Εγραφα χθες για τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτή την περίοδο και τα άκρως ενδιαφέροντα ευρήματά τους, ιδίως ως προς τους αριθμητικούς συσχετισμούς μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας δηλαδή, εάν παραμένει η ασφαλής διαφορά των 3-5 μονάδων μεταξύ των δύο κομμάτων ή εάν αυτή δείχνει να μειώνεται από την πολυσχιδή κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από εκτενή συζήτηση που έκανα με φίλο και σύντροφο δημοσκόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μεν, παραμένοντας δεύτερος, ωστόσο η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί παθητικά. Τι εννοεί «παθητικά» ο σύντροφος αναλυτής; Οτι η διαφορά μειώνεται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά και όχι επειδή το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει. Εξ όσων φαίνεται από τα αστάθμιστα δείγματα, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να καρπωθεί σε πανελλήνιο επίπεδο τις μεγάλες νίκες στους δήμους της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, γεγονός που δημιουργεί εκνευρισμό και προβληματισμό στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Στο δε στρατόπεδο της Κουμουνδούρου, τα πράγματα είναι σκούρα και για το πρόσωπο του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δεν δείχνει να πείθει σε βαθμό (τουλάχιστον) ικανοποιητικό το εκλογικό σώμα. Μάλιστα, οι έρευνες αυτές οριακά έχουν καταγράψει τον αντίκτυπο από το μπάχαλο των τελευταίων ημερών, οπότε τα αποτελέσματα θα χειροτερέψουν έτι περαιτέρω για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα ηγεσία μπροστά στο υπαρκτό πλέον ενδεχόμενο διαγραφών/διάσπασης/διάλυσης ή όπως αλλιώς βαφτιστεί ο χαμός που γίνεται τα τελευταία 24ωρα.
Στα λοιπά μέτωπα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει ελάχιστες έως μηδαμινές απώλειες και η εικόνα του πρωθυπουργού παραμένει σε ιστορικά υψηλά, ωστόσο εντοπίζονται ξανά οι συνήθεις αρρυθμίες του κυβερνητικού σχήματος. Πιο «δεξιά» του πολιτικού φάσματος, ο μόνος που αντέχει είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση, η οποία εμφανίζει τάσεις ενίσχυσης από τις απώλειες σε Σπαρτιάτες και Νίκη.