Η σαφής και ξεκάθαρη δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου δεν άρεσε στον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση, διότι βάζει τέλος στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της Εκκλησίας από κόμματα εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Για τον λόγο αυτόν εξαπολύθηκε επίθεση σε βάρος του, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να μιλά για… ιερή συμφιλίωση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματός του να δηλώνει πως ο αρχιεπίσκοπος εμφανίσθηκε «σε ρόλο εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ». 

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν σαφής λέγοντας ότι «δεν θα κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός», απαντώντας με τον τρόπο αυτόν στην έμμεση απειλή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης που από το βήμα της Βουλής κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ και όσους ψήφισαν υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών να μην πάνε το Πάσχα στην εκκλησία για να αποφευχθούν επεισόδια όπως αυτό με το χαστούκι σε βάρος της βουλευτή Αγγελικής Δεληκάρη. 

Σχετικά με τη δήλωση Βελόπουλου ανέφερε μάλιστα ότι «και εκείνος μπορεί να έχει τις απόψεις του, δεν μπορώ να ταυτιστώ με προσωπικά συμφέροντα, είναι η ώρα που πρέπει να σκεφτόμαστε σοβαρά». 

Η πρώτη αντίδραση του Κυριάκου Βελόπουλου ήταν μια ανάρτηση όπου έκανε αναφορά στην κοινή επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι, στην οποία μιλά για «ιερή συμφιλίωση» και υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός τον θεωρεί αντίπαλό του και γι’ αυτό βάλλει εναντίον του. 

Ακολούθησε η απίστευτη τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης, κ. Χήτα, στη Βουλή όπου υποστήριξε πως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λειτούργησε ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. 

«Μας ξεπερνά και μας λυπεί» είπε για τη δήλωση Ιερώνυμου, για να προσθέσει ότι «νομίζαμε ότι αυτή η δήλωση ήταν του Μαρινάκη και όχι του Ιερώνυμου» και να υποστηρίξει ότι «προεκλογικά ο αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει και άλλον ρόλο». 

Λίγο μετά, εν όψει πιθανότατα και των ημερών του Πάσχα, ο Κυριάκος Βελόπουλος επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και αφού υποστήριξε ότι είναι ορθός ο λόγος του αρχιεπισκόπου, τόνισε ότι η δήλωση του ιεραρχη εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.