Το πολιτικό κλίμα των ημερών εν όψει ευρωεκλογών κυριάρχησε στη συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο δημοτικό ραδιόφωνο, «Αθήνα 984», μαζί, όμως, και οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο. Οι δηλώσεις του τελευταίου ότι «δεν θα κάνουμε ό,τι μας πει ο Βελόπουλος», «θα πρέπει να ικανοποιούν κάθε εχέφρονα πολίτη», υπογράμμισε.
Ξεκινώντας από τον στόχο του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές, είπε πως αυτός είναι «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Βεβαίως, συμπλήρωσε, «ο πήχης των ευρωεκλογών είναι διαφορετικός από τον πήχη των εθνικών εκλογών. Το μέτρο σύγκρισης, για μας, είναι οι ευρωεκλογές».
Η ισχυροποίηση και επαναβεβαίωση της εντολής για μεταρρυθμίσεις αποτελεί εφαλτήριο για τη συνέχεια, υπογράμμισε εξ άλλου και συνέχισε: «Οι πολυεπίπεδες κρίσεις, τις οποίες έχουμε ζήσει στο παρελθόν αλλά και τώρα, αναδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ισχυρή φωνή, αξιοπιστία, διαπραγματευτική ικανότητα στο εξωτερικό».
Ερωτηθείς για τις αιχμές που άφησε κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», απάντησε ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν δείξει μετριοπάθεια». Επιπροσθέτως, «οι πολίτες έχουν κουραστεί από τους χαρακτηρισμούς, τις φωνασκίες, τη ρητορική μίσους, τοξικότητας και διαίρεσης, που ίσως κάποιοι επιδιώκουν πάλι», θέτοντας, μάλιστα, ψευδεπίγραφα διλήμματα, όπως υποστήριξε.
Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε την αντιδιαστολή μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης λέγοντας: «Η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν απολογισμό πολιτικής και μια προοπτική για την επόμενη ημέρα», την ώρα κατά την οποία «η αντιπολίτευση, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει παρουσιάσει ακόμη τίποτε». Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μείνει σε ένα πλαίσιο απολιτίκ λαϊκισμού, «με ένα νέο περιτύλιγμα με τον κ. Κασσελάκη», ανέφερε ο Θ. Κοντογεώργης με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι ακούει αντιφατικές δηλώσεις στο αντίπαλο στρατόπεδο, επί παραδείγματι για το πού τοποθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ το δικό του πήχη για τις ευρωεκλογές. Χαρακτήρισε, πάντως, θετικό το γεγονός ότι το θέμα της ασφάλειας μπαίνει πλέον στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.
Διχαστικές οι δηλώσεις Βελόπουλου
Για τις δηλώσεις Βελόπουλου για την παρουσία βουλευτών στις εκκλησίες, είπε πως είναι απαράδεκτα διχαστικές. Και συμπλήρωσε: «Η Εκκλησία μας δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς πορτιέρηδες, οι οποίοι θα κρίνουν ποιος μπορεί να μπει σε ένα ναό. Η στάση μας είναι βαθιά θεσμική, οι ρόλοι προφανώς και είναι διακριτοί, υπάρχει μια συνεργασία σε θεσμικό επίπεδο με την Εκκλησία για όλα τα θέματα».
Με αφορμή δε, τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου σε κοινωνική δομή της Εκκλησίας στο Δήλεσι, διαπίστωσε ότι, «όπου χρειάζονται συνέργειες για την ενίσχυση και την εμβάθυνση του κοινωνικού ρόλου της Εκκλησίας, αυτό θα γίνεται».
Προχώρησε, όμως, και σε ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, που είχαν γίνει λίγη ώρα πριν: «Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου περιποιούν τιμή στην Εκκλησία», επίσης αναδεικνύουν αυτό που, σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, είναι το ζητούμενο της τρέχουσας περιόδου: ότι «δεν μπορούμε να κυλήσουμε πάλι σε εποχές τυφλής βίας και σε ένα διχαστικό λόγο, που δεν έχει σχέση με την Εκκλησία». Εν κατακλείδι, η δήλωση του κ. Ιερωνύμου «πρέπει να ικανοποιεί κάθε εχέφρονα πολίτη, είναι το αυτονόητο και το λογικό. Έτσι θα πρέπει να πορευόμαστε».
Σε άλλο θέμα, με αφορμή και την τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Σκάι», για την πολιτική των έκτακτων βοηθημάτων, ο υφυπουργός υπογράμμισε «την υποχρέωση να μην υποπέσουμε στα λάθη του, όχι και τόσο μακρινού, παρελθόντος». Με άλλα λόγια, πρέπει «να υπάρχει δημοσιονομική υπευθυνότητα, διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης». Και, ταυτόχρονα, «προφανώς να ενισχύουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», μέσω, όμως, της σταθερής ενίσχυσης των εισοδημάτων, όπως επεσήμανε.
Με αφορμή, τέλος, τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Μεγάλη Δευτέρα, δήλωσε ότι «το έργο της κυβέρνησης δεν σταματά», αντιθέτως «την επόμενη εβδομάδα συζητιέται στην Ολομέλεια (της Βουλής) και ψηφίζεται μια κορυφαία μεταρρύθμιση, που είναι ο δικαστικός χάρτης».