Οι υποψιασμένοι του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για το λεπτομερές σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη να εξωθήσει εκτός κόμματος όλα τα κομβικά στελέχη που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Ενώ το οριστικό ξεκαθάρισμα πήγαινε προς το Συνέδριο του φθινοπώρου, στην τελευταία συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε «τεχνητή κρίση», ώστε να ωθήσει προς την έξοδο μια σειρά προβεβλημένων στελεχών της μειοψηφίας για ανούσια ζητήματα, υπονομεύοντας ο ίδιος την ενότητα του κόμματος. Οι παρατηρητές σχολίαζαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης το έκανε αυτό για να εκμεταλλευτεί τη θερινή ραστώνη και τους χαμηλούς τόνους που επικρατούν στην καρδιά του καλοκαιριού...
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Ολα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε προς τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, λέγοντας στη διάρκεια παρέμβασής του σε έντονο ύφος «να φύγει όποιος διαφωνεί», αφήνοντας εμβρόντητους τους παρισταμένους. Συγκεκριμένα, ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη και είχαν τοποθετηθεί ελάχιστα από τα κορυφαία στελέχη, ξαφνικά ο Στέφανος Κασσελάκης συνδέθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα όταν μιλούσε η βουλευτής Γιώτα Πούλου και έλαβε το λόγο λέγοντας πως «σε όποιον αρέσει και σε όποιον δεν αρέσει να φύγει», αντιδρώντας κυρίως στην παράμετρο της αλλαγής ημερομηνίας στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με όρους πολιτικού πολιτισμού (λόγω της ταυτόχρονης δηλαδή εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ), παράμετρο που είχαν προλάβει να θίξουν ο Σωκράτης Φάμελλος και η Ολγα Γεροβασίλη.
Ανεξαρτήτως όσων διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση, το «Μανιφέστο» είχε γράψει πρώτο για το σχέδιο Κασσελάκη περί «εξοστρακισμού» της Ολγας Γεροβασίλη και του Σωκράτη Φάμελλου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πλήρως... Ο απότομος τρόπος, αλλά και η ένταση στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία αποχώρησε πρώτη από την ψηφιακή συνεδρίαση, για να ακολουθήσουν ένα ένα όλα τα στελέχη που πρόσκεινται στους «8» της μειοψηφίας, όπως οι Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης κ.ά.
Ακολούθησε διαδικτυακό χάος και παρενέβη μεσολαβητικά ο Νίκος Παππάς, ζητώντας να ανακαλέσει ο Στέφανος Κασσελάκης και να συνεχιστεί η συνεδρίαση, χωρίς, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εισακούσει τον εσωκομματικό υποστηρικτή του. Σε αυτήν την εκρηκτική ατμόσφαιρα, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε κάποια στιγμή για δεύτερη φορά στην ίδια συνεδρίαση, αλλά χωρίς την πρόθεση να ανασκευάσει όσα είπε.
Πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούσαν να ερμηνεύσουν τη «διαλυτική», όπως τη χαρακτήριζαν, συμπεριφορά του προέδρου, δεδομένου ότι ούτε κακόπιστη κριτική ούτε εκφράσεις αμφισβήτησης καταγράφηκαν προς το πρόσωπό του. Αντιθέτως, στα όσα είχαν προλάβει στελέχη του κόμματος να επισημάνουν υπήρξαν αμιγώς τεχνικής φύσεως ζητήματα, όπως ότι δεν υπήρξε κεντρική εισήγηση από πλευράς της Επιτροπής Καταστατικού σε συνεδρίαση που προηγήθηκε, αλλά και ότι δεν έχουν παρουσιαστεί δημόσια οι τελικές προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τις αλλαγές στο κόμμα.
Ανάμεσα στα τεχνικά θέματα που έθεσαν στελέχη των «8», δηλαδή της μειοψηφίας, ήταν το ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το Συνέδριο είναι διαρκές ή έκτακτο, ότι δεν έχει καθοριστεί το πλαίσιο των προτάσεων του προέδρου για την οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το γεγονός ότι ο προσυνεδριακός διάλογος είναι μόνο 20 ημερών μέσα στο καλοκαίρι από τις 9 έως τις 29 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τέθηκε και το ενδεχόμενο μετάθεσης του Συνεδρίου, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέλαβε ως «γραμμή παραδοχής ήττας», καθώς εκτίμησε πως το κόμμα λειτουργεί, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα των υπολοίπων κομμάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, ανάλογου περιεχομένου σχόλια έκαναν και στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο πρώην γραμματέας Πάνος Ρήγας, ο οποίος πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συνέδριο να μεταβληθεί από διαρκές σε κανονικό και να παραμείνουν σύνεδροι εκείνοι που μετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο του κόμματος, το 2022.
Ακολουθώντας τη γνωστή του πολιτική «μια στο καρφί, μια στο πέταλο», ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο διέψευσε το επεισόδιο, υποστηρίζοντας: «Μια χαρά είμαστε με την Ολγα. Μην ανησυχείτε. Θα εκσυγχρονίσουμε συλλογικά το κόμμα μας, για να ανταποκριθεί στην κοινωνία χωρίς να είναι δέσμιο κανενός συμφέροντος». Σε αυτό το κλίμα, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τις επόμενες ώρες αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα όσα συνέβησαν όξυναν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα έπειτα από την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και την ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη από τον πρώην υπουργό Γιάννη Μουζάλα.
Πάντως, πολλά τετ α τετ με βουλευτές του κόμματός του είχε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, με πρώτη την Ολγα Γεροβασίλη. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τη Μαρίνα Κοντοτόλη, την Καλλιόπη Βέττα, τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, τη Ράνια Θρασκιά, τον Γιώργο Παπαηλιού και τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο κ.ά.