Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που τάχα μου κόπτεται για το δίκαιο του εργαζομένου αλλά μοιράζει αφειδώς… φέσια και απολύσεις, απολαμβάνει ένα καυτό καλοκαίρι διακοπών αλλά και ετοιμασιών για τον γάμο του, ενώ περιμένει να του ανοίξουν τον δρόμο για να μπει στη Βουλή μέσω του Επικρατείας – κομμάτι απίθανο πια. Και καλά κάνει οι άνθρωπος. Λάθος. Καλά θα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης αν ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις του ως επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και δεν είναι.

Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος

Για αύριο, Πέμπτη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας κλήθηκαν σε συνεδρίαση με αντικείμενο την παρουσίαση ενός «βιώσιμου σχεδίου» για τα ΜΜΕ του κόμματος: την «Αυγή» και τον ραδιοφωνικό σταθμό ««Στο Κόκκινο»». Αυτά, δηλαδή, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι από τον Ιούνιο και η ηγεσία δηλώνει, ξεδιάντροπα, ότι είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν.

Σημειωτέον ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα πραγματοποιηθεί κυρίως διαδικτυακά, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση περιμένει την «εισήγηση» Κασσελάκη και κάνει πια λόγο για «εκφυλισμό» της όλης της κατάστασης, διατυπώνοντας μέσω διαρροών τη βεβαιότητα πως για την κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Παύλο Πολάκη έως και τα πρόσφατα με την έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου και τα κομματικά ΜΜΕ, τα προκαλεί η ίδια η ηγεσία.

Στην πρώτη γραμμή

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στην «Αυγή» και «Στο Κόκκινο» μπήκαν στο μέτωπο της φωτιάς για να κάνουν τη δουλειά τους, ρεπορτάζ που τους έχει στερήσει έως τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που κλείνει με τη στάση και τακτική της τα Μέσα του κόμματος. Στο ραδιόφωνο έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα παρεμβάσεις και ανταποκρίσεις, στην εφημερίδα ανέβηκαν ρεπορτάζ από τα μέτωπα των πυρκαγιών – σε αντίθεση με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά έπαθε… αφωνία μπροστά στην καταστροφή που έλαβε χώρα στην Αττική και η μόνη του αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία ήταν για τον αριθμό των πυροσβεστικών αεροσκαφών που πετούσαν – από έναν αμφιλεγόμενο ιστότοπο. Κοινώς ό,τι να ’ναι…

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι έκαναν τη δουλειά τους. Με δικά τους έξοδα μετακίνησης. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη δική της δουλειά: τους οδηγεί στο ταμείο ανεργίας ενώ γνώριζε, από τις εκλογές του 2023 και το χαμηλό ποσοστό που έλαβε, ότι η κρατική χρηματοδότηση θα μειωνόταν σχεδόν κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφεται για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική που ακολουθήθηκε επί έναν χρόνο από την ηγεσία του κόμματος που προέκυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει οδηγήσει σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο αν και, μετά την εκλογή του, ο Κασσελάκης στις επαφές που είχε με τους εργαζόμενους στην «Αυγή» και «Στο Κόκκινο» είχε υποσχεθεί… οικονομική ανάπτυξη των Μέσων – όχι απλά τη διατήρησή τους.

Εναν χρόνο αργότερα, παρότι έχει ανασταλεί η έκδοση του ημερήσιου φύλου της «Αυγής», η κατάσταση έχει δρομολογηθεί προς την… ακριβώς αντίθεση κατεύθυνση. Στους εργαζόμενους της εφημερίδας οφείλονται συνολικά αποδοχές 11 μηνών! Αυτές αναλύονται στην εξόφληση του μηνός Ιουλίου, στην καταβολή το επιδόματος αδείας αλλά και σε 10 μισθούς που οφείλονται από το παρελθόν.

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» οφείλεται ο μισθός του Ιουλίου (και οσονούπω του Αυγούστου) καθώς και το επίδομα αδείας. Αυτά ενώ ήδη έχουν απολυθεί δημοσιογράφοι και η γενική συνέλευση των εργαζομένων στον σταθμό έχει καταγγείλει τη συμπεριφορά της διοίκησής του.

Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει –μεταξύ άλλων– την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της έχει επισημάνει ότι η στάση αυτή «αντιβαίνει στους όρους καλόπιστου διαλόγου όπως ορίζονται από τη νομοθεσία αλλά και από την πολιτική και ηθική στάση που αρμόζει σε ένα κόμμα το οποίο θέτει ως θέση αρχής την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων».