Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώτος διδάξας, έφερε στην πολιτική το ζεϊμπέκικο και η μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ταυτίστηκε με έναν χορό βαρύ, χωρίς βήματα που μεταφέρει τις χαρές και τις λύπες, κυρίως αυτές, του χορευτή. Ένα ζεϊμπέκικο ήταν και η αιτία να βρεθεί εκτός της κούρσας για την περιφέρεια ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης λόγω της χρονικής στιγμής που αυτό έγινε, με τον ίδιο πάντως να ζητεί μια γενναία και σαφή συγγνώμη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποίησε το ζεϊμπέκικο και αυτό συνδέθηκε με πολιτικές διαδρομές, καλές και… κακές. Ο ίδιος είχε μια ιδιαίτερη προτίμηση. Το «Αυτός ο άνθρωπος αυτός» με τη Ρίτα Σακελλαρίου και εκεί στο Περιβόλι του Ουρανού ήταν ένα τραγούδι που θα χόρευε συχνά, με κορυφαία στελέχη τότε του ΠΑΣΟΚ να χτυπούν, γονατιστοί πάντα, παλαμάκια. Χόρευε και το «Συννεφιασμένη Κυριακή». Και όλοι έκαναν λόγο για πολιτικά μηνύματα, κυρίως εντός του κόμματος, που έστελνε.

Έτσι το ζεϊμπέκικο μπήκε στην πολιτική με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να το προτιμούν κινούμενοι στα χνάρια του προέδρου τους. Τα πρώτα χρόνια, διότι μετά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης το να χορεύεις και να τραγουδάς, κάποια από αυτά τα τραγούδια πιο πολύ ως κοροϊδία έδειχνε, όπως για παράδειγμα κάτι καλοκαιρινές συνάξεις στις Πρέσπες όπου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τραγουδούσαν το «η δουλειά κάνει τους άντρες» φορώντας… Αρμάνι.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ήταν φυσικά, εκτός από πιστός ακόλουθος και από τα στελέχη που έριχναν μια… ζεϊμπεκιά, όπως και ο Δημήτρης Τσοβόλας, αλλά και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Με το… πολιτικό ζεϊμπέκικο επιχείρησε να συνδεθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και ούτε στον χορό κατάφερε να ακολουθήσει τον πατέρα του. Γνωστή η ζεϊμπεκιά του με τον τότε Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ που επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως ένας χορός φιλίας, γνωστή και η ζεϊμπεκιά του, υπό τους ήχους της «Συννεφιασμένης Κυριακής» μετά την εσωκομματική ήττα του στο ΠΑΣΟΚ…

Βέβαια και στον ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν τη σοσιαλιστική πρακτική του πολιτικού ζεϊμπέκικου, με τη Ρένα Δούρου να το χορεύει το βράδυ της νίκης της στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής το 2014 αλλά και την Όλγα Γεροβασίλη να επιλέγει επίσης έναν ανάλογο χορό.

Φυσικά δεν μπορούσε να λείπει ο Παύλος Πολάκης με το ζεϊμπέκικό του να γίνεται viral υπό τους ήχους του Σταμάτη Κραουνάκη αλλά για άλλους… λόγους.

Πολιτική και χορός

Σε γενικές γραμμές, μια στροφή όλοι τη ρίχνουν στην αρένα της πολιτικής. Είτε πιο… βαριά είτε σε πιο light εκδοχές, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους, συνάξεις και πανηγύρια. Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας εκεί στα μέρη του στην Άρτα έναν χορό τον έριξε, παραδοσιακό και με δυσκολία, αλλά το έκανε.

Χορός και πολιτική συμβάδιζαν και πριν από τη μεταπολίτευση, απλά τον μοναχικό χορό του ζεϊμπέκικου τον έβαλε στο προσκήνιο ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ίσως με σκοπό για τα τότε δεδομένα αφού ο βαρύς αυτός χορός, που έχει τη δική του ιστορία, έδειχνε και τη… στιβαρότητα του ηγέτη. Μετά όμως όλα πήραν τη γνωστή τροπή που παίρνουν όσα θέματα γίνονται… λάστιχο.

Ο Γιώργος Πατούλης έριξε δυο στροφές. Το έχει ξανακάνει. Όμως αυτήν τη φορά έγινε σε ημέρα και ώρα που δεν έπρεπε. Ο ίδιος το κατάλαβε. Και μόνο το γεγονός ότι δεν βάζει μπροστά κάποιο γινάτι αλλά την παράταξη λέει πολλά και για τον ίδιον.