Υπό το βάρος αποχωρήσεων στελεχών και με τα συντροφικά μαχαιρώματα να μη λείπουν από τον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», οδεύοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Το άγνωστο και μαζί κρίσιμο της ενδοΣΥΡΙΖΑϊκής πραγματικότητας συνίσταται στο βαθμό συμμετοχής των περίπου 150.000 εκλογέων που προσήλθαν τον Μάιο του 2022 για να αναδείξουν πανηγυρικά τον Αλέξη Τσίπρα. Στη μετά Τσίπρα εποχή κανείς στον κομματικό μηχανισμό δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι, εντέλει, από τους 150.000 πολίτες θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες, με δεδομένη και τη γενική απογοήτευση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Αντιθέτως, μάλιστα, γίνονται αφορμή για νέες γκρίνιες και μουρμούρες, καθώς πληθώρα στελεχών διαπιστώνουν απουσία καθαρής πολιτικής πρότασης και αυτοκριτικής για τα αίτια που οδήγησαν το κόμμα σε δύο συντριπτικές εκλογικές ήττες. Κι ενώ το ηθικό στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα τάρταρα, αναδύονται φαινόμενα εσωκομματικής τοξικότητας με εκατέρωθεν βολές μέσω sites και λογαριασμών στα social media, συνδεδεμένα έμμεσα με κεντρικά στελέχη του κόμματος. 

Eφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας σέρνουν το «κάρο» της διαδοχής, ενώ μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα προκύψει και άλλη υποψηφιότητα – ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν το απέκλεισε δηλώνοντας ότι «ως τότε μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλει υποψηφιότητα και να την καταθέσει στα αρμόδια όργανα του κόμματος». 

Ποιοι στηρίζουν Αχτσιόγλου 

Για την ώρα, με την υποψηφιότητα της Αχτσιόγλου έχει συνταχθεί ένα ευρύτερο τμήμα στελεχών της νεότερης αλλά και της παλαιότερης γενιάς με διαφορετικές προελεύσεις: Νάσος Ηλιόπουλος, Eλενα Ακρίτα, Αλέξης Χαρίτσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Μαρίνα Κοντοτόλη, Κατερίνα Παπανάτσιου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Μαντζουράνης, Αριστείδης Μπαλτάς, Λούκα Κατσέλη, Σταύρος Αραχωβίτης, Μαριλένα Κοππά, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γιάννης Μυλόπουλος, Διάνα Βουτυράκου, Δημήτρης Λιάκος κ.ά., ενώ σε στενή επικοινωνία βρίσκεται συνεχώς μαζί της και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Οι υπόλοιποι της επιτελικής ομάδας είναι ο πολιτικός αναλυτής Νίκος Μαραντζίδης, ο νομικός Δημήτρης Λυρίτσης, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπελεγρής, ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, η Μάνια Καββαθά, διευθύντρια του γραφείου της όταν ήταν υπουργός Εργασίας. 

Με τον Τσακαλώτο 

Δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο συντάσσονται στελέχη που κινούνται στην ομάδα της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, της «Ομπρέλας» αλλά και πέραν αυτής, όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Σταθάκης, Κώστας Φωτάκης, Πέτη Πέρκα, Χάρης Μαμουλάκης, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου, Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Αθανασίου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Γάκης, Χρήστος Μαντάς, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, ενώ στο «κλίμα» Τσακαλώτου λέγεται ότι κινούνται και πρόσωπα όπως η Σία Αναγνωστοπούλου κ.ά. 

Δίπλα στον Νίκο Παππά 

Με τον Νίκο Παππά, πρωταγωνιστικό παράγοντα των διασπασμένων «προεδρικών» σήμερα, συμπαρατάσσονται στελέχη όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ραλλία Χρηστίδου, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Γιάννης Μουζάλας κ.ά., ενώ επιτελικό ρόλο ως υπεύθυνος καμπάνιας έχει αναλάβει ο Αγγελος Τόλκας. Στα θέματα της επικοινωνίας υπεύθυνος είναι ο Κώστας Αγορης και διευθυντής του γραφείου του Νίκου Παππά είναι ο Παναγιώτης Μελαχρινός. 

Ο μοναχικός και οι ουδέτεροι 

Oσον αφορά την υποψηφιότητα Τζουμάκα, φαίνεται να επιλέγει τον μοναχικό δρόμο της απευθείας αναμέτρησης στη βάση του κόμματος με παρεμβάσεις και ομιλίες πέρα από τη δημιουργία ομάδας. Eνα μεγάλο ερωτηματικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η στάση της Oλγας Γεροβασίλη, η οποία δεν έχει πάρει θέση υπέρ κανενός υποψηφίου, όπως άλλωστε και οι Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης κ.ά. 

Μέχρι την τελευταία ημέρα κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, ερώτημα θα παραμένει αν θα υπάρξει εκπρόσωπος της τάσης ΡΕΝΕ στην εκλογική διαδικασία. Τις τελευταίες ώρες γίνονται πολλές κινήσεις μεσαίων στελεχών για κάθοδο ενός από τους Φάμελλο ή Τεμπονέρα στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αν υπάρξει μια νέα τέτοια υποψηφιότητα, η πρώτη που θα πληγεί είναι η Εφη Αχτσιόγλου και δευτερευόντως ο Νίκος Παππάς. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα καμπανάκια χτυπούν ήδη για τον αριθμό των μελών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία , αφού η κίνηση της ιστοσελίδας των εκλογών παρουσιάζει μέχρι σήμερα μικρό ενδιαφέρον, κάτι που είναι ενδεικτικό της απογοήτευσης που επικρατεί στα στελέχη, αλλά και στους φίλους του κόμματος. Η ουδετερότητα μάλιστα Τσίπρα ωθεί κόσμο να σκέπτεται τη μη συμμετοχή στα κομματικά δρώμενα σε πρώτη φάση και σε δεύτερη την πολιτική αποχώρηση κάποιων από τις τάξεις του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ με τα σημερινά δεδομένα βαδίζει προς την αρχική του πορεία εκκίνησης, τότε που είχε 3%.