Συντονισμένη προσπάθεια γίνεται από το υπουργείο Οικονομικώνγια να υλοποιηθούν οι 33 σταθμοί που απαιτούνται για την 4η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορά επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ. Στους σταθμούς της συγκεκριμένης φάσης περιλαμβάνονται η βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης με την κοινοποίηση των συμβάσεων για τα νέα δικαστικά κτίρια, την κατάρτιση δικαστικών και υπαλλήλων των δικαστηρίων και ειδικά εργαλεία μέτρησης της απόδοσης των υπαλλήλων.

Στον κρίσιμο τομέα της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης θα υλοποιηθούν νέα εργαλεία ελέγχων μέσω του My Data, κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και νέα εργαλεία για τον εντοπισμό «ξεπλύματος» μαύρων χρημάτων. Στα μεγάλα ψηφιακά έργα προωθείται η υλοποίηση της επέκτασης των δικτύων 5ης γενιάς (5G), η διασύνδεση των νησιών με οπτικές ίνες, η δημιουργία του δικτύου μικροδορυφόρων και η αναβάθμιση του συστήματος πληροφόρησης και επικοινωνίας του Δημοσίου, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Μερίδιο στις προαπαιτούμενες δράσεις έχει και η προσπάθεια για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, ως ορόσημα αναφέρονται η έγκριση αιτήσεων που εντάσσονται στον δεύτερο επίσημο κύκλο του «Εξοικονομώ», αλλά και το αντίστοιχο πρόγραμμα που τρέχει για πρώτη φορά για τα κτίρια του Δημοσίου. Επίσης, στα ορόσημα περιλαμβάνονται έργα για την εξοικονόμηση νερού για την αναδάσωση στην Πάρνηθα και την επέκταση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Πολλοί σημαντικοί σταθμοί αυτής της καταγραφής –την ευθύνη των οποίων έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης– θα πρέπει να παρουσιαστούν ταχύτατα και είναι μεταξύ άλλων:  

-Η σύμβαση της κατάρτισης δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων στις νέες διαδικασίες για την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης. 

-Η ανάθεση συμβάσεων για τη δημιουργία νέων ερευνητικών κέντρων.  

-Η ανάθεση σύμβασης ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση και την ανακατανομή του σιδηροδρομικού δικτύου. 

-Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με τις μονάδες παραγωγής της ενδοχώρας. 

-Η αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ. 

- Η αποκατάσταση των εδαφών που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση στο πλαίσιο του προγράμματος δίκαιης μετάβασης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.  

-Η δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας, η οποία παράγεται από ΑΠΕ.  

-Η έγκριση αιτήσεων του «Εξοικονομώ» για τα δημόσια κτίρια. 

-Η ολοκλήρωση ης πρώτης φάσης της αναδάσωσης στην Πάρνηθα.  

-Η ανάθεση σύμβασης για την υλοποίηση του έργου πόντισης υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών.  

-Η ανάθεση της σύμβασης για τη δημιουργία δικτύου μικροδορυφόρων.