Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει για να απορροφήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά, όπως φαίνεται, και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζουν τον ίδιο πονοκέφαλο. 

Τους τελευταίους εννέα μήνες έχουν απορροφηθεί μόλις 41 δισ. ευρώ από τα συνολικά 725 δισ. που πρέπει να απορροφηθούν έως το 2026 και πολλές χώρες δυσκολεύονται να πιάσουν τα ορόσημα που έχουν τεθεί για την εκταμίευση των χρημάτων. 

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου έχει καθυστερήσει η εφαρμογή 98 μέτρων από 20 διαφορετικά ορόσημα, ενώ άλλα 84 μέτρα είναι «μη ολοκληρωμένα». Αντίθετα, 133 μέτρα χαρακτηρίζονται «ολοκληρωμένα», 219 βρίσκονται «σε εξέλιξη» και 236 θεωρούνται «εκπληρωμένα». 

Στα 84 μη ολοκληρωμένα μέτρα περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των υποδομών των σιδηροδρόμων, η ανάθεση συμβάσεων για την ψηφιοποίηση των αρχείων των υπουργείων και άλλων φορέων, η ανάθεση συμβάσεων για τη στρατηγική κυβερνοασφάλειας για το Δημόσιο, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών μιας στάσης της δημόσιας διοίκησης, η στρατηγική για τη διά βίου μάθηση και την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των στρατεύσιμων και άλλες. 

Στα 98 μέτρα που βρίσκονται σε καθυστέρηση περιλαμβάνονται η ανάθεση συμβάσεων για τα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της περίθαλψης, τα μεγάλα έργα συνδεσιμότητας, η σύναψη συμβάσεων για την αναβάθμιση των περιφερειακών λιμανιών, οι δράσεις για την παροχή βοήθειας στα άτομα με αναπηρία, τα μέτρα για την ανάπτυξη του πολιτισμού και άλλα.