Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν «επελαύνουσα απειλή» την ξυλαζίνη, γνωστή με την επωνυμία tranq στον κόσμο των ναρκωτικών, για να γίνει δυνατή η απελευθέρωση πόρων για την αντιμετώπισή της καθώς εξελίσσεται σε νέα μάστιγα για την χώρα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που μία ουσία χαρακτηρίζεται επελαύνουσα απειλή», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δρ. Ραούλ Γκούπτα, διευθυντής της υπηρεσίας του Λευκού Οίκου που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Η ξυλαζίνη, που χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό και αναλγητικό στην κτηνιατρική, έχει άδεια κυκλοφορίας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) από το 1972 για χρήση αποκλειστικά σε ζώα.

Στον άνθρωπο, η κατανάλωσή της μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό σε επικίνδυνα επίπεδα και να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς.

Κατά την περίοδο 2020-2021, η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης των Ναρκωτικών (DEA) διαπίστωσε αύξηση της χρήσης της ξυλαζίνης κατά 200% στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ και κατά 100% στην δυτική χώρα.

Ο Ραούλ Γκούπτα εξηγεί ότι ο χαρακτηρισμός «επελαύνουσα απειλή» θα επιτρέψει την χρησιμοποίηση πόρων που έχει ζητήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Κονγκρέσο στον προϋπολογισμό του 2024.

«Χρειαζόμαστε την υποστήριξη του Κονγκρέσου», είπε, «για να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε χρήματα που έχουν αφιερωθεί σε άλλες υποθέσεις.«Δεν είναι πρόβλημα που αφορά δημοκρατικές ή ρεπουμπλικανικές πολιτείες, είναι πρόβλημα της Αμερικής».

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει τους ερχόμενους τρεις μήνες στο Κονγκρέσο σχέδιο δράσης σε διάφορους τομείς.

Ανάμεσά τους, περισσότερα τεστ για την ανίχνευση του ναρκωτικού και αναλύσεις για να γίνει κατανοητό από πού προέρχεται -από τις ίδιες τις ΗΠΑ ή από την Κίνα- ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η αυξανόμενη παρουσία του στην παράνομη αγορά.

Η ιατρική έρευνα συνιστά επίσης προτεραιότητα.
Σύμφωνα με τον δρ Γκούπτα, υπάρχει επίσης ανάγκη για αντίδοτο που δεν υφίσταται μέχρι σήμερα.

Η ναλοξόνη, αντίδοτο που επιτρέπει την ανάνηψη σε περίπτωση υπερβολικής δόσης οπιούχου ουσίας (όπως η φαιντανύλη), δεν έχει αποτελέσματα στην ξυλαζίνη.

Η φαιντανύλη και η ξυλαζίνη, συνθετικές ουσίες και οι δύο, περιέχονται συχνά σε συνδυασμό στο ίδιο προϊόν, σύμφωνα με την DEA.

Τον Φεβρουάριο, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμαναν συναγερμό στις εισαγωγές για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εισαγωγών ξυλαζίνης ώστε να διασφαλισθεί ότι η ουσία περιορίζεται σε κτηνιατρική χρήση.