Δραματική έκκληση για τη λήψη μέτρων εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών απηύθυνε η επικεφαλής της Europol, Κατρίν ντε Μπολ, καθώς η ολοένα και αυξανόμενη διείσδυσή τους στην Ευρώπη απειλεί, πλέον, ανοιχτά τη λειτουργία του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος σε πολλές από τις χώρες της ηπείρου. Η διαβρωτική δύναμη του οργανωμένου εγκλήματος σαρώνει ακόμα και τα επίσημα θεσμικά κυβερνητικά όργανα και φορείς εξουσίας σε διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα η ολοένα και αυξανόμενη διεθνική διακίνηση ναρκωτικών να αποτελεί ύψιστο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Η Ευρώπη, σύμφωνα με την επικεφαλής της Europol, είναι πλέον No1 προορισμός των βαρόνων των ναρκωτικών, καθώς οι ΗΠΑ έχουν πάψει να είναι η κύρια αγορά-στόχος, ενώ η εισαγωγή ναρκωτικών αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα δύο χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές πύλες εισόδου λόγω του ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση της παραγωγής. Η Ντε Μπολ έκανε αυτές τις τραγικές αυτές επισημάνσεις πριν από λίγες ημέρες στο Politico.
Οι ισχυρές διασυνδέσεις των καρτέλ ναρκωτικών των χωρών παραγωγής με τις κατά τόπους ευρωπαϊκές μαφίες δεν είναι απλώς ένα διεθνές αστυνομικό πρόβλημα. Είναι κατεξοχήν πολιτικό θέμα που αφορά τόσο τις κεντρικές ευρωπαϊκές Αρχές όσο και τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Αύξηση της παραγωγής, διαρκείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις και διεθνές κλίμα ανισορροπίας και έντασης δημιουργούν ασφυκτικό εγκληματικό κλοιό στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αυξημένης διακίνησης ναρκωτικών ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη με κομβικό ρόλο στον ούτως ή άλλως αναβαθμισμένο ρόλο των βαλκανικών χωρών στο διεθνικό οργανωμένο έγκλημα.
Πολλαπλές προκλήσεις
Η προειδοποίηση από την Ντε Μπολ, πρώην αρχηγό της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις που αφορούν τη λειτουργία του κράτους δικαίου εντός αυτής. Σημαντικός και ιδιαιτέρως επιβαρυντικός είναι ο ρόλος χωρών, όπως η Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται κατά μήκος ενός από τους βασικότερους δρόμους εισαγωγής ναρκωτικών από τη Μέση Ανατολή. Και με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι το οργανωμένο έγκλημα στη Βουλγαρία είναι τα τελευταία χρόνια ευθέως συνδεδεμένο με πολλές από τις κυβερνητικές λειτουργίες.
Η Ντε Μπολ είπε, επίσης, ότι το ολοένα και επιδεινούμενο πρόβλημα της Ευρώπης με το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών δεν αφορά μόνο την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Χτυπάει ήδη γνωστά και «πλούσια» σημεία εισόδου στη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη, από την Αμβέρσα στο Βέλγιο μέχρι το Ρότερνταμ και το Αμστερνταμ στην Ολλανδία. Από το Αμβούργο στη Γερμανία και μικρά λιμάνια στην Ισπανία, καθώς και αρκετές από τις παράκτιες πόλεις της Σουηδίας.
«Το Ρότερνταμ και η Αμβέρσα είναι πολύ κομβικά σημεία για τις εγκληματικές ομάδες. Αλλά βλέπουμε ότι όσο περισσότερο εργαζόμαστε ως Europol σε μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια, παρατηρούνται μετατοπίσεις προς μικρότερα, όπως το Αμβούργο ή λιμάνια στην Ισπανία, που είναι πολύ προσοδοφόρα και ενδιαφέροντα για τους διακινητές ναρκωτικών», είπε η επικεφαλής της Europol.
Βαριά εγκληματικότητα
Η αύξηση της διακίνησης και της εισαγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη σημαίνει και την παράλληλη αύξηση άλλων, εξίσου, επικίνδυνων μορφών βαριάς εγκληματικότητας, όπως η διακίνηση όπλων, ενώ πίσω από το συνδυασμό ναρκωτικών και όπλων βρίσκονται πολλές φορές διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας, που στόχο έχουν να πλήξουν τις δυτικές δημοκρατίες, υποκινούμενα από τυφλά ισλαμιστικά κίνητρα.
Αλλά και η καθημερινή βαριά εγκληματικότητα είναι μία από τις σημαντικές παρενέργειες. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα τελευταία χρόνια σε χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης έχουν καταγραφεί δολοφονίες –ακόμα και κρατικών λειτουργών ή δημοσιογράφων– από συνεργάτες των καρτέλ ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής. Μία από τις πιο ηχηρές περιπτώσεις δολοφονιών είναι αυτή του πολύ γνωστού δημοσιογράφου, ερευνητή του οργανωμένου εγκλήματος, Πίτερ ντε Βρις το 2021 και του δικηγόρου Ντερκ Βίρσουμ το 2019 στην Ολλανδία.
«Οι συμμορίες των ναρκωτικών διεισδύουν όλο και περισσότερο στις κοινωνίες μας. Επιδιώκουν με όλους τους τρόπους να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν», είπε η Ντε Μπολ. Και δεν παρέλειψε να τονίσει ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα των ερευνών της Europol, το οποίο θεωρείται ως μία από τις πιο επικίνδυνες ανακαλύψεις. «Βρήκαμε ένα λιμάνι στην Ευρώπη, υψηλού ενδιαφέροντος για τα καρτέλ ναρκωτικών, όπου όλοι –μα όλοι– οι εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες ήταν διεφθαρμένοι», σημείωσε. Δεν κατονόμασε το λιμάνι, αλλά αυτό ήταν αρκετό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα...