Ταμείο Ανάκαμψης: Ιούλιο οι πρώτες εκταμιεύσεις

by MANIFESTO

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εκδώσει τα πρώτα ομόλογα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στον Ιούλιο, ενώ μέχρι το τέλος θα αντλήσει 55-60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την στρατηγική δανεισμού, που ενέκρινε στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο επίτροπος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν πρόκειται να καθυστερήσει την έναρξη υλοποίησης των χρηματοδοτήσεων προς τα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η Επιτροπή στις αγορές είναι η επικύρωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), δηλαδή του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021 -2027. Κι αυτό γιατί τα κονδύλια του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την έξοδο στις αγορές. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ωστόσο σε 10 χώρες δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Πρόκειται για: Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία, Ολλανδία, Λετονία.

Η Κομισιόν, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος,  εκτιμά ότι η επικύρωση θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και θα μπορέσει να εκδώσει τις πρώτες σειρές ομολόγων τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση θα δανείζεται 150 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, ενώ το συνολικό ποσό θα ανέλθει σε 800 δισ. ευρώ μικρής και μεγάλης διάρκειας ομόλογα, εκ των οποίων 250 δισ. ευρώ θα είναι «πράσινα» ομόλογα.

Η στρατηγική που εγκρίθηκε χθες θα επιτρέψει στην Επιτροπή να κινητοποιεί όλα τα κονδύλια όταν απαιτείται με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για τα κράτη-μέλη, ενώ συνδυάζει τη χρήση διαφορετικών χρηματοδοτικών μέσων και τεχνικών χρηματοδότησης με ανοικτή και διαφανή επικοινωνία με τους συμμετέχοντες στην αγορά. Συγκεκριμένα, η στρατηγική χρηματοδότησης της Επιτροπής θα συνδυάζει:

  • Ετήσια απόφαση σχετικά με τους όγκους δανεισμού και εξαμηνιαίες ανακοινώσεις σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου χρηματοδότησης. ώστε να παρέχεται διαφάνεια και προβλεψιμότητα στους επενδυτές και σε άλλα ενδιαφερόμενο μέρη.
  • Δομημένες και διαφανείς σχέσεις με τράπεζες που στηρίζουν το πρόγραμμα έκδοσης (μέσω δικτύου βασικών διαπραγματευτών).
  • Πολλαπλά χρηματοδοτικά μέσα (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα, ορισμένα εκ των οποίων θα εκδοθούν ως «πράσινα» ομόλογα) για τη διατήρηση της ευελιξίας όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά και τη διαχείριση των αναγκών ρευστότητας και του προφίλ λήξης τους.
  • Συνδυασμό πλειστηριασμών και κοινοπρακτικών εκδόσεων, ώστε να εξασφαλίζεται οικονομικά αποδοτική πρόσβαση στην αναγκαία χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Οι δανειοληπτικές πράξεις θα ενσωματωθούν σε ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης, το οποίο θα διασφαλίζει τη συνεκτική και συνεπή εκτέλεση.

Η βασική συνιστώσα του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δια ευρώ είναι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για ένα μέσο παροχής επιχορηγήσεων και δανείων για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνολικής αξίας 723,8 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Με τα χρήματα των πρώτων εκδόσεων του Ιουλίου η Επιτροπή θα χορηγήσει προκαταβολή ύψους 13% των πόρων που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης κάθε κράτος-μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδας θα λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και από την πρωτοβουλία React EU 1,715 δια ευρώ σε επιχορηγήσεις. Συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα λάβει 32,015 δισ. ευρώ. Το 70% του ποσού θα δοθεί μέχρι το τέλος του 2023, και το υπόλοιπο 30% μέχρι το τέλος του 2026.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα