Στις 21 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης οι πολιτικές για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη του στο «Ναυτεμπορική TV» ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε πως άπό την πρώτη ημέρα του στο υπουργείο Ανάπτυξης μιλά για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και στάθηκε στα συμπεράσματα της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι για το πώς θα ξυπνήσει η Ευρώπη από τον αντιπαραγωγικό λήθαργό της. «Αυτό σημαίνει ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας στην οικονομία μας, σύνδεση με την καινοτομία και την έρευνα για προϊόντα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδα και να ρυθμιστεί η αγορά ενέργειας» εξήγησε. 

«Αυτά όλα θα βρουν την έκφρασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία και πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων που θα ανακοινωθούν στις 21 Οκτωβρίου καθώς αυτή την περίοδο είμαστε σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς» πρόσθεσε και ανακοίνωσε πως σε αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα της Έξυπνης Μεταποίησης αυξάνεται στα 102 εκατ. ευρώ από τα 85 εκατ. ευρώ, μετά από συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση. 

«Δεν υπάρχει υπουργός Ακρίβειας, η βασική αποστολή του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα», απάντησε σε ερώτημα των δημοσιογράφων για τις τιμές. «Στις 100 ημέρες εφαρμόζουμε την πιο αυστηρή νομοθεσία στην ΕΕ, εξαπλασιάσαμε τα ανώτατα όρια, ενισχύσαμε τη ΔΙΜΕΑ, ζητήσαμε από τις περιφέρειες να εντείνουν τους ελέγχους σε όλη τη χώρα καθώς οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ενισχύσαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον έλεγχο των καρτέλ» επισήμανε και προσέθεσε πως στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται υπό έλεγχο 26 εταιρείες σε 2500 κωδικούς για το περιθώριο πλαφόν κέρδους.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι έχει ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προτεραιοποιήσει τους ελέγχους στις πολυεθνικές και στάθηκε στις συζητήσεις του με τις εταιρείες σούπερ μάρκετ και τις βιομηχανίες τροφίμων, τις οποίες έχει καλέσει να μειώσουν το μικτό περιθώριο κέρδους. 

Ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι κατά μέσο όρο 1% με 2% κάτω από τις περσινές τιμές, σημείωσε και ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα είναι αυστηροί. «Θα ζητήσω τη μέγιστη και πιο αποτελεσματική δουλειά τη νέα Συνήγορο του Καταναλωτή για να συμβάλλει και εκείνη στη διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών» υπογράμμισε. 

«Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ακρίβεια της τάξης του 30% -κυρίως στην ενέργεια, τις μεταφορές, το κόστος κατοικίας και στην αύξηση των επιτοκίων- λόγω πολέμων και ενεργειακών κρίσεων, όπως υπήρξε και αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού και εργαζόμαστε για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.