Ο Κώστας Μπακογιάννης δεν ανοίγει μόνο τα χαρτιά του στο «Μανιφέστο»· ανοίγει την καρδιά του, «αναμφισβήτητα η Πανεπιστημίου είναι το καρφί στο μάτι μου. Το έργο βγήκε εκτός χρονοδιαγράμματος και προκάλεσε ταλαιπωρία, θυμό» ομολογεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια, αυτό άλλωστε είναι ένα δομικό στοιχείο του χαρακτήρα του: είναι ειλικρινής και μαθαίνει από τα λάθη του, οι Αθηναίοι πολίτες ξέρουν πως τα παράπονά τους μπορούν να τα πουν στον δήμαρχο κι έχουν απτές αποδείξεις ότι εκείνος ακούει – μιλούν πολλά έργα που έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια. Ο δήμαρχος, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή του ως επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά», έχει σπουδαία έργα να ολοκληρώσει ή νέα να δρομολογήσει – κυρίως όμως πατά στέρεα στη γη και ξέρει ότι από τα μικρά θα φτάσει στα μεγάλα, «εμένα δουλειά μου είναι η λακκούβα, κι αυτή δεν έχει ιδεολογία. Για αυτό εκλέγομαι, από αυτό κρίνομαι» μας λέει λίγο προτού κλείσουμε αυτήν τη συζήτηση και αφού δηλώσει την περηφάνια του για την αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από τον οίκο Moody’s, διότι αυτό σημαίνει πως «μπαίνει μία επίσημη σφραγίδα στη χρηστή οικονομική διαχείριση του Δήμου Αθηναίων και ασφαλώς στη διαφάνεια».

Συμπληρώνοντας μια τετραετία στη θέση του δημάρχου, για ποια επιτεύγματά σας είστε περήφανος και ποια ήταν τα μεγάλα σας λάθη;

Η πόλη ξαναζωντανεύει, σηκώνει ανάστημα, έχει βρει τον δρόμο της. Μέσα από τη φροντίδα για όλα αυτά τα μικρά, τα καθημερινά της γειτονιάς, όπως τα πάρκα, τα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τα φώτα κ.ο.κ. Αλλά και τα μεγάλα, τα εμβληματικά, όπως η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του Θεάτρου Λυκαβηττού ή η νέα πλατεία Ομονοίας. Αντίστοιχα, κοινωνικές δομές, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων ή τα δημοτικά ιατρεία που μετατρέπουμε σε πολυδύναμα σε κάθε δημοτική κοινότητα, συνθέτουν μια λειτουργική, μια φιλική, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη. Αυτά και πολλά άλλα ακόμα ελπίζω πως κάνουν τις Αθηναίες και τους Αθηναίους πιο ευχαριστημένους για την πόλη τους. Οσον αφορά τα λάθη, αναμφισβήτητα η Πανεπιστημίου είναι το καρφί στο μάτι μου. Το έργο βγήκε εκτός χρονοδιαγράμματος και προκάλεσε ταλαιπωρία, θυμό. Μάθαμε πολλά από αυτό, κι εγώ προσωπικά και ως ομάδα. Από την οργάνωση στην υλοποίηση, ακόμα και στην επικοινωνία, γίναμε καλύτεροι στο σύνολο του μοντέλου που εφαρμόζουμε σε άλλα εξίσου μεγάλα και περίπλοκα έργα στην πρωτεύουσα.

Οι μεγάλοι στόχοι σας στην περίπτωση που επανεκλεγείτε για την επόμενη πενταετία ποιοι είναι;

Πρώτον και κυριότερον, ο μεγαλύτερος στόχος είναι ο «πολιτισμός της καθημερινότητας». Είναι όλα αυτά τα μικρά που κάνουν τη ζωή σε μια δύσκολη πόλη όπως η Αθήνα ευκολότερη. Αυτά που συνθέτουν τον σεβασμό στην πόλη που μοιραζόμαστε. Το προσβάσιμο πεζοδρόμιο, ο στρωμένος δρόμος, ο περιποιημένος καθαρός δημόσιος χώρος, ο επαρκής φωτισμός, το πράσινο. Με αυτήν την έννοια, η Αθήνα είναι ένα «έργο σε εξέλιξη». Ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια πριν από τέσσερα χρόνια, πετύχαμε πολλά και σχεδιάζουμε πώς θα χτίσουμε πάνω σε αυτά τα γερά θεμέλια για να πετύχουμε περισσότερα. Δεύτερον, ανοίγουμε και «νέα μέτωπα», να κλείσουμε κι άλλους «παλιούς λογαριασμούς» που κρατάνε την Αθήνα πίσω. Ενα από αυτά, η καλύτερη αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος της πόλης. Εκεί επιδιώκουμε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων κτηρίων και ακινήτων, για τη δημιουργία νέων δημοτικών δομών και κοινόχρηστων χώρων, ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε μια υψηλότερη ποιότητα ζωής, εξυπηρετώντας επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες καθημερινότητας των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Για παράδειγμα, το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, το θέατρο Εμπρός, το Παλαιό Εθνικό Τυπογραφείο, ο λόφος του Αρδηττού. Παράλληλα, μεγάλος στόχος είναι και η δημιουργία ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης σε κάθε δημοτική κοινότητα. Τρίτον, η ασφάλεια παραμένει μεγάλος στόχος, και στην επόμενη θητεία, πέραν της ενίσχυσης της Δημοτικής Αστυνομίας, επιτέλους σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. αλλάζει το μοντέλο αστυνόμευσης. Ο αστυνομικός της γειτονιάς, η προληπτική κοινοτική αστυνόμευση θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Οχι μόνο. Συνοδεύεται από σχέδιο δράσεων, συντονισμένα, ανάλογα με τα ζητήματα κάθε περιοχής. Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ως κεντρικούς στόχους και πολυσήμαντα έργα που θα αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της πόλης, όπως η Διπλή Ανάπλαση ή η Ακαδημία Πλάτωνος.

