Υποψήφια βουλευτής της ΝΔ κατά το παρελθόν, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Δήμητρα Ράπτη βγαίνει μπροστά και διεκδικεί την ευκαιρία να οδηγήσει τον Δήμο Σαρωνικού στην επόμενη μέρα. Μιλώντας στο «Μανιφέστο», περιγράφει μια γκρίζα εικόνα, έναν δήμο με σοβαρά προβλήματα και ξεκαθαρίζει πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι για την ικανοποίηση της αυταρέσκειας εκείνων που επιθυμούν να το παίξουν σωτήρες ή να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Είναι για να υπηρετήσεις τους κατοίκους».

Στον Γιώργο Πετρίδη

Κυρία Ράπτη, διεκδικείτε την εκλογή σας με σύνθημα «Ενας Σαρωνικός για όλους», το όνομα δηλαδή της παράταξής σας. Σήμερα, δηλαδή, δεν είναι για όλους;

Δυστυχώς όχι. Είναι πέντε δημοτικές ενότητες, έξι περιοχές, οι οποίες κινούνται παράλληλα. Είναι μια επιλογή αυτή εκείνων που κινούνται με τοπικιστική διάθεση, τους δίνεται έτσι η ευκαιρία να υπόσχονται διαφορετικά πράγματα στον καθένα, αλλά επί της ουσίας να μην κάνουν τίποτε. Εχουν εκμεταλλευθεί ότι ο δήμος μας καλύπτει μια μεγάλη έκταση με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για αυτό και εμείς, οι συνεργάτες μου και εγώ, από την πρώτη στιγμή κάναμε λόγο για έναν δήμο, μία διοίκηση, ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Για να καταλάβετε τι επικρατεί, αρκεί να σας πω πως οι κάτοικοι ανάλογα την περιοχή όπου ζουν πληρώνουν διαφορετικά τέλη...

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα διαχρονικά του δήμου σας είναι η καθαριότητα. Ποια είναι η πρόταση σας;

Ακόμα και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολυδιάσπασης που υπάρχει. Για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες πέφτει το βάρος σε μια περιοχή και αφήνουν άλλες εκτεθειμένες. Σε συνδυασμό με την έλλειψη εξοπλισμού –έχει γίνει προμήθεια αλλά δεν επαρκεί–, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κλίμα ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, όπου ο πληθυσμός μας, δίχως να υπολογίζονται οι επισκέπτες, πολλαπλασιάζεται. Το πρώτο που θα πράξουμε είναι ο επανασχεδιασμός της υπηρεσίας με ρεαλιστικούς στόχους. Με τη χρήση της τεχνολογίας ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα μηχανήματα και να επιτυγχάνεται αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος. Σε συνδυασμό με την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Ειδικά για τους θερινούς μήνες, αντιλαμβάνεστε πως για μια παροδική ανάγκη δεν μπορείς να επενδύσεις μόνιμα, συζητώ ακόμα και το θέμα της συνεργασίας με ιδιώτη. Προσέξτε, δεν μιλώ για ιδιωτικοποίηση, μιλώ για συνεργασία σε συγκεκριμένη περίοδο.

Αλήθεια, ποιο είναι το όραμά σας για τον Δήμο Σαρωνικού;

Είναι δυστυχώς πρόωρο να μιλάμε για όραμα. Γνωρίζω καλά πού μπορεί να φτάσει ο Δήμος Σαρωνικού, ποιες είναι οι δυνατότητές του. Ομως όταν σου λείπουν βασικές υποδομές, όπως είναι η αποχέτευση, οι ασφαλείς δρόμοι, ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, όταν οι σχολικές δομές είναι παλιές και ασυντήρητες, πώς μπορείς να μιλάς για όραμα; Το πρόγραμμά μας είναι μόλις 21 σελίδες, ιεραρχημένο αλφαβητικά. Σε αυτό καταγράφουμε όσα επιβάλλεται να γίνουν μέσα στην επόμενη θητεία μας για να μπορούμε στη συνέχεια να μιλήσουμε για όραμα. Απέναντι στις illustration υποσχέσεις, αντιπροτείνουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, απόλυτα εφαρμόσιμο, που τόσο ανάγκη έχει ο δήμος. Οπως έχω κάνει σαφές σε όλους, δεν υπόσχομαι τίποτα, δεσμεύομαι για απαραίτητα για τον τόπο μας έργα. Και δηλώνω στρατιώτης για την πατρίδα μου. Δεν λιποτάκτησα ποτέ από τις υποχρεώσεις μου.

Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα εφόσον εκλεγείτε;

Δεν έχω την πολυτέλεια να θέσω προτεραιότητες. Δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπίσω ταυτόχρονα πολλαπλά ζητήματα. Η καθαριότητα και η οδοποιία είναι ψηλά στην ατζέντα μου, όχι όμως ψηλότερα από τις σχολικές δομές, ούτε από την ύδρευση και την αποχέτευση. Λάβετε υπόψη σας ότι η δημοτική αρχή θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα πρέπει να καταστρώσει σχέδιο και για τη θερινή περίοδο. Για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος, αλλά και από ποιους θα πλαισιωθεί. Απέναντι στο παλιό, το αποδεδειγμένα αποτυχημένο που πλαισιώνει τους εξίσου αποτυχημένους συνυποψηφίους μου, έχω τη χαρά να πλαισιώνομαι από ικανά στελέχη, επαγγελματίες από όλους τους χώρους, άνδρες και γυναίκες, που είναι έτοιμοι να σηκώσουν τα μανίκια έχοντας γνώσεις και διάθεση. Γιατί στο τέλος η ομάδα είναι που κερδίζει. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ατομικό άθλημα.

Μήπως οι αναφορές σας σε αποτυχημένους είναι σκληρές;

Καθόλου. Είναι αληθινές. Ο κ. Σοφρώνης υπήρξε δήμαρχος, απέτυχε, καταψηφίστηκε και σήμερα έρχεται να πει τι; Οτι θα κάνει όσα δεν έκανε σε πέντε χρόνια; Ο κ. Παπαχρήστος πάλι, αντιδήμαρχος μέχρι πρότινος, πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, απέτυχε σε ό,τι καταπιάστηκε. Δεν έχει να παρουσιάσει έργο. Και όμως διεκδικεί την εκλογή του. Με τι εφόδιο; Κοιτάξτε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι για την ικανοποίηση της αυταρέσκειας εκείνων που επιθυμούν να το παίξουν σωτήρες ή να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Είναι για να υπηρετήσεις τους κατοίκους, να παραγάγεις έργο, να αντιμετωπίσεις παθογένειες. Για να τα κάνεις αυτά, πρέπει να έχεις ικανότητες, γνώση και σχέδιο. Στην παράταξή μας έχουμε. Και είμαστε έτοιμες και έτοιμοι να αρπάξουμε την τελευταία ευκαιρία για ανάπτυξη. Γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία, να ξέρετε. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν όλοι σοβαρά υπόψη τους πίσω από το παραβάν.