Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη είναι πλέον ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κοπεί το κόμμα Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές. Το γεγονός ότι δεν κατέθεσε υπόμνημα, όπως έκαναν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, έρχεται να επιβεβαιώσει πως ψαρεύει στα θολά νερά των άκρων που δείχνουν πλέον να συναντώνται όταν πρόκειται να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Ο εναγκαλισμός με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου μέσα από την υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας, η στάση έναντι του κόμματος Σπαρτιάτες, που έρχεται να προστεθεί σε αυτήν που τήρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής αλλά και στη διαδικασία πριν από τις εκλογές του 2023 προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή κομμάτων που συνδέονται άμεσα με στελέχη της καταδικασμένα μάλιστα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προκαλούν ερωτήματα.

Ερωτήματα που δεν απαντώνται μέσα από ανακοινώσεις και δηλώσεις δήθεν καταδίκης, τη στιγμή που δεν συμμετείχε ως κόμμα στην προσπάθεια αποτροπής συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές. Ούτε ο καταγγελτικός λόγος για παλινωδίες δίνει απαντήσεις. Και φυσικά ούτε οι αντιδεξιές κορόνες του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μέσα από την… κρουαζιέρα στα νησιά –ο ίδιος άλλωστε δήλωσε πως επισκέπτεται μοναστήρια για τουριστικούς λόγους– υποστηρίζει πως το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι ακροδεξιό. Και μάλιστα χωρίς να εξηγεί πού το στηρίζει αυτό.

Αναμασά συνθήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί τον διχασμό σε δήθεν προοδευτικούς και συντηρητικούς. Μιλά για κακιά δεξιά και για σχέσεις της ΝΔ με την ακροδεξιά, την ώρα που η στάση του σε μείζονος σημασίας θέματα για την ίδια τη Δημοκρατία μαρτυρά τα αντίθετα. Ό,τι και να πουν στην Κουμουνδούρου, πλέον δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα, οφείλουν όμως εξηγήσεις στους ψηφοφόρους τους. Σε αυτούς που χαρακτηρίζονται αριστεροί. Όπως και στα στελέχη που θα πρέπει τώρα να δώσουν διευκρινίσεις για τα όσα προηγήθηκαν και κυρίως για το ότι δεν κατετέθη από την πλευρά του κόμματός τους ένα υπόμνημα υποστηρικτικό στην αποτροπή συμμετοχής ακροδεξιών μορφωμάτων στις εκλογές.

Η μόνη εξήγηση είναι ο πολιτικός καιροσκοπισμός. Η αγωνία των εκλογών και ο φόβος για την πολιτική επιβίωση του αρχηγού και της ηγετικής ομάδας του. Η ύπαρξη κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί. Διότι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως μαζεύουν ψήφους δυσαρεστημένων και ως εκ τούτου μειώνονται τα ποσοστά της κυβερνώσας παράταξης στον δρόμο για τις ευρωεκλογές.

Παίζουν επικίνδυνα παιχγνίδια και αυτό είναι πλέον ορατό. Οι μάσκες έπεσαν το «ευχαριστώ» και οι έπαινοι του προέδρου των Σπαρτιωτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν υπέβαλε υπομνημα εναντιον του κόμματός του, τα λέει όλα...