, δίπλα τους, να κάνουμε ένα ακόμη μεγάλο βήμα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους για να ξαναβρούν οι Αμπελόκηποι την ομορφιά και τη χαμένη αίγλη τους.

Η ανάπλαση της περιοχής του γηπέδου του Παναθηναϊκού μας, σίγουρα θα δημιουργήσει μια νέα εικόνα. Η οποία βέβαια δεν είναι αρκετή. Επιδιώκουμε μέχρι το 2029 να περπατάμε σε πιο ασφαλείς και καθαρούς δρόμους, με περισσότερο πράσινο και χώρους άθλησης για τα νέα παιδιά της γειτονιάς μας. Έτσι θα αποφύγουμε και μια νέα πραγματικότητα που τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα. Τη δράση συμμοριών εφήβων στην οποία όλοι λιγότερο ή περισσότερο έχουμε γίνει μάρτυρες.

Και δεν είναι μόνον αυτά: Οι ανακαινίσεις των γηπέδων του μπάσκετ και των του βόλει στις οδούς Τσόχα και Μελά, στη Νικήτα και Δαβάκη στον Ερυθρό, στην Αργολίδος και Πλακεντίας, αλλά και η ανάπλαση του πάρκου Έλενας Βενιζέλου, και της πλατείας Αστραπόγιαννου στον Ερυθρό, μόνο προσδοκίες για κάτι ακόμη καλύτερο γεννούν.

Ελληνορώσων: Μια περιοχή στην άκρη του 7ου διαμερίσματος, που αποτελεί και βόρειο «σύνορο» του Δήμου Αθηναίων . Η ιστορία του «μετράει» σχεδόν 100 χρόνια τώρα όμως η ανάπτυξή της ήρθε μετά τη δεκαετία του ’70.

Λίγοι χώροι αναψυχής και αναπόφευκτη η σύγκριση με όμορες περιοχές. Όμως έχει πολλά σημεία που μπορούν να δημιουργήσουν μια αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της. Τώρα πια έχει αστικοποιηθεί πλήρως και έχει ανάγκη και η περιοχή των Ελληνορώσων και για χώρους στάθμευσης.

Η ανακαίνιση των δύο γηπέδων τένις στην πλατεία Κρημνίτσης και των τριών γηπέδων μπάσκετ στη Βλάχου και Εφταλιώτη είναι μικρά μόνο δείγματα του πώς σκεφτόμαστε το αύριο των Ελληνορώσων.

Πολύγωνο: Μια περιοχή πυκνοδομημένη αλλά όχι πυκνοκατοικημένη που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαιτερότητα. Τις μεγάλες ανηφοριές και κατηφοριές που σίγουρα κάνουν τη ζωή όσων κατοικούν εκεί πιο δύσκολη. Μια λύση – που βέβαια δεν είναι η μόνη – είναι η πύκνωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών.

Παράλληλα όμως η γειτονιά αυτή που άρχισε να αναπτύσσεται μετά τη δεκαετία του ’60 έχει και ένα πλεονέκτημα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Τους πολλούς χώρους που εάν αναπλάσουμε κατάλληλα θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και αναψυχής για όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους με σημαντικά οφέλη για την οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής.

Η ανακαίνιση του γηπέδου μπάσκετ στην πλατεία Παλουμπιώτη στα Τουρκοβούνια, δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε.

Νέα Φιλοθέη: Για πολλούς είναι η συνέχεια των Αμπελοκήπων. Οι νέοι Αμπελόκηποι. Άρχισε να δημιουργείται τη δεκαετία του ’70. Και ίσως είναι από τις μόνες γειτονιές του 7ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων που έχει διπλή προσωπικότητα.

Στη μια πλευρά της μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, στην άλλη στριμωγμένες πολυκατοικίες. Έτσι το πρόβλημα στάθμευσης είναι μεγάλο. Μπορεί όμως να βρεθεί λύση.

Όπως και περισσότερη συγκοινωνία από την… εσχατιά αυτή των Αμπελοκήπων τουλάχιστον προς την Κηφισίας.

Η ανακαίνιση των γηπέδων μπάσκετ στην οδό Λάμψα στο Γηροκομείο και στη Λουίζης Ριανκούρ και Γερουλάνου στους Άνω Αμπελόκηπους, είναι σαφή δείγματα της πρόθεσής μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των εφήβων και των συνομηλίκων μου.

Ζητώ λοιπόν την ψήφο σας γιατί οι γωνιές αυτές της 7ης Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων έχουν ανάγκη από ανθρώπους νέους και με όρεξη να σταθούν στο πλευρό των συμπολιτών τους για κάθε πρόβλημά τους. Για να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας και ουσιαστικής παρέμβασης που τόση ανάγκη έχουμε όλοι στο δάσος των πολυκατοικιών που ζούμε.

*Η Τερψιχόρη Αικατερίνη Τσαπάκη είναι υποψήφια τοπική σύμβουλος στην 7η Τοπική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» και τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.