Τα φίλια πυρά που δέχεται η Αχτσιόγλου, τον πλήγμα στον Παππά και η υποστήριξη από ιστορικά στελέχη σε Τσακαλώτο

Οι δύο εβδομάδες που θα κρίνουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός τίτλος για την κατάσταση που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να κλείσει ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων να πραγματοποιηθεί το διαρκές συνέδριο να γίνει η διπλή εκλογική διαδικασία και τέλος ο/η διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα να πάρει το βάπτισμα του πυρός στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα πρέπει στις 2 Σεπτεμβρίου ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το διαρκές συνέδριο να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες Αυτές των Εφης Αχτσιόγλου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα και Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν ήδη εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή.

Οι όποιες άλλες υποψηφιότητες θα πρέπει να συγκεντρώσουν 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου, όπως γράφει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος στα «Παραπολιτικά», να επικυρωθούν από το συνέδριο. Στο πλαίσιο αυτό στο παρασκήνιο κυκλοφορούν και τα ονόματα των Παύλου Πολάκη, Διονύση Τεμπονέρα και Σωκράτη Φάμελλου ως πιθανών υποψηφίων.

Εκ των πραγμάτων όσο περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος Ο πρώτος γύρος είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και αν δεν συγκεντρωθεί το 50 θα γίνει και επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων το Σάββατο 1 6 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό για να μπορεί ο/η διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα την επόμενη μέρα την Κυριακή 1 7 Σεπτεμβρίου να πάει στη ΔΕΘ προκειμένου να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άγχος

Το μεγάλο στοίχημα για τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως τους υποψηφίους είναι αυτό της συμμετοχής. Ο αριθμός των 152.000 που είχαν ψηφίσει τον κ. Τσίπρα μοιάζει άπιαστος, με τα κομματικά στελέχη να βάζουν τον πήχη περίπου στις 50.000. Προκειμένου να «απλοποιηθεί» η διαδικασία η εκλογή θα γίνει χωρίς μητρώο, που σημαίνει πως όποιος/α θέλει θα μπορεί να προσέρχεται στις κάλπες που θα στηθούν για να ψηφίζει το πρόσωπο που προτιμά για διάδοχο του Αλ Τσίπρα.

Η εξέλιξη αυτή για όσους γνωρίζουν την κομματική ιστορία θεωρείται ως σημαντική υπέρβαση δεδομένου ότι παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευε τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ όταν ακολουθούσαν αυτή τη λογική. Πάντως έως τώρα δεν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή που θα έχει την ευθύνη των εκλογών, ούτε έχει τοποθετηθεί κάποιος επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας. Στις εκκρεμότητες παραμένει και το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός debate των υποψηφίων την εβδομάδα μεταξύ του διαρκούς συνεδρίου και της πρώτης Κυριακής των εσωκομματικών εκλογών.

Συζητήσεις

Κατά γενική ομολογία που ενισχύει την ανησυχία των στελεχών του κόμματος η εκλογική διαδικασία δεν έχει προσελκύσει ακόμη το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Μεγαλύτερη συζήτηση γίνεται για τις εσωκομματικές συγκρούσεις ιδίως τα φίλια πυρά που έχει δεχτεί η κ. Αχτσιόγλου παρά για τις πολιτικές πλατφόρμες των τεσσάρων υποψηφίων. Στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν, σύμφωνα με τα «Παραπολιτκά», πως από αυτή την εβδομάδα θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε οι τέσσερις υποψήφιοι μετά την κοιλιά λόγω του θέρους ενισχύουν τις τελευταίες ημέρες την παρουσία τους μέσω περιοδειών σε όλη την Ελλάδα. Η λογική που έχουν επιλέξει και οι τέσσερις είναι οι συγκεντρώσεις σε καφέ ανά την επικράτεια προκειμένου έτσι να μην υπάρχει ο κίνδυνος της περιορισμένης παρουσίας των πολιτών. Ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ενδεχομένως να γίνουν την τελευταία εβδομάδα παρότι όλοι αναγνωρίζουν το ρίσκο που έχει μια τέτοια κίνηση. Στην παρούσα φάση οι υποψήφιοι εστιάζουν και στη στήριξη που μπορεί να έχουν από βουλευτές στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής κομματικούς παράγοντες και πρόσωπα με αυξημένη επιρροή π.χ αυτοδιοικητικούς συνδικαλιστές κ.λπ.

Με βάση τις έως τώρα δημόσιες τοποθετήσεις η κ Αχτσιόγλου είναι αυτή που έχει μαζί της ένα σημαντικό τμήμα των βουλευτών και των κομματικών στελεχών. Αξιοσημείωτη είναι και η υποστήριξη ιστορικών στελεχών και όχι μόνο στο πρόσωπο του κ. Τσακαλώτου, ενώ πλήγμα λογίζεται για τον κ. Παππά το γεγονός ότι στελέχη της πρώην προεδρικής φρουράς έχουν ταχθεί στο πλευρό της Εφης Αχτσιόγλου. Περισσότερο με μοναχικό καβαλάρη μοιάζει τέλος, η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος εστιάζει στα προγραμματικά ζητήματα χωρίς να αποφεύγει και τις μπηχτές κατά συνυποψήφιων του.