«Η κυβέρνηση έχει επαναπροσεγγίσει την περιφερειακή ανάπτυξη με όρους ενδυνάμωσης, βιωσιμότητας και ανταπόκρισης των περιφερειών στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της εποχής μας. Ήδη βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης και σύγκλισης, γι' αυτό και η προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιηθεί». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας σήμερα στο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση - Αγροτική Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στην Πάτρα.
«Η κυβέρνηση θεωρεί την αύξηση και βελτίωση της συνεργασίας της με τις περιφέρειες και την εναρμόνιση πολιτικών, όπου αυτό είναι απαραίτητο, ως βασική συνθήκη για την υπέρβαση των εμποδίων και την απελευθέρωση των αναπτυξιακών τους δυνάμεων», πρόσθεσε.
«Πιστεύουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται ευθέως από τη βιωσιμότητα και την ισοτιμία των περιφερειών», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης και συμπλήρωσε: «Μία ανάπτυξη συμπεριληπτική που δεν αφήνει πίσω ούτε περιοχές ούτε πολίτες. Κάθε περιφέρεια έχει τον δικό της συνδυασμό προκλήσεων να αντιμετωπίσει, αλλά έχει και τα δικά της πλεονεκτήματα, γι' αυτό θέλουμε να ενισχύσουμε όχι μόνο την ανθεκτικότητά της αλλά και το δικό της αναπτυξιακό πρότυπο, στο πλαίσιο μίας συνολικής στρατηγικής. Κομμάτι αυτής της στρατηγικής είναι η ενημέρωση και η λογοδοσία και γι' αυτό πολύ σύντομα, μέσα από μία δημόσια πλατφόρμα, κάθε πολίτης θα έχει πλέον άμεση πρόσβαση στην εξέλιξη των σημαντικότερων έργων σε κάθε περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο της χώρας».
Παράλληλα, τόνισε πως «η κυβέρνηση θέλει να υποστηρίξει με κάθε εφικτό τρόπο τις περιφέρειες, τις οποίες αντιμετωπίζει ισότιμα, χωρίς κομματικούς δογματισμούς και προκαταλήψεις, όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες τον περασμένο Φεβρουάριο».
«Αρχή της σχέσης που επιδιώκουμε να δομήσουμε και να διατηρήσουμε είναι η κοινή μας έγνοια για τους πολίτες, την ποιότητα ζωής τους, τις ευκαιρίες και την προοπτική τους σε κάθε τόπο που επιλέγουν να ζουν», επεσήμανε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός παρουσίασε πέρυσι, για πρώτη φορά, ένα αναπτυξιακό σχέδιο για κάθε περιφέρεια, μία αναλυτική αποτύπωση των έργων και των δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την κεντρική κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση».
«Σε στενή συνεργασία με τις περιφέρειες διαμορφώσαμε συνολικά 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης -πλην Αττικής αρχικά- τα οποία και επικαιροποιούνται με βάση και τις οικονομικές συνθήκες, αλλά και τους περιορισμούς των χρηματοδοτικών εργαλείων», πρόσθεσε.
«Επιταχύνουμε, όμως την υλοποίηση κρίσιμων έργων, ώστε, με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, τα έργα να ωριμάσουν ταχύτερα με την αρωγή και του ΤΑΙΠΕΔ», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ενδυναμώνουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ κεντρικών και τοπικών πολιτικών, έργων και δράσεων για τη δημιουργία ενός συνεκτικού σχεδίου κρίσιμων παρεμβάσεων σε περιφερειακό επίπεδο».
Επίσης, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε: «Δημιουργήσαμε έναν σταθερό μηχανισμό παρακολούθησης των έργων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με στόχο την ορθολογικότερη κατανομή πόρων, τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την ισόρροπη περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη». «Ακόμα δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα θέλαμε, αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα», σημείωσε και κατέληξε: «Αυτή η εν εξελίξει διαδικασία θα εμπλουτιστεί με τις σχεδιαστικές προτάσεις όλων, ώστε να εντοπίσουμε και να θεραπεύσουμε, ως κεντρική κυβέρνηση, ανισότητες, κενά και ελλείψεις πολιτικής σε τοπικό επίπεδο αλλά και να βρίσκουμε λύσεις όταν προκύπτουν προβλήματα. Άλλωστε, έχουμε στενή συνεργασία ειδικά όταν προκύπτουν θέματα διυπουργικής φύσεως που συνδέονται με την ωρίμαση έργων και πολιτικών».