Δεν πάει δα και πολύς καιρός από τότε που ο Παύλος Πολάκης υποσχόταν ότι «θα θάψει τρία μέτρα κάτω από τη γη» τους δημοσιογράφους που... τολμούν και κάνουν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και (τότε) στον Αλέξη Τσίπρα. Στην Κουμουνδούρου άλλωστε φαίνεται πως υπάρχει... αλλεργία απέναντι στους δημοσιογράφους – ακόμη και αν αυτοί είναι φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ και ανήκουν ευρύτερα στον χώρο της Αριστεράς. Γενικώς, η κατεύθυνση την οποία είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας και είχαν ακολουθήσει οι συνεργάτες του πως «για όλα φταίνε τα ΜΜΕ» και βέβαια όλοι οι δημοσιογράφοι είναι κάτι που έχει καταστεί πλέον παράδοση στην Κουμουνδούρου.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Στο κλίμα αρχίζει έτσι σιγά σιγά να μπαίνει και ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του. Εξ ου και οι επιθέσεις κατά της ΕΡΤ και του Κωνσταντίνου Ζούλα για τα... μάτια του Ευάγγελου Αντώναρου πήραν μια απρόσμενη διάσταση: αυτήν της επίθεσης εκ μέρους της Κουμουνδούρου προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κανελλόπουλο, ο οποίος είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν συνιστά δα και εχθρό του ΣΥΡΙΖΑ – κάθε άλλο. Αυτό λοιπόν το ιδιόμορφο και ιδιόρρυθμο «ή είσαι μαζί μας ή είσαι εχθρός μας» που εκπέμπει η Κουμουνδούρου και θυμίζει παλιές, αλλά καλές σταλινικές καταστάσεις αρχίζει να ακούγεται όλο και πιο δυνατά το τελευταίο διάστημα, διαψεύδοντας στην πράξη όσους ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε σελίδα – πρώτος ασφαλώς ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, παραμονές των εκλογών του Μαΐου, ο Παύλος Πολάκης είχε... επικηρύξει 15 δημοσιογράφους μαζί με τραπεζίτες, δικαστές και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να καθαρίσουμε από αυτούς». Για την ιστορία, οι 15 ήταν οι Νίκος Χατζηνικολάου, Δημήτρης Οικονόμου, Σία Κοσιώνη, Δημήτρης Καμπουράκης, Αρης Πορτοσάλτε, Γιώργος Αυτιάς, Αντώνης Σρόιτερ, Νίκος Στραβελάκης, Τάκης Χατζής, Θανάσης Μαυρίδης, Νίκος Ευαγγελάτος, Τατιάνα Στεφανίδου, Γιώργος Παπαδάκης, Αλέξης Παπαχελάς και Κώστας Παπαχλιμίντζος, υποχρεώνοντας κάτω από την πίεση τον Αλέξη Τσίπρα να παραδεχθεί πως «ο Παύλος έκανε λάθος».

Ευθεία στοχοποίηση

Η ζημιά ωστόσο είχε γίνει και δεν ήταν η πρώτη φορά – ούτε όμως και η τελευταία, τόσο για τον Παύλο Πολάκη όσο και για άλλους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι απλώς ανώνυμα (ή και επώνυμα) trolls της «υπόγας» της Κουμουνδούρου. Είναι δε εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν αυτοί να βάζουν στο στόχαστρό τους πρόσωπα, σαν να έχουν εμμονή μαζί τους. Αξίζει μάλιστα να θυμηθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην πρωτοφανή απόφαση να επιβάλλει εμπάργκο στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό ΣΚΑΪ αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι, εκδικούμενοι, τάχα, το δημοσιογραφικό συγκρότημα και τους ανθρώπους του επειδή... τόλμησαν ν’ αναδείξουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και τις παλινωδίες των στελεχών της. Ενα εμπάργκο που είχε άδοξο τέλος, καθώς αναγκάστηκε και το «έσπασε» πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας παραμονές των ευρωεκλογών του 2019, στην απέλπιδα προσπάθειά του ν’ αποφύγει την ήττα...

Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι το κόμμα που εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση και κόπτεται περί της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα ήταν εκείνο που επί της κυβερνητικής θητείας του προχώρησε σε διώξεις κατά δημοσιογράφων και σε συλλήψεις έπειτα από μηνύσεις και αγωγές, όπως ο εκδότης των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης ή ο Γιώργος Παπαχρήστος. Που κάθε φορά που διαφωνεί με την... αξιολόγηση της θεματολογίας από την ΕΡΤ ή το ΑΠΕ ζητάει την παραίτηση του προέδρου και εξίσου εμμονικά τον στοχοποιεί ακόμη και με δημοσιεύματα σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες, όπως συνέβη επανειλημμένα με τον πρόεδρο του ΑΠΕ Αιμίλιο Περδικάρη, όταν επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα δημόσια ΜΜΕ είχαν μετατραπεί σε «ντουντούκες» της Κουμουνδούρου.

Τέλος, καλύτερα να μη θυμηθούμε εκείνο το κατάπτυστο σποτ που έπαιξε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2020 και δήθεν σατίριζε τη «λίστα Πέτσα» και τους «πετσωμένους» δημοσιογράφους. Ενα σποτ που προκάλεσε ακόμη και εσωτερικές αντιδράσεις όταν δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην Κουμουνδούρου εξέφρασαν την αντίθεσή τους, καθώς κυριολεκτικά έβγαλε «στα μανταλάκια» αρκετούς επαγγελματίες των ΜΜΕ που απλώς διαφωνούν ιδεολογικά και πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ή μαζί μας ή εχθροί μας» δηλαδή, όπως όριζε και εξακολουθεί να ορίζει ως άλλος ενορχηστρωτής των σταλινικών επιθέσεων ο αψύς Κρητικός!