Εγινε κατά τη γνώμη σας κάποιο λάθος από την πολιτεία και ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία Κασιδιάρης είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων; Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο: ο Κασιδιάρης δεν μπορεί να πάρει τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Αν εκλεγεί, την ίδια στιγμή θα του αφαιρεθεί το δικαίωμα. Μη μιλάμε άλλο όμως για τους νεοναζί, μην τους διαφημίζουμε. Ας είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντί τους κι ας κάνουμε δουλειά στις γειτονιές, ξεριζώνοντας το μίσος και το μαύρο από την πόλη.

Πώς αξιολογείτε τον έως τώρα προεκλογικό διάλογο; Υπάρχουν, την επόμενη μέρα, δυνατότητες συνεννόησης με τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Χάρη Δούκα ή τον Νίκο Σοφιανό;

Ενας από τους στόχους μας, κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, είναι να βρεθούν σημεία σύγκλισης, συναίνεσης, μεταξύ των συνυποψηφίων, εντός του δημοκρατικού τόξου. Παρά τις διαφωνίες, τις αντιθέσεις μας, οι οποίες όχι μόνο είναι θεμιτές, αλλά είναι και αναγκαίες σε μια Δημοκρατία, θα πρέπει να έχουμε και κάποια κοινά πεδία συνεργασίας και συνεννόησης. Θεμέλιά μας για την επόμενη μέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε βρει. Περισσότερο λόγω των συγκυριών, όχι των προθέσεων κάποιου από εμάς. Φοβάμαι πως ίσως αυτό δημιουργήσει προβλήματα την επόμενη μέρα των εκλογών. Η Αθήνα αξίζει τον σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική φθορά της κυβέρνησης λόγω (και) των φυσικών καταστροφών. Ανησυχείτε μήπως εισπράξετε κι εσείς από τη φθορά της κυβέρνησης;

Ανησυχώ που η μια φυσική καταστροφή διαδέχεται την άλλη και δεν αποφασίζουμε να βάλουμε ένα ριζικό τέλος στον παραλογισμό, στο χάος των αρμοδιοτήτων, που μας καθιστά αναποτελεσματικούς σε πολλές περιπτώσεις. Δεν νοείται εν έτει 2023 ο Δήμος Αθηναίων να έχει την Περιφέρεια Αττικής και πέντε υπουργεία από πάνω του για να καθαρίσει ένα φρεάτιο, να κάνει ένα αντιπλημμυρικό έργο. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, υπάρχουν πάρα πολλά. Λογικό είναι η κυβέρνηση να «δοκιμάζεται», όπως και ολόκληρη η κοινωνία μας. Ζούμε πρωτοφανείς και δύσκολους καιρούς. Πιστεύω, όμως, πως μια πολιτική ηγεσία πρέπει να κρίνεται συνολικά για το εύρος του έργου της, σε βάθος χρόνου. Αδικούμε τους εαυτούς μας, τον τόπο μας, όταν «φωτογραφίζουμε» μια δεδομένη χρονική στιγμή και απομονώνουμε εκεί την αξιολόγησή της. Τώρα, όσον αφορά τις εκλογές, είμαι υπερήφανο μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η Αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη. Εμένα δουλειά μου είναι η λακκούβα, κι αυτή δεν έχει ιδεολογία. Για αυτό εκλέγομαι, από αυτό κρίνομαι.

Τι σημαίνει στην πράξη η αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από τη Moody’s από Ba3 σε Ba1;

Σημαίνει τρία πράγματα. Πρώτον, με την αναβάθμιση αυτήν μπαίνει μία επίσημη σφραγίδα στη χρηστή οικονομική διαχείριση του Δήμου Αθηναίων και ασφαλώς στη διαφάνεια. Δεύτερον, η έκθεση της Moody’s στέκεται στο επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Αυτό επιβεβαιώνει τη φερεγγυότητα, την οικονομική τεκμηρίωση της «ρήτρας κλίματος» που συνεχώς προτάσσουμε. Τρίτον, σημαίνει πως προχωράμε με την περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών. Τα μειώσαμε 5% το 2022 και επιπλέον 5% το 2023. Για όλες και για όλους, οριζόντια